Straaljager De Gendt verpest plannen favorieten en wint Giro-rit, Van der Poel zevende

Thomas De Gendt heeft in Napels de achtste rit van de Giro d’Italia weten te winnen. De renner van Lotto Soudal was de beste van een viertal dat de benen nam uit een kopgroep van twintig. Topfavorieten Mathieu van der Poel en Biniam Girmay werden op die manier in hun hemd gezet.

Je kon de klok erop erop gelijk: 13.40 uur, de start van de achtste etappe van de Giro d’Italia, aanval van der Poel. En zo geschiedde: bij de eerste meter bergop plaatste de springveer van Alpecin-Fenix ​​zijn eerste versnelling, ontstaan ​​enkel Diego Ulissi een antwoord had. Alarmfase rood voor de rest van het peloton; uiteindelijk Van der Poel 21 renners met zich mee.

De samenwerking voorin was niet optimaal, omhoog VDP het maar in zijn pie ging proberen. Let op, op dit moment er nog 146 van de 153 kilometers verreden worden. In de grote groep stribbelde Magnus Cort namens EF Education-EasyPost nog even tegen, maar uiteindelijk hebben de 21 coureurs de ruimte en liet ook Van der Poel zich weer inlopen.

De volledige samenstelling van de koplopers was: Van der Poel (Alpecin-Fenix), Andrea Vendrame, Lilian Calmejane (AG2R), Harold Tejada, Fabio Felline (Astana), Wout Poels, Sütterlin (Bahrain Victorious), Davide Gabburo (Bardiani), Guillaume Martin (Cofidis), Mirco Maestri, Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Edoardo Zardini, Ravanelli (Drone Hopper), Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert), De Gendt, Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Jorge Arcas (Movistar), Mauro Schmid (Quick Step-Alpha Vinyl), Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) en Ulissi (VAE).

Straaljager De Gendt verpest plannen favorieten en wint Giro-rit, Van der Poel zevende
Mathieu van der Poel was de grote animator

Martin zorgt voor zware dag in het peloton

Deze 21 coureur kreeg niet de volledige ruimte en dat kwam vooral door één man: G.Martin van Cofidis. De klassementsrenner stond op slechts vier minuten van roze trui Juan Pedro López en boezemde op die manier zowel Trek-Segafredo als de klassementsploegen angst in.

Sütterlin liet zich vanuit de kopgroep zelfs uitzakken tot het peloton, waar gezapig werd doorgereden. Druk werd er niet echt gezet op de koplopers, waar Van der Poel alles nauwlettend in de gaten beschermd. De Nederