Protest op de Dam tegen afschaffen abortuswet in VS: ‘Ik ben blij dat ik de keuze had’ | Instagram

Met videoHonderden demonstranten kwamen zaterdagmiddag op de Dam demonstreren tegen de mogelijke afschaffing van het federale recht in de Verenigde Staten. Dit zijn zes van hen.

Doortje van den Dungen (25)

Doortje van den Dungen.

Doortje van den Dungen. © Dingena Mol

“Ik heb zelf voor die keuze moeten staan, en ik ben blij dat ik die keuze kon maken. Het stigma en het gevoel dat je moet schamen, moet verdwijnen. De reizen voor die keuze doen er nooit toe. Ik was niet klaar voor het moederschap en dat moet iedereen zelf kunnen beslissen.”

“Het heeft gevolgen voor je eigen leven, en ook voor het soort. Je moet niet bevatten hoeveel kinderen er zijn, die eigenlijk niet moeten worden geboren.”

Noa van der Kaay (26)

Noa van der Kaay.

Noa van der Kaay. © Dingena Mol

“Vandaag precies vijf jaar geleden heb ik een abortus ondergaan. Voor mij de keuze heel duidelijk: het was niet de juiste plek in mijn leven om een ​​soort te krijgen. Die keuze was niet moeilijk, maar het was wel een hele intense periode. Ik heb het taboe en het stigma dat rond abortus hangt, ervaren.”

“Twee jaar geleden heb ik ervoor gekozen dit verhaal te delen en ik heb ervaren dat de meeste mensen die zwanger kunnen raken, mijn keuze normaal vond. Het ligt het gevoeligst bij de groep die zelf geen kinderen kan krijgen. Ik heb daar begrip voor. Maar je gunt het een kind ook om welkom te zijn. Ik kon mijn kind toen geen mooie toekomst bieden. Ik kon nog niet eens voor mezelf zorgen.”

Caroline Wesselman (27)

Caroline Wesselman.

Caroline Wesselman. © Dingena Mol

“Het recht op zelfbeschikking is een mensenrecht. We moeten niet bagataliseren hoe groot de impact op mensen kunnen zijn als ze een soort krijgen, open ze nog niet klaar zijn om een ​​soort te krijgen.”

“Ik heb moeite met de term ‘ongewenst soort’. Met ongewenst bedoel ik: het gevolg van ongewenst seksueel contact. Ook het leven van een ‘ongewenst kind’ wordt onwijs verwoest, als het niet op het juiste moment wordt geboren in het leven van de moeder. Dat mogen we nooittenten.”

Hille Takken (50)

Hille Takken.

Hille Takken. © Dingena Mol

“Ik ben niet voor abortus, ik ben voor de keuzemogelijkheid. Hoewel het verdrietig is als het leven niet verder kan groeien, ben ik toch voor keuzevrijheid. Zeker als mannen vrouwen opzadelen met hun onverantwoordelijk gedrag. Het is de verantwoordelijkheid van beiden, óók de man. Maar in 99 van de 100 gevallen is het de vrouw die ervoor opdraait. Zeg maar gewoon 999 van de 1000 gevallen. Een zwangerschap vindt nu plaats in het lichaam van een.”

“In het debat over abortus tekent zich de ongelijkheid af tussen mannen en vrouwen. Mannen die abortus willen, misbruiken hun macht.”

Sophia Burgos (31)

Sophia Burgos.

Sophia Burgos. © Dingena Mol

“Ik ben hier omdat ik Amerikaans ben. Ik ben hier om mijn rechten te beschermen, en vrouwen te steunen die ook voor hun rechten vechten. Het is een basisrecht voor vrouwen om hun autonomie te behouden. Amerika is een ‘global influencer’ voor andere landen. Het is belangrijk dat die invloed positief blijft.”

“Ik ben vertrokken voor mijn carrière, maar ik heb hier woonde, voortgegaan naar hoe veel meer bescherming, vrijheid en kwaliteit van leven hier is aan Amerika voldaan. Mensen vragen me wel eens of ik wil naar de VS, maar het moet moeilijk om daar zoveel voor te opgeven.”

Suma van Alphen (35)

Suma van Alphen.

Suma van Alphen. © Dingena Mol

“Het is absurd dat dit nog steeds een issue is. Ik heb een aantal jaar geleden een abortus ondergaan en ik moet er niet aan denken hoe mijn leven eruit had gezien als ik dat recht niet had gehad. Ik weet niet of ik er dan nog zou zijn. Het was een ongelukje en ik zat in een gewelddadige relatie. Ik ben nu gelukkig oké, maar ik was toen zeer ongelukkig.”

“Als ik hoor hoe vrouwen bij een abortuskliniek worden belaagd, maak ik wel zorgen over Nederland. Het is niet fijn als je ingreep moet laten doen, zeker niet als je bij de ingang wordt bekritiseerd en dat er mensen staan ​​die tegen je zeggen dat je slecht bent. Dat hoort niet, dat is niet oké.”

In botsing met politie

Hoewel de demonstratie op de Dam vlot verliep, kwam er een aantal tussen de middag in de Vijzelstraat in botsing met de politie. De demonstranten waren volgens omstanders door configuratieen meerdere malen gevraagd op de tram te lopen, maar gaven daar geen gehoor aan. Op videobeelden gemaakt door een omstander is te zien ten minste twee betogers zijn.

Politie en demonstratie botsen in de Vijzelstraat.

Politie en demonstratie botsen in de Vijzelstraat. © Het Parool

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.


Leave a Reply

Your email address will not be published.