Samen ‘scoren’ 30 basisschoolklassen uit Waalwijk, Loon op Zand en Heusden 4265 boeken

Foto: Bibliotheek Midden Brabant

Aangemoedigd door RKC Waalwijk-voetballer Finn Stokkers lazen 30 bassischoolklassen binnen 9 weken samen meer dan 4265 boeken. Dat werd vorige week bekend gemaakt bij de sportieve afsluiting van het bijzondere leesproject Scoor een boek! bij het stadion van RKC Waalwijk. Het project is opgezet door de Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Heusden en SamenRKC, waar zij de bassischoolleerlingen van de gemeente Waalwijk, Loon op Zand en Heusden uitdaagden om met hun klas zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Sportief lezen
Ter afsluiting van Scoor een Boek! de leerlingen en scholen van alle scholen samen bij de sportvelden. De eindscore werd bekend gemaakt en er waren allerlei sportieve activiteiten. Dat maakt dit leesproject zo uniek: de combinatie van voetbal, leesplezier en bewegen. Ellen Maas van SamenRKC: “De kracht van dit project is dat wij de spelers, de mascotte en RKC Waalwijk inzetten om kinderen aan het lezen te krijgen.” In drie rondes namen 30 klassen van 21 basisscholen het tegen elkaar op bij verschillende spellen.

Leerlingen boeken
Scoor een Boek! is een leesproject voor groep 5 van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij Aftrap week 1 bezochten lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek van de Midden-Brabant & Heusden alle klassen met een topselectie van Finn Stokkers. Deze RKC Waalwijk-speler volgt de leerlingen uit in de 9 weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te doden. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter. Leerkracht Sannie van Basisschool Besoyen uit Waalwijk vindt het leesproject een succes : “De kinderen die normaal gesproken zeggen: ‘ik vind stom lezen’, vinden het door dit project ineens toch wel leuk. Door het wedstrijdelement kan enthousiast gemaakt worden. Ik heb door de bezoeken van de lees- mediaconsulent ook nieuwe methodes geleerd om een ​​boek te bespreken. Daar ga ik dan ook zeker mee door na het project om de kinderen enthousiast te houden over lezen. Zo zijn we bijvoorbeeld gaan ‘boekdaten’. Een variant van speeddaten waarin kinderen elkaar 1 minuut interviewen over een leesboek. Na elke ‘datum’ kruisen de kinderen aan of ze het boek zouden willen lezen. Zoiets wil ik zeker blijven doen.”

Nieuwe versie van lezen
Tijdens De Rust, halverwege het project, was er opnieuw een videoboodschap van profvoetballer Stokkers en ging de lees- en mediaconsulent met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je boeken? Mena (8) en Luuk (8) uit groep 5 van basisschool de Vijfhoeven uit Vlijmen vertel honderduit over het project. Mena: “Onze klas heeft wel 173 boeken gelezen! Het project is zo leuk, omdat het een nieuwe versie van lezen is. Door de stickers te plakken als het boek uit is, wordt het echt leuk. Ik heb ook geleerd dat als een boek niet leuk is, ik het gewoon weg kan leggen en een nieuw boek kan pakken.” Luuk vond ook de bezoekjes van de lees-en mediaconsulent erg leuk. “Die bracht allemaal nieuwe boeken mee, die niet saai waren.” Luuks favoriete boek: “De Griezelbus 7!”

De combinatie van voetbal en boeken vergroot het leesplezier. De Bibliotheek Midden-Brabant, de Bibliotheek Heusden en SamenRKC willen op deze manier bijdragen aan een succesvolle taalontwikkeling van basisschoolleerlingen. In Nederland verlaat 1 op de 10 leerlingen de basisschool met taal- en leesproblemen. Die achterstand heeft gevolgen voor iemands toekomstige en loopbaan en willen we met dit project tegengaan.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij elke morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij elke dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Leave a Reply

Your email address will not be published.