PSV boos, Ajax blij, oud-scheids Luinge geërgerd: ‘Dit is geen strafschop’

De kans is groot dat je het er zelf vandaag op school, werk of thuis ook hebt gehad. De penalty voor Feyenoord in de laatste minuut tegen PSV. Feyenoorder Jens Toornstra schoot, PSV-verdediger Mauro kreeg de bal van dichtbij tegen zijn arm. Strafschop, oordeelde scheidsrechter Serdar Gözübüyük. De videoscheidsrechter (VAR) – dit keer Pol van Boekel – greep niet in, tot onvrede van de KNVB.

Ajax bijna kampioen

Het moment was belangrijk, want PSV speelde door de penalty met 2-2 gelijk aan Feyenoord, en staat nog steeds vier punten achter op Ajax. Het kampioenschap lijkt beslist met nog twee wedstrijden te gaan.

Oordeel zelf: straf van niet?

Je hoeft het aan geen PSV’er te vragen of het wel of geen penalty was. Maar dat deden we bij RTL Nieuws toch. Rob Boogaarts is voorzitter van de supportersvereniging van PSV en hij is woest. “Dit is een dramatische beslissing op een ultiem moment zo vlak voor het einde van de wedstrijd. Ik begrijp niet wat de VAR op dit moment akte.”

‘Heft de VAR een advies?’

Hij beschrijft de ongeveer hetzelfde als PSV-spits Cody Gakpo kort na de wedstrijd. “Belachelijk. Hij schoot van dichtbij zo hard en ik denk dat Mauro Júnior niks aan kon doen.”

PSV zelf heeft bij de KNVB nog geen uitleg gevraagd. Die reactie kwam pas vanmiddag rond 17.00 uur.

Oud-scheidsrechter Luinge is het eens met de PSV’ers. “Van Boekel had tegen Gözübüyük moeten zeggen: oordeel zelf even, kijk maar even goed.”

‘Ook al duurt het vijf minuten, toch kijken’

Volgens Luinge is Van Boekel ook nog eens een ervaren VAR-man. We kijken vaak naar de topclubs, maar bij Utrecht tegen Zwolle ging het ook mis. Daar wordt zelfs de lijn getrokken voor buitenspel. Hoe moeilijk kan het zijn Voor Zwolle is dat desastreus. Die degraderen straks misschien wel. Beide incidenten hebben veel invloed.”

Luinge stelt voor dat scheidsrechter bij dit soort momenten altijd zelfs naar de kant opgeroepen worden. “Als het dubieus is moet je dat altijd doen. Ook al het vijf minuten. Dit is te belangrijk.”

Volle Kuip

Zou een volle Rotterdamse Kuip dan geen invloed hebben op de besluitvorming van de scheidsrechter? Het leek zelfs op dat Gözübüyük pas een strafschop gaf boven Feyenoordspelers protesteerden en ook het stadion liet zich volop horen.

Luinge denkt niet dat het invloed heeft gehad. “Hij liet eerst even doorgaan, daarna gaf hij toch een penalty. Je kunt er soms even over nadenken, dat is voor mij hier niet het punt. Van Boekel had hem gewoon naar de kant moeten uitvoeren.”

Bij welke spelsituaties ondersteunt de VAR de scheidsrechter?

De VAR grijpt alleen in bij een ‘clear error’, een duidelijke fout, in de volgende gevallen:

  • Wel of geen doelpunt door hands, buitenspel of andere overtreding
  • Niet van onterecht gegeven strafschop
  • Niet of onterecht gegeven directe rode kaart
  • Identiteitsvergissing bij het geven van een gele of rode kaart

Welke mogelijkheden de scheidsrechter?

De scheidsrechter volgt het advies van de VAR direct op. Dit gebeurt bij gebeurtenissen, zoals buitenspel van een persoonsver. De scheidsrechter besluit om het moment zelf terug te kijken. Dit gebeurt bij situaties waar sprake kan zijn van interpretatie, zoals een rode kaart of een penaltysituatie.

Wanneer wordt besloten op de VAR in actie komt?

De communicatie kan zowel door de scheidsrechter als de VAR worden gestart. Dit is dus als de scheidsrechter vermoedt dat hij een ernstige incident mist van als de VAR van mening is dat de scheidsrechter een incident heeft gemist van duidelijk fout heeft beoordeeld.

Wie neemt de einsbeslissing?

De scheidsrechter neemt altijd de eindbeslissing. De VAR assisteert de scheidsrechter, net zoals de assistent-scheidsrechters en de vierde official dit doen.

Bron: KNVB

Leave a Reply

Your email address will not be published.