seizoen Lewis Hamilton is een grote ramp


Lewis Hamilton op 8 mei tijdens een presentatie voor de Grote Prijs van Miami.Beeld REUTERS

Lewis Hamilton beloofde dit seizoen opnieuw te nemen op alles en iedereen. Vooralsnog verloopt die missie alleen allesbehalve voorspoedig. Mercedes zit vol ontwerp fouten, zijn hij na vijf races al bijna kansloos is voor de wereld. Na de GP in Spanje van zondag dreigt hij zelfs geschorst te worden, omdat hij weigert te voldoen aan het aangescherpte sieradenverbod in de F1.

Sinds 2005 mogen coureurs tijdens races officieel dragen, omdat die in coureurs na crashes gevaarlijk kunnen zijn. Autosportfederatie FIA ​​heeft de regel alleen nooit duurzaam voortgezet. Dat gewijzigd vorige, toen de nieuwe wedstrijdleider Niels Wittich de coureurs in Australië in zijn maande gebeurtenis notities plots Aan de regel.

De herinnering tot een jolige sfeer in Melbourne. Hamilton, die meestal zonder oorbellen van kettingen wordt gezien, grapte over de regel met de minder excentrieke Max Verstappen.

Lewis Hamilton zoals hij zich graag presenteert.  Beeld AP

Lewis Hamilton zoals hij zich graag presenteert.Beeld AP

Twee weken geleden, in Miami, bleek Wittichs waarschuwing bloedserieus. Hij stipte het verbod opnieuw aan en de informatie over controles en boetes van 250 duizend euro voor sancties. In het zwaarste geval zou een coureur uitgesloten kunnen worden van deelname als de FIA ​​oordeelt dat een rijder niet voldoet aan de voorwaarden om te mogen racen.

Het maakte allemaal weinig indruk op Hamilton. Demonstratief schof hij in Miami aan bij de media met drie horloges om zijn polsen, acht ringen om zijn vingers en vele kettingen om zijn nek. ‘Het voelt als we stap terugzetten’, zei hij. Er waren volgens hem grotere problemen waar de sport zich druk over kon maken.

Wel twee races van de FIA ​​om gehoor te geven aan het juwelenverbod, omdat enkele piercings moeilijk te verplaatsen zijn. Daarbij gaat het om zeker twee piercings, zei Hamilton, ‘waarbij ik van een niet echt kan vertellen waar hij zit’.

Mogelijk heeft hij microdermale piercings; daarbij wordt er onderhuids een voetje geplaatst, vervolgens de piercing wordt geschroefd. enkele piercings kunnen enkel via een kleine ingreep worden weggehaald.

Bij Hamilton gaat het hoogstwaarschijnlijk ook om de piercing op zijn linkerneusvleugel. Die heeft hij al jaren. De Brit peinst er niet over om die voor de GP van Monaco te laten verwijderen, zei hij strijdlustig in Miami. Op de melding dat hem dan een schorsing wacht, heeft hij schouderophalend: ‘We hebben een reservecoureur’. Na de GP in Barcelona van zondag wacht hem dus een onzeker lot.

Lewis Hamilton in vol ornaat.  Beeld REUTERS

Lewis Hamilton in vol ornaat.Beeld REUTERS

Dat Hamilton met naam het nieuws speelt met zaken, veel over de begin fase waarin de carrière van de zevenvoudig kampioen zich momenteel bevindt.

In zijn Mercedes, die sinds de introductie van de nieuwe regels opvallende veel stuitert en lastig te besturen is, hobbelt hij van dieptepunt naar dieptepunt. Zijn nieuwe teamgenoot scoorde al 23 punten meer en in Saoedi-Arabië kwam voor het eerst sinds 2009 begin 2009 snelheid tekort om het eerste kwalificatiegedeelte te overleven.

Aan dat jaar moest Hamilton dit seizoen al vaak terugdenken, zei hij eind vorige maand. ‘Dat was de slechtste wagen die ik heb gehad’, aldus Hamilton, die in 2007 in de F1 debuteerde en nog nooit een seizoen meemaakte waarin hij geen race won.

Enige verschil met 2009: hij was toen de regerende wereldkampioen met nog een heel raceleven voor zich. Dat is niet anders. Hij is nu een 37-jarige veteraan met een contract op 2023 afloopt.

In 2009 won Hamilton na een beroerde seizoensstart nog twee races toen McLaren zijn auto flink wist te verbeteren. Mercedes zou dit jaar op z’n minst dezelfde moeten doen als de renstal Hamilton een eervol carrièreslot wil geven, misschien wel met een unieke achtste titel. Het zou voor hem in ieder geval goed nieuws zijn als het snel weer gaat over zijn stuurkunsten en niet over zijn piercings.

Leave a Reply

Your email address will not be published.