Prins Andrew en het ‘einde’ van het Huis van York

Ruim 500 jaar geleden was het Huis van York al ooit van intriges en machtswellust. En zo rollen die Britse royals nu nog rossen. De verwende Hertog van York, prins Andrewheeft er een potje van gemaakt.

Koppig en arrogant

Het had zo anders kunnen zijn. Prins Andrew als handelsambassadeur, erekolonel en goede doelen tijger. Sarah, hertogin van York, redelijk gerehabiliteerd na al haar vreemde capriolen, maar nog altijd populair, omdat ze een hartelijk mens is die zich nergens te goed voor voelt. Hun dochters Beatrice en Eugenie, die een deel van het hebben kunnen verkrijgen dat de Sussex’jes achterlieten na hun vertrek naar de Verenigde Staten. Zo had het kunnen gaan als de prins wat minder koppig en arrogant was geweest.

prestigieuze titel

Ooit regeerde het Huis van York over Engeland, van 1461 tot 1485. Het was een machtig adellijk instituut, zij het uitgevoerd van intriges en machtswellust, waar het uiteindelijk aan ten onder ging. Toch heeft de eerste van titel – hertog van York prestige en gaat die in de moderne termijn een Britse monarch. Prins Andrew werd hertog van York in 1986, bij zijn huwelijk met Sarah Ferguson.

Prins-andrew
Het huwelijk van Prins Andrew en Sarah Ferguson begon rooskleurig. Bron: BrunoPress

Goed begrepen

Het ging mis met ‘de officier en een heer‘, zoals hij zichzelf graag ziet, toen hij in 2001 uit dienst trad bij de Britse Korps Mariniers. Hoewel er toen al onprettige geruchten over hem rondgingen, kon hij rekenen op veel goodwill. Langdurige afwezigheid door zijn marinecarrière had hem zijn met Sarah gekost, maar alle schan die aan haar hechtden gleden soepel van Andrew af. Sterker nog, het pleitte voor hem dat hij inzette op goed en gedeeld ouderschap voor hun dochters prinses Beatrice en prinses Eugenie. Zo bleven Sarah en hij onder één dak wonen. eerst elanden in een eigen vleugel van Sunninghill Park, later in de Royal Lodge, en wilde hij nooit een kwaad woord over haar horen, hoewel ze toch genoeg rare dingen had gedaan.

Prins Andrew
De gelukkige familie, van prei dat alleen zo? Bron: BrunoPress

Het begin van het einde

Mensen die destijds met hem werkten, omschrijven hem als pompeus, arrogant en wereldvreemd. Kinderlijk ook, met een gevoel voor humor in de categorie onderbroeken lol. Andrew was (en is) doordrenkt van het idee dat hij ‘recht heeft’ op privileges, omdat hij de zoon van de Queen is. Er kwamen zaken met betrekking tot transacties in beeld, er was sprake van vreemde transacties in zijn voordeel. En hij sloot in 1999 met de seksuele vriendschap met de eerste vriendschap met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse geldschieter en de eerste die de prins in 2001 met de eerste vriendschap Virginia Roberts vriendschap.

Hallo hoogmoed, hier de val

Het schandaal rond prins Andrew zou minder schade hebben voor hem en de vrouwen die zijn leven hebben aangericht als hij is begonnen met een mea culpa is ontstaan. Het zou hebben geholpen als hij onmiddellijke empathie voor haar en andere effecten van Epstein had getoond op de plaats van haar beïnvloeding in twijfel te trekken. Meewerken aan het politieonderzoek had de kou ook best uit de lucht gekregen. In plaats daarvan bleef hij, ondanks zich opstapelende bewijs, bewijs. “In een vaste overtuiging dat alle problemen zich zullen voordoen en hij terug zou worden ontvangen door een dankbaar publiek,” Zo dompelde hij het Britse koningshuis meer onder in negatieve publiciteit die niet vergeten zal worden. En zo zal ook dit hoofd van het Huis van York roemloos ten onder gaan.

Het hele artikel over prins Andrew en de val van het Huis van York lees je in de nieuwste Beau Monde. Deze ligt vanaf 4 mei in de winkels.

Tekst: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Leave a Reply

Your email address will not be published.