Roebels betalen voor Russisch gas is verboden, Europese Commissie

De Europese Commissie heeft woensdag een rode lijn getrokken: EU-landen mogen niet buigen voor de Russische eis om te betalen voor gas, in de plaats van de gebruikelijke euro’s van dollars. Brussel gaat tegen het Kremlin, resulteert in het risico dat Moskou verder onder druk zal zetten door de gaskraan dicht te draaien.

Tijdens een speciale briefing voor journalisten donderdagochtend waarschuwden hoge EU-functionarissen dat geen enkel Europees gasbedrijf op Poetins eisen mag ingaan, anders volgen juridische consequenties. „Wie die eis wel volgt, overtreedt het Europese sanctieregime”, aldus de ambtenaren, die anoniem uitleg geven bij de Commissie Ursula von der Leyen. Zij had woensdag al gezegd dat de Russische eisen in strijd zijn met de strijd tegen het land.

De waarschuwing uit Brussel komt op een pikant moment. Meerdere Europese gasbedrijven Op het punt om te gaan op de Russische eis, waaronder het grote Duitse Uniper en het Oostenrijkse OMV. Het Italiaanse ENI zou zijn inbegrepen aan het bekijken zijn. Landen als Hongarije en Slowakije voorafgaand al in te willen gaan op de eis, om hun gasleveranties zeker te stellen. De winter mag natuurlijk voorbij zijn, maar om tekorten tijdens het ontstaan ​​van de EU-landen druk bezig de voorraden aan te vullen. Het Nederlandse Eneco, Gasterra en Vattenfall, die alle drie gas uit Rusland, zeggen desgevraagd niet in te gaan op de Russische eis.

De andere leken – voor de waarschuwing uit Brussel – te zwichten voor de druk van de EU-landen Polen en Bulgarije omdat zij toekomstige te betalen in de Russische munteenheid. De belangrijkste verhevigde van de Russische leider van de economische oorlog met het Westen, de EU tobt of zij een olieboycot tegen Rusland moet instellen. Poetin zet een zwaar wapen in: De EU importeert jaarlijks 40 procent van zijn gas uit Rusland.

Poetin hecht aan de roebelinkomsten omdat hij daarbij betalingen kan doen in eigen land, bijvoorbeeld voor de krijgsmacht maar ook sociale uitgaven, nu de economie rossen meer kraakt. Het Kremlin wil niet ergens in de betaalketen steken waar ze, door toekomstige financiële blijven, voor de Russische regering niet beschikbaar zijn.

Poetins zeggen Dmitri Peskov waarschuwde later woensdag dat iedereen die niet luistert, hetzelfde lot als Bulgarije en Polen wacht. Volgens de EU-functionarissen verstrijken op korte termijn ook de betalingstermijnen van bedrijven in andere EU-landen. Von der Leyen sprak in een reactie op de gasstop van „chantage”.

Lees ook: Gaat Rusland het ‘gaswapen’ tegen meer EU-landen inzetten?

Verbodenroute

Concreet eiste Poetin eind maart, per decreet, dat Europese bedrijven niet langer afrekenen in euro’s, maar eerst de euro’s storten op een eurorekening bij Gazprombank in Rusland, toekomstige instelling, in opdracht van de euro’s omwisselt voor roebels, die uiteindelijk weer op een tweede, roebelrekening worden gestort. Pas als dat is gebeurd, is de transactie afgerond.

De Commissie zegt nu dat deze verboden route is. Een eurorekening openen bij Gazprombank mag nog wel, maar alles wat daarna komt, is uit den boze. Eerder uitgesprokenen er genoegen dat de Europese Commissie niet duidelijk was geweest wat wel en niet toegestaan ​​was. Kort na Poetins decreet kwam de Commissie met een ‘voorlopige in schatting’ en beweerde dat meewerken een „schending van de schatting” zou zijn. Maar afgelopen vrijdag kwam de Commissie met een extra richtsnoer waarin toch enige manoeuvreerruimte voor bedrijven prei te staan. Een storting in euro’s bij de Gazprombank mocht, maar dan moest er een verklaring bij worden gedaan van het bedrijf dat daarmee de contractuele werd voldaan. Als dat voor Rusland ook akkoord was, kon op deze manier worden gerekend.

