Starfield is uitgesteld; lang leve Starfield! | Kolom

In de ruimte hoort niemand je huilen

Geschreven door Michel Musters op

De kogel is door de kerk: Starfield komt niet meer op 11 november uit, maar ergens in de eerste helft van 2023. Het is een bittere pil om te slikken voor velen die net ik erg uitkijken naar het nieuwe sciencefictionavontuur van Bethesda, maar effecten geeft het mij hoop voor de toekomst. Een toekomst waarin games hopelijk zo goed als af zijn wanneer ze in de winkels liggen.

Ook ik stond te popelen om dit najaar met Starfield aan de slag te gaan. Er zijn inmiddels veel meer ontwikkelaars buiten Bethesda die weinige open spelen kunnen creëren waarin je jezelf kunt verliezen, maar er bestaan ​​studio’s die dergelijke ervaringen met zoveel immersie kunnen leveren. CD Projekt Red komt in de buurt, maar Bethesda blijft ongekroonde koning, zelfs met het feit dat Skyrim en Fallout 4 niet zo uitgebreid en ‘vrij’ zijn als diens vorderingen in ogenschouw genomen.

Leuk is het nieuws dat Starfield misschien zelfs pas over een jaar dus bepaald niet. Ik zag mijzelf al helemaal knus op de bank zitten, kijken naar buiten koud en guur is, ingepakt in een dekentje met een Xbox-controller in mijn hand. Lekker op avontuur in een ontzagwekkend heelal waar ik niet creatief genoeg voor ben om het mij op voorhand voor te stellen. Ondanks dat we nog geen uitgebreide gameplay beelden hebben gezien, prei dit mij het perfecte spel om mijzelf zo rond de feestdagen in te verliezen. Dat gaat nu dus niet door, snik.

Toch over een paar dagen na de heere aankondiging een positief gevoel. Microsoft had ook kunnen zeggen tegen Bethesda dat het kost wat dit najaar uit had moeten komen. De Xbox- en Game Pass-line-ups kunnen een titel van dit formaat immers goed gebruiken. Ik zie Phil Spencer al op de koffie komen bij Bethesda. “Leuk en aardig dat jullie de deadline niet, Todd, maar je zorgt maar dat het toch lukt. Succes ermee hè.”

In plaats daarvan kiest de kersverse eigenaar van Bethesda er logisch voor om extra ruimte te bieden. Nee, niet het heelal uit de game, maar de ontwikkeling is natuurlijk af te ronden en het spel pas uit te brengen. Als de begonnene – en rampzalige – release van Cyberpunk 2077 ons dan toch iets heeft gegeven, is het hopelijk het feit dat een game vol bugs en problemen meer schade aanricht dan goeddoet. Een sterke reputatie, kost jaren om op te bouwen maar een paar dagen om weer te breken. Dat is een perfecte les die CD Projekt voor de game-industrie heeft uitvoer.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het ‘crunch’ dat deze industrie plaagt. Games kosten meer uitgevers willen geld verdienen en dus moet een spel snel ontstaan. Het gevolg is dat die gevolgen heeft voor hun mentale en financiële gevolgen voor hun mentale en financiële gevolgen voor hun gezinsleven.

Nu ben ik niet zo naïef om te denken dat het uitstellen van een game crunch in zijn geheel doet verdwijnen; het probleem ligt veel dieper en is onderdeel van de fundering van deze industrie. Toch hoepel ik dat er langzaam maar een nieuw normaal ontstaat er ontstaan, en wanneer ze zich af zijn, zeker zeker uitgefaseerd wordt. Misschien is het een dagdroom, een utopie, maar je moet toch ergens beginnen?

Als je dan toch boos op iemand moet zijn, wees het dan maar op de topmannen van Microsoft en Bethesda. Journalist Jason Schreier gaf na het uitstel al aan dat de ontwikkelaars bij Bethesda vorig jaar schrokken van de aangekondigde releasedatum. Werknemers om al aan water te werken dat dit een onmogelijke klus was, maar goed, die releasedatum moest en zou worden aangekondigd om de E3-persconferentie van de smaakmakend te maken.

En dat er dit jaar verder niet zo gek veel op stapel staat voor Xbox, is ook niet Bethesda’s schuld. Wijt het aan een slechte planning van Microsoft, de gevolgen van de pandemie van het feit dat het nu nieuwe tijd kost voor al die nieuwe, aangekochte ontwikkelaars om top te leveren: feit blijft dat het alleen Microsofts verantwoordelijkheid is om gedurende het jaar genoeg games af te leveren om Xbox en Game Pass de moeite waard om te maken. Laten we eerst maar eens de Microsoft & Be zien in juni voordat we daar concreet resultaat over trekken

Kortom: roze een traantje weg bij het uitstel van Starfield, maar rouw er niet te lang om. Hopelijk is het een teken aan de wand dat het straks om over naar huis te schrijven is. Een sci-fi-versie van Skyrim van Fallout: New Vegas; een epos bij we nog vele jaren kunnen spelen; een juweel in de kroon van de Xbox-line-up: alles wat goed is kost tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.