Slotcall: Felrood Wall Street trekt het Damrak mee naar beneden

Nadat de AEX (-0,5%) gisteren een behoorlijke daling voor z’n kiezen kreeg, prei de hoofdindex er vandaag weer deels in de plus te staan. Maar het liep even anders. Toen de Amerikaanse koersen weer begonnen en direct rood kleurden, begonnen de koersen namelijk ook hier te dalen.

Vooral technologie is de boosdoener. Op moment van schrijven koerst de Nasdaq op een set -3%. Het zijn bekijken de grote jongens die de index naar beneden trekken: Amazone (-4,6%), Meta (-3,6%), maar vooral ook Tesla (-9,4%). “Een dure grap dat Twitter van Elon Musk”, schrijft marktcommentator Arend Jan Kamp op Twitter. “Een procentje is ongeveer $10 miljard bij Tesla, dus reken maar uit.”

Als we het dan toch over de Verenigde Staten hebben, wil ik direct zelfs twee Amerikaanse macro’s belichten. Te beginnen met het consumentenvertrouwen in de Staten. Dit daalde licht van 107,6 naar 107,3. Dan nu de vraag naar duurzame goederen. Conform de verwachting steeg deze vraag met 0,8% in maart. Zonder transportmiddelen, waaronder auto’s, is de stijging zelfs 1,1%. De maand ervoor daalde het aantal orders van duurzame goederen juist nog niet 1,7%.

Beursexit voor Twitter lijkt nabij

De kogel is door de kerk, want het bestuur van Twitter (-2,9%) gaat akkoord met het bod van Elon Musk. Toch ligt zijn bod van $54,20 nog altijd 5% boven de huidige koers. Daar zijn volgens analist Niels Koerts drie redenen voor, waarvan ik er één zal weggeven: Een hoger bod is uitgesloten.

Musk was duidelijk toen hij zijn bod uitbracht en vertikt om meer te betalen. Branchegenoot Meta mag van de geleidelijke afwikkeling, niet eens een bod doen, omdat we dan misschien Standard-achtige praktijken krijgen. Weet u wel, het bedrijf dat begin vorige eeuw groter en machtiger prei te worden dan de Staten en dus gebruikt werd op te splitsen. Voor de andere twee redenen verwijs ik u naar Koerts zijn analyseren van Twitter.

Musk wil dat op Twitter meer gezegd kan worden en het algoritme transparanter wordt. Nu zijn de betrekkingen verdeeld. Waar een Sander Schimmelpenninck met wat sarcasme laat merken geen fan te zijn van de overname, heeft oprichter oud-CEO van Twitter Jack Dorsey laten weten dat Musk de enige oplossing is voor het bedrijf. Gelukkig hebben wij een commentsectie waar u úw mening over deze overname kunt geven.

Fastfoodsector onder de loep

Goedkoop zijn aandelen in de fastfoodsector niet, maar gezien het rendement op het kapitaal en de winstmarges, ze wel veel waarde voor de aandeelhouder. Nieuwe kracht Patrick Beijersbergen werpt namelijk een blik op McDonald’s, Burger King en het kleinere Wendy’s om erachter te komen wat de beste belegging is in deze sector. Leesvoer voor de langetermijnbelegger.

De IEX Beleggersdag is terug!

Op 1 juli wordt weer de IEX Beleggersdag georganiseerd. Een groot evenement waar onder meer Ahold Delhaize-CEO Frans Muller en Prins Constantijn van Oranje komen spreken. Daarnaast zijn Willem Middelkoop en de CEO’s van onder andere Ebusco en CM.com van de partij. Kortom: een bomvolle dag. Het mooiste is dat u er al bij kunt zijn vanaf €14,95. Tickets zijn hier te bestellen.

Rentes

De renten dalen, zoals u kunt zien. De Nederlandse tienjaarsrente zakt met vier basispunten tot 1,08%.

Brede markt

 • De AEX (-0,5%) presteerde met de Franse CAC 40 (-0,4%), maar minder slecht dat de Duitse DAX (-1,3%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgen tot 30,3 punten.
 • Wall Street koerst flink in het rood: S&P 500 (-1,8%), Dow 30 (-1,4%) en de Nasdaq (-3%).
 • De euro voldoet met 0,6% behoorlijk en niet behoorlijk ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (+0,4%) en zilver (-0,1%) zijn het niet eens.
 • Olie: WTI (+1,8%) en Brent (+1,7%) beide.
 • Bitcoin (-1,7%) enorm.

Het Damrak:

 • Randstad (-2,1%) heeft in het eerste kwartaal van 2022 opnieuw duidelijk beter gepresteerd dan voorzien en zag dat de volumeontwikkelingen in april erop wijzen dat de positieve trend zich in het tweede kwartaal voortzet. De cijfers waren in eerste instanties goed ontvangen door beleggers, maar de koers keerde zich in de loop van de dag toch tegen het aandeel.
 • Adyen (-2,8%) heeft aangekondigd de betalingsprocessen voor Amazon Japan te gaan verzorgen.
 • Vrijdag voorbeurs komt Besi (-3,5%) met cijfers. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News zeggen vertrouwen te hebben in de vooruitzichten van de chipper. De verwachting van Besi is een omzetgroei van 15% op kwartaalbasis in Q1.
 • ING heeft dinsdag het koersdoel voor Philips (-1,2%) verlaagd advies van €30 naar €25 bij handhaving van het houd. Jefferies verlaagde zijn koersdoel van €32 naar €26 met ook een houdadvies.
 • Ordina (-0,5%) heeft een eerste kwartaal achter de rug waar we onze hoed voor mogen afzetten”, schrijft analist Niels Koerts in zijn analyse van Ordina. Toch zit het niet allemaal mee voor de ICT-dienstverlener zal voorlopig nog enorm moeten blijven om personeel te werven en binnen te houden.
 • Pharming (-0,8%), een lievelingetje onder forumleden, heeft van de Britse toezichthouder MHRA een goedkeuring ontvangen over een pediatrisch onderzoeksplan voor de behandeling van de afweerstoornis APDS bij patiënten van 1 tot 18 jaar.

Adviezen

 • ASML: koopadvies met een koersdoel van €710 – Societe Generale
 • AkzoNobel: naar €111 van €104 en kopen – Goldman Sachs
 • Philips: naar €26 van €32 en houden – Jefferies
 • Philips: naar €25 van €30 en houden – ING

Agenda woensdag 27 april 2022

07:00 Credit Suisse – Cijfers eerste kwartaal (Zwi)

07:00 Deutsche Bank – Cijfers eerste kwartaal (Dld)

07:00 Worldline – Cijfers eerste kwartaal (Fra)

08:00 Consumentenvertrouwen – Mei (Dld)

09:00 ING – Ex-dividend

09:00 Wereldhave – Ex-dividend

13:00 Boeing – Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Garmin – Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 GlaxoSmithKline – Cijfers eerste kwartaal (VK)

13:00 Kraft Heinz – Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Mastercard – Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)

15:00 Case Shiller huizenprijzen – Februari (VS)

16:00 Aanstaande woningverkopen – Maart (VS)

16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)

18:00 Economische groei – Maart (Rus)

18:00 Unibail-Rodamco-Westfield – Cijfers eerste kwartaal

22:00 Core Laboratories – Cijfers eerste kwartaal

22:00 Meta Platforms (Facebook) – Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 Qualcomm – Cijfers eerste kwartaal (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling om te doen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.