Verschillende bedrijven in Europa lijken dat recent bij Gazprom afgetast te hebben, maar dat geeft duidelijk geen sjoege, later toch in de verleiding zijn gekomen om de Russische eis volledig in te willigen.

Op niet van EU-sancties staan op papier zwaar. Bedrijven kunnen boetes krijgen, en strafrechtelijke maatregelen zijn soms ook mogelijk. Maar de Commissie zelf staat opgesteld machteloos. Het is van toepassing op zich te zorgen dat hun bedrijven aan de regels. schuilen risico’s. Niet alle voorafgaande waren de afgelopen jaren zelfs genegen om een ​​strikte interpretatie van EU-regels te volgen. Hongarije is met name een notoir dwarsligger. Als een middel om niet tegen te gaan tegen sanctie-overders, kan de Commissie dat land in principe dwingen om dat toch te doen, via een Europese procedure. Maar die procedures duren lang en de uitkomst is vaak onzeker.

Roebels tegen de schok

Waarom wil het Kremlin roebels ontvangen, in plaats van euro’s of dollars, zoals gebruikelijk? Kort gezegd, omdat Rusland de vele energiemiljarden uit het Westen graag binnenlands wil – aan soldaten, sociale uitkeringen en pensioenen.

Euro’s en dollars kunnen in principe door de Russen zelf omgewisseld worden in een recent artikel uit. De Russische centrale bank is door aan banden gelegd, haar buitenlandse deviezen zijn bevroren. Geleid zijn valutatransacties waarbij die centrale bank een rol speelt, in principe in strijd met de.

Door de Europese energiebedrijven – de facto – zélf betalingen in roebels te laten doen, hoeven Poetin en zorgen zijnen zich geen meer te maken over de wisseltruc. De roebels stromen dan direct het land binnen. Weliswaar de Russische centrale bank begint ook een rol leent zich voor de omwisseling), maar dat is een transactie, die niet geschikt is voor de eigen valuta, VS en andere westerse landen. Zo trekt zich aan de energiebetalingen uit de westerse invloedssfeer – en omzeilt hij de geweld.

Een tweede, voor het Kremlin gunstig effect van de bedachte constructie is het ondersteunend van de roebelkoers. Die kelderde na de invasie en uiteindelijk, maar is hersteld hersteld. Volgens Bruegel, en volgens andere waarnemers, heeft dat voor een deel te maken met de gerealiseerde extra vraag naar roebels door Poetins decreet. Een hogere roebelkoers helpt het Kremlin de temmen, die in maart 16,7 procent op jaarbasis bereikt. Rusland is voor veel goederen afhankelijk van import. Hoe meer de roebel waard is, hoe goedkoper buitenlandse producten worden voor de Ruiten in de winkelstraat.

De Russische overheidsbegroting is voor meer dan de helft afhankelijk van inkomsten uit de export van fossiele energie

De Westerse strijd tegen de Russische economie, de internationale en Russische prognoses. Deze week voorspelde de voorzitter van de Russische Rekenkamer, Aleksej Koedrin, voor dit hele jaar een fundamentele van 20 procent en een economische krimp van tot wel 12 procent dit jaar. Het gaat uit van een daling van het bbp van tussen 8,8 en 124 procent, het Internationaal Monetair Fonds van 11,2 procent economische krimp en 21 procent rendement. De van economische neergang en voor combinatie stijgingen kan de sociale onrust gaan voeden, zeker nu het wachten blijft op aantoonbaar succes van wat het Kremlin een ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne opstijgt.

Dat maakt het vullen van de staatskas met roebels om de pijn van de oorlogsrecessie te verzachten, des te noodzakelijker. De Russische overheidsbegroting is voor meer dan de helft afhankelijk van inkomsten uit de export van fossiele energie. Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne, op 24 februari, verdiende Rusland 63 miljard euro met energieleveranties wereldwijd. 71 procent van de export ging naar de Europese, Duitsland en Italië zijn de belangrijkste activiteiten, zo bleek donderdag uit onderzoek van milieudenktank CREA in Helsinki.

In de harde confrontatie tussen Moskou en Brussel gaat het dan ook om niets minder dan de vraag: kan Europese gasmiljarden blijven gebruiken om zijn positie te versterken?

Leave a Reply

Your email address will not be published.