Star Wars: The Force Unleashed met alle regels | Herladen

Een Star Wars-game uit een ander tijdperk

Geschreven door Jacco Peek op

Aangezien alle moderne Star Wars-games onderdeel zijn van de moderne ‘canon’, voelen ze soms een beetje veilig aan. Voor de overname van Lucasfilm door Disney in 2012 prei en meer geëxperimenteerd te worden, van halfbakken filmgames en fantastische spacecombatgames tot aardige strategiegames en obscure spin-offs als Ewoks: Wicket and the Dandelion Warriors. Het in 2008 verschenen Star Wars: The Force Unleashed is een perfect voorbeeld van hoe het Wilde Westen aan Star Wars-games fantastische titels voortbracht.

LucasArts brengt haar motto voor The Force tijdens de ontwikkeling bijna dagelijks: een spel waarin je ‘kont schopt’ met de Force. De regels begonnen overboord, zo bleek al uit een trailer waarin protagonist – gebaseerd op Luke Star Destroyer eigenhandig uit de lucht trekt. Dat opzet weerstand teweegbracht onder Star Wars-fanaten maakte niet uit, want het in 2008 verschenen was de ultieme power-fantasie.

Een groot deel daarvan is te danken aan de vernuftige physics-engines die LucasArts implementeerde. Ze maken het niet alleen mogelijk om meerdere objecten op te pakken en met hoge snelheid weg te smijten, maar ze zorgen er ook voor dat materialen op een realistische manier breken, bewegen van uiteenspatten. Bovendien zorgt het AI-systeem voor dat hulpeloos rondzwevende Stormtroopers en andere vijanden aan elkaar vastklampen, wat het hilarisch maakt om met ze te klooien.

Je voelt je als geheime leerling van Darth Vader daarom oppermachtig. Met één Force Push gooi je tientallen vijanden omver, een goed geplaatste bom veroorzaakt een kettingreactie aan explosies en het geluid van een lightsaber die links en rechts door lichamen schroeit klinkt heerlijk. Nergens is The Force Unleased zo strak als bijvoorbeeld Devil May Cry, dat de betekenis legt op een verscheidenheid aan combinaties. De game is ontworpen als een ware tour de Force, en wordt daar alleen maar ontwikkeld in naarmate je Starkillers uitbreidt gedurende de game.

Dat daadwerkelijke vechtsysteem naar huidige maatstaven vrij simpel is. Anno 2022 valt vooral op dat je één pure aanvalsknop tot je beschikking, waar actiegames tegenwoordig standaard een lichte en zware aanval bieden. Ook vereist de game bijzondere strategie om de verschillende vijanden, van imposante Rancors en AT-RT’s tot simpele eindbaasgevechten tegen Jedi, baas te zijn. Met een enorme bliksemzee en een paar halen met de lichtzwaard kom je vaak al een heel eind.

The Force Unleashed is ook een bijzonder duister Star Wars-verhaal, document door het sepia-grijze uiterlijk dat veel titels uit die tijd toepasten. Het spel speelt zich namelijk af na de welbekende Order 66, dat slechts een paar weet te overleven. Tijdens een aanval op de Wookieplaneet Kashyyyk plukt Vader de jonge Starkiller uit zijn huis om hem op te leiden tot een moordmachine en de gedefinieerde Jedi een voor een op te ruimen. Die klopjacht is voor Star Wars-begrippen bijzonder grimmig; spelers stappen onderdompelen in de schoenen van het kwaad dat ze in andere games bestrijden.

Ook de invloed van George Lucas zelf is duidelijk in de plot. Lucas gaf opvallende tekens zijn zege voor niet alleen bovenstaande premisse, maar ook voor het gebruik van iconische personages als prinses Leia. De overige cast is daarbij erg herkenbaar: Master Kota als de oude mentor, Proxy als de komische robot en pilote Juno als romantisch aspect. Moderne films als Rogue One bewijzen dat die standaardformule nog steeds kan werken, maar in het geval van The Force Unleashed worden de personages te weinig verkend om ook maar een beetje indruk te maken.

The Force Unleashed is ook wat ontwikkeling betreft duidelijk een game uit een ander tijdperk. LucasArts verschenen de game voor zoveel mogelijk systemen, naast de toen nog recentelijk verschenen de Xbox 360 en 3. PlayStation studio ging onder met THQ en Aspyr Media Old Republic – om specifieke versies voor PlayStation 2, PlayStation Portable, Nintendo Wii en Nintendo DS te ontwikkelen. Sommige versies beschikken zelfs over exclusieve inhoud, zoals een complete multiplayermodus en bewegingsbesturing op de Wii en klassieke momenten uit de films op PSP. Het is lang geleden dat de ontwikkelaars zo hard hun best deden om gebruikers van elk platform op hun wenken te bedienen.

LucasArts had ook grote plannen voor The Force Unleashed als IP. Er verschenen een roman, een stripboek en verschillende actiefiguren om de game te promoten. Met 7 miljoen verscheepte exemplaren was The Force Unleashed succesvol genoeg voor een vervolg, dat door zijn korte speelduur en merkwaardig plot rondom een ​​kloon van Starkiller behoorlijk tegenviel. Een derde deel werd, tot ongenoegen van andere acteur Sam Witwer, geannuleerd.

Niet dat een derde The Force Unleashed, dat nog nóg meer over de top zou zijn, binnen Disneys huidige strategie zou passagiers. Daar breekt de gamereeks immers te veel regels voor. Een personage als Starkiller naast Jedi: Fallen Orders Disney binnen haar eigen uitgemeten universum nieuwe verhalen te creëren.

De toekomst van Star Wars-games is desondanks rooskleurig. Vergelijkbaar met Marvel’s werkt er momenteel, aan ontwikkelde spellen, adventuregames en andere titels. Denk aan een vervolg op Star Wars Jedi: Fallen Order, een shooter van Respawn Entertainment en een openwereldgame van The Division-makers bij Ubisoft, die een plek binnen het universum verdienen. Maar of ze net zo gedurfd zijn als Star Wars: The Force Unleashed valt nog te bezien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.