Slotcall: Adviesverhoging maakt midkapper grootste stijger van het Damrak

De Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal, bij 7,8%. Wall Street hoopt dat de Fed zich zal bedenken en koerst, ondersteund door de cijfers van Meta (onder meer) en Twitter positief.

ook de AEX (+1,4%) wist een keurige plus te noteren. Het was echter een midkapper die vandaag op het Damrak de showstal. InPost (+10,4%) kreeg namelijk een behoorlijke duw in het tapijt van Goldman Sachs. De zakenbank heeft de Poolse postbezorger ondanks een koersdoelverlaging op de kooplijst geplaatst. Het koersdoel daalde van €9,90 naar €9,10. Na de rally van vandaag komt het aandeel daar al iets dichter bij in de buurt.

Amerikaanse macro’s

Zoals genoemd in de intro, kromp de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Het bruto binnenlands product daalde in het eerste kwartaal namelijk met 1,4% op jaarbasis, dit gezien in het vierde kwartaal van 2021 nog een stijging van 6,9% te zien was. Dit middel om over heel 2021 een groei van 5,7% te kunnen noteren.

Een ander belangrijk Amerikaans macrocijfer is het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Dit cijfer daalde met 5.000 tot 180.000, precies zoals economen vooraf voorspeld hadden.

Winstdaling Meta slechts tijdelijk

Gisterenavond akte Meta (+14,5%) zijn boeken open. De cijfers worden goed ontvangen, want het bedrijf van Mark Zuckerberg koerst royaal in het groen. “Deze koersreactie is opmerkelijk, omdat de eerstekwartaalcijfers een gemengde tas vormen”, laat analist Niels Koerts weten in zijn analyse Meta. “De omzet steeg met 7% tot $27,9 miljard miljard rekende op $28,2 miljard. Een kleine tegenvaller dus.”

Hier staat echter tegenover dat de winst per aandeel aanmerkelijk minder hard is gezakt dan verwacht. De winstgevendheid valt hoger uit dan verwacht omdat het bedrijf minder geld heeft verbrand met zijn metaverse-activiteiten. Hoewel de winstgevendheid dus meevalt, is het nog altijd een daling van 18%. “Toch is er een aantal voorzien te bedenken dit zwakke resultaat is”, schrijft Koerts. Weten wat die zijn? Lees dan zijn analyse hieronder.

Unilever verwacht nog harder

“De trading update van Unilever (+2,5%) wordt wat lauwtjes ontvangen, ondanks dat het concern duidelijk boven verwachting heeft gepresteerd”, schrijft senior analist Martin Crum in zijn analyse van Unilever. “Reden: de geleidelijke afzwakking van de tweede opbrengst in H2 is voltooid voor een geleidelijke opbrengst in de jaarhelft. Dat zal de winstgevenheid weinig goed doen.”

Hoewel Unilever een forse omzetgroei van afgerond 12% laat concrete winst cijfers schetst. Het concern is afgestapt van volledige kwartaalcijfers en heeft die verruild voor trading updates. Wel is het glashelder is dat de winstgevende onder druk staat als gevolg van de grondstofprijzen die de pan uit omstandigheden zijn verre van optimaal. Crums volledige analyse vindt u hieronder.

Zet na het lezen van deze slotcall niet direct uw scherm uit. Rekt u uw avond nog iets langer, dan krijgt u om 22:00 nog de kwartaalcijfers van Amazone (+2,4%) mee. Het grote techbedrijf heeft flink tegenzitten: problemen met de toeleveringsketen, hoge regelmatige, pittige energierekeningen, een personeelstekort en lonen. Marktcommentator deelt de afbeelding hieronder op Twitter, goed te zien is dat de winst, marges en cashflow flink onder druk staan.

Als u toch blijft wachten op de cijfers van Amazon, kunt u ook nog wel de cijfers van Appel (+2,6%) om 22:30 meepikken. “Steve Jobs keerde in de zomer van 1997 terug als CEO van Apple”, schrijft Arend Jan Kamp op Twitter bij het onderstaande plaatje. “Zie het verschil in managementstijl met zijn opvolger sinds zomer 2011 Tim Cook: zoek-het-lekker-zelf-uit versus dikke aandeelhouders-return.”

Drie heren op de praatstoel

Morgen verschijnt de IEX BeleggersPodcast en dat u in drie kwartier weer bij besproken wordt over al het beursnieuws van deze week. Op de praatstoel zitten morgen analist Niels Koerts, marktcommentator Arend Jan Kamp en hoofd Beleggersdesk Erik Mauritz. Vragen voor het vaste vragenrondje kunnen natuurlijk weer worden gesteld in de reacties hieronder.

