Sombere beleggers zien recessief al hangen


Beurshandelaren te New York.Beeld AP

Waarom zijn de beurzen zo gezakt?

De meest gevolgde beursindex ter wereld, de Amerikaanse S&P 500, kreeg woensdag een klap van 4 procent. Vooral de koersdaling van Target sprong in het oog. De warenhuisketen waarschuwde in navolging van rivalen Walmart een dag eerder voor de gevolgen van de kosteninflatie op de winstmarges. Het aandeel zakte 25 procent, de grootste val in 35 jaar.

Ook donderdag schoten de Amerikaanse beursindices met rode cijfers uit de startblokken. De AEX beleeft ook lastige tijden. Van 826,5 punten in november is de Nederlandse index al teruggekacheld tot 678,4. Maar de ogen van wereldwijd zijn nu gericht op Wall Street.

Daar zijn periodieke redenen voor, zoals geopolitieke spanningen, oplopende renten en hoge hoge waarden. Beleggers zijn anders gaan denken over risico’s en de mogelijke winsten in de toekomst.

John Auther. Retailers hebben hun grotere kosten niet helemaal kunnen doorrekenen aan hun klanten Het ziet er naar uit dat de pijn landt bij het onderste lijntje van de resultatenrekening, en dus definitief bij de aandeelhouders. Met lagere winsten en de prikkel voor bedrijven om personeel te ontslaan, verschuift het risico van regelmatige naar afzwakkende groei.’

null Beeld

Craig Erlam strateeg bij beurshuis Oanda, wijst erop dat de Amerikaanse economie nog vrij kan komen met het spaargeld dat hamburgers de afgelopen jaren opzij hebben gezet. Hij verwacht echter dat ondernemingen hun hogere kosten zullen door rekenen. Consumenten zullen dan niet langer hun spaargeld willen aanspreken en beginnen met hun uitgaven. ‘Er heerst een gevoel van onvermijdelijkheid over de economie’, aldus Erlam. ‘De vraag is of we een groeivertraging gaan meemaken, of een recessief.’

Hoe ver lopen beurs en economie uiteen?

Die twijfels vertalen zich ook op de beurs. De Hongaarse meesterbelegger André Kostolany had daar een mooie metafoor voor, namelijk die van de man en zijn hondje. Als beide gaan, nemen de hond soms een beetje, soms blijft hij achter. De man is de economie, de hond is de beurs. Het beestje is, en loopt achter als beleggers somber zijn.

Tot begin dit jaar liep de hond enthousiast kwispelend voor zijn baasje uit. De S&P 500, een afgeleide aandelenindex de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven, geplaatst in 2021 een rendement neer van ruim 26 procent, lange termijn de economische groei 10 bruto procent. In het jargon heet een markt waarin optimisme en de koersen blijven stijgen een stierenmarkt.

De stieren hebben sinds de piek aan het jaarbegin duidelijk de aftocht geblazen. De S&P 500 noteert nu bijna 19 procent lager, en schurkt zo tegen een berenmarkt aan. Beleggers spreken van een berenmarkt als de beurs 20 procent van zijn waarde heeft verloren. Als vechten, slaan ze met hun klauwen omlaag, vandaar de naam.

Is de huidige kloof terecht?

Beleggers zijn te somber, met David Kostin. Volgens de aandelenstrateeg van Goldman Sachs hebben de aandelenmarkten nu al een recessieve ingeprijsd, nog helemaal niet zeker is of die er ook komt echt. Goldman Sachs schat de kans op een recessie in de Verenigde Staten in de komende twee jaar op 35 procent.

Ook ING-economie James Knightley gelooft niet in een recessie. ‘De economische bedrijvigheid lijkt in het tweede kwartaal juist sterk te stijgen. De lonen en werkgelegenheid nemen toe, en gezinnen hebben tijdens de pandemie hun spaarpotjes aangevuld. Het lijkt erop dat ze dat geld gebruiken om hun gemaakt te maken.’

Boven al deze schattingen hangt wel een grote wolk van de Amerikaanse centrale bank op de trem trapt door met renteverhogingen de effectieve te bestrijden.

Waarom is de rente zo belangrijk?

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, vorige woensdag nogmaals de Fed de rente zal verhogen tot er duidelijk en duidelijk is dat de is afgekoeld. Als minder risicovolle alternatieven door de oplopende rente aantrekkelijker worden – denk bijvoorbeeld aan staatsobligaties – zal een deel van de beleggers hun geld daarnaar verschuiven door aandelen te verkopen.

Een hogere rente is nog om een ​​andere reden voor aandelen. Volgens een klassieke beurswijsheid is een aandelenkoers de optelsom van alle toekomstige winsten teruggerekend naar vandaag. Bij een rente van 0 procent is de waarde van 100 dollar in het jaar tien ook vandaag 100 dollar. Bij een rente van 1 procent geschatte die huidige waarde naar 90,5 dollar.

Het waarom de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq al sinds maart in een berenmarkt zit. Diezelfde maand verhoogde de Fed voor het eerst in meer dan twee jaar tijd de rente. Deze aandelen moeten veel meer dan industriële bedrijven hebben van hun toekomstige winstgroei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.