Schiphol wil vakantievluchten schrappen om chaos te regelen | financieel

In een korte Schiphol donderdag om in de meivakantie vluchten te schrappen en geen nieuwe boekingen te maken voor de periode 2 tot 8 mei. De luchthaven zegt geen korte termijnoplossing te hebben voor de lange rijen. Donderdag was het opnieuw urenlang wachten op de luchthaven, omdat er niet voldoende is voor bijvoorbeeld de bagage- en paspoortcontrole.

Weerstand

De luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties reageren ziedend. Corendon peinst er niet over om klanten hun vakantie te ontnemen. „We zullen nul vluchten annuleren” zegt topman Steven van der Heijden van Corendon. „Waarom zouden Nederlandse vakantiegangers moeten bloeden voor de overstappende passagiers, die goed zijn voor bijna 70% van het verkeer op Schiphol? Moeten wij vakantiegangers bellen dat hun vakantie niet doorgaat? Nog los van het feit dat dit enorme schadeclaims met zich meebrengt.”

Ook Sunweb is treurig. De reisorganisatie is afhankelijk van luchtvaartmaatschappijen als Transavia, Vueling en SunExpress en heeft geen idee wat die plannen begonnen. ,,Dat betekent dat we onze klanten ook niet goed kunnen informeren. Terwijl die hier zo wordt de dupe van wordt”, aldus een woordvoerster.

Het bedrijf houdt rekening met een miljoenenschade en aangekondigd donderdag al aan die te willen verhalen. ,,Dit is een underperformance van Schiphol, en je weet niet wanneer dit stopte. Als monopolist kan je dit gewoon niet doen”, klinkt het. Bij Sunweb beginnen de vermoedens te rijzen dat Schiphol bewust heeft bezuinigd op personeel om zo coronakosten goed te maken. ,,Maar dan over de rug van de reiziger.”

TUI zinspeelt voorlopig op een totale weging om vluchten te schrappen. ,,We zullen niets doen wat het comfort en plezier van onze reizigers schaadt”, klinkt het vastberaden. In veel gevallen zou geschrapte heenvlucht een ook voor problemen op vakantieoorden zorgen. Mensen moeten ook terug met dat vliegtuig.

Reizigers staan ​​buiten in de rij voor een vertrekhal op Schiphol.

Reizigers staan ​​buiten in de rij voor een vertrekhal op Schiphol.

Sowieso de vakantiegigant met een eigen vliegtuigen die Schiphol zijn zaakjes maar eens op bestelling moet. ,,We hebben regelmatig overleg gehad met alle betrokken partijen om ieder onze maatregelen te treffen en ons voor te bereiden. dit is het huiswerk niet overal goed gedaan. Deze piekmomenten zijn er elk jaar, dat moet toch voor te bereiden en op te lossen zijn met concrete acties? Natuurlijk speelt het probleem van beperkte beschikbaarheid van medewerkers. Maar daar hebben we allemaal mee te kampen”, zegt TUI-topman Arjan Kers.

Schade

begrotingt ANVR-topman Frank Oostdam voor een schade van vele miljoenen voor reisbedrijven, operators en zelfs zelfstandige ondernemers in de sector. Die schade moet iemand betalen, vindt hij. Het ligt voor de hand dat daarbij hoort naar Schiphol van de aandeelhouders – lees: de overheid – wordt bekeken. ,,Dit is echt te gek voor woorden. We dachten dat het niet gekker kon, maar dus toch”, bromt hij.

Oostdam vervolgt: ,,Dit is de teloorgang van een ooit prachtige luchthaven en het zegt ook alles over het businessmodel van zowel Schiphol als de KLM. Bij hen begon het probleem zaterdag, laat ze het dan ook oplossen. Maar in plaats daarvan stelt men alles in het werk om de transferpassagiers te ontzien. Leuk, dat hub-and-spoke model. Maar het kan niet zo zijn dat vanwege internationale overstappers de Nederlandse vakantieganger zijn reis waar hij zo naar uitkijkt maar moet vergeten.”

Overheidsingrijpen

Tegelijk heeft hij niet direct een oplossing. Bij beveiliging heb je niet zomaar mensen erbij. ,,Daar staan ​​nu ook alleen maar boze mensen in de rij, dus die mensen hebben een hondenbaan en zeggen op”, denkt Oostdam. Als optische weergave ziet hij een ingrijpen van de Nederlandse Staat, zowel bij Schiphol als KLM.

Zonder de annuleringen moet de totale capaciteit van de luchthaven naar beneden worden gebracht, eindigen een verzoek in een zal. Er komen naar schatting 3000 tot 5000 passagiers te veel in de piekuren. EasyJet kijkt van het vluchten kan annuleren, maar kan de impact op de operatie nog niet overzien.

Afgelopen zaterdag had KLM al vijftig vluchten preventief uit het schema gehaald, omdat er minder start- en landingsbanen in waren vanwege onderhoud en de windrichting. „Veel andere luchthavens strijd met hun personeelssterkte. Schiphol zal alle kosten op zich moeten nemen, en niet de luchtvaartmaatschappijen”, zegt voorman Marnix Fruitema van de koepel van luchtvaartmaatschappijen Barin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.