Rentes

De huren zitten in de lift. De Nederlandse tienjaarsrente tikt met negen basispunten omhoog tot 1,18%. Onze buurlanden en Frankrijk hoger.

Brede markt

 • De AEX (+1,4%) presteerde vandaag beter dan Frankrijk (+0,8%) en de Duitse DAX (+1,2%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) tegenstrijdig tot 30,6 punten.
 • Wall Street koerst in het groen: S&P 500 (+0,9%), Dow Jones (+0,5%) en de Nasdaq (+1%).
 • De euro weer nu 0,3% en noteert 1,052 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (+0,1%) en zilver (-0,9%%) zijn het niet eens.
 • Olie: WTI (+1,9%) en Brent (+1,4%) klimmen.
 • Bitcoin (+1,3%) stijgen.

Het Damrak:

 • Schelp (+2,3%) heeft $1,1 miljard afgetikt voor een groter belang in het olie- en gasveld Atapu in Brazilië, dat op zo’n twee kilometer diepte ligt. Medio 2020 was het belang van de energiereus nog zo’n 4%, maar na deze aankoop is dat gestegen tot 25%.
 • Cfra heeft zijn advies voor Randstad (+0,1%) verhoogt van houden naar kopen. Het koersdoel daalde wel licht van €62 tot €58.
 • Philips (+0,1%) zegt van plan te zijn één of meer obligaties uit te willen geven onder het Euro Medium Term Note-programma. Philips meldde niet hoeveel het met de uitgifte van obligaties wil ophalen. De uitvoering zullen worden gebruikt om het liquiditeitsprofiel op korte termijn te komende.
 • IMCD (+1,9%) heeft in het eerste kwartaal sterk gepresteerd. Dit verwacht analist Thomas Burlton van Berenberg in aanloop naar de cijfers van het bedrijf op vrijdag.
 • De winkelomzetten in de centra van Unibail (-4,3%) zijn bijna weer op pre-coronaniveau, en ook bij congressen en tentoonstellingen is het herstel goed zichtbaar in de cijfers die het vandaag deelde. Toch werden deze niet al te best ontvangen door de markt. Analist Peter Schutte heeft er zijn eigen kijk op. Zijn analyse van Unibail leest u hier.
 • Biotechbedrijf Vivoryon (+0,8%) kwam nog niet eens met jaarcijfers door. Het concern heeft het verlies in 2021 deels terug weten te dringen. Vivoryon boekte het afgelopen jaar een operationeel verlies van €12,8 miljoen, in vergelijking met €16 miljoen in het jaarlijks jaar. Onder de streep resteerde een nettoverlies van € 12,7 miljoen, tegen een verlies van € 16,5 miljoen in 2020.

Adviezen

 • Heineken: naar €125 van €123 en kopen – Societe Generale
 • Randstad: naar €58 van €62 en naar kopen – Cfra
 • InPost: naar €9,10 van €9,90 en naar kopen – Goldman Sachs

Agenda vrijdag 29 april 2022

00:00 Japanse beurs gesloten

00:00 Acomo – Jaarvergadering

00:00 ASML – Jaarvergadering

00:00 Flow Traders – Jaarvergadering

04:00 Inkoopmanagersindex industrie – april (Chi)

06:30 Detailhandelsverkopen – Maart (NL)

06:30 Producentenprijzen – Maart (NL)

07:00 Besi – Cijfers eerste kwartaal

07:00 Corbion – Cijfers eerste kwartaal

07:00 IMCD – Cijfers eerste kwartaal

07:00 Intertrust – Cijfers eerste kwartaal

07:00 Signify – Cijfers eerste kwartaal

07:00 BASF – Cijfers eerste kwartaal (Dld)

07:00 Remy Cointreau – Cijfers vierde kwartaal (Fra)

07:15 Heijmans – Cijfers eerste kwartaal

07:30 KPN – Cijfers eerste kwartaal

08:00 Brunel – Cijfers eerste kwartaal

08:00 Ctac – Cijfers eerste kwartaal

08:00 Hydratec – Cijfers eerste kwartaal

08:45 Economische groei – Eerste kwartaal vlpg (Fra)

08:45 Inflatie – April vlpg (Fra)

10:00 Economische groei – Eerste kwartaal vlpg (Dld)

11:00 Economische groei – Eerste kwartaal vlpg (eur)

11:00 Inflatie – April vlpg (eur)

12:30 Russische centrale bank – Rentebesluit (Rus)

13:00 AbbVie – Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Chevron – Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Colgate-Palmolive – Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Exxon Mobil – Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Honeywell – Cijfers eerste kwartaal (VS)

14:30 Persoonlijke inkomens en PCE-inflatie – Maart (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex Chicago – April (VS)

16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – april def. (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling om te doen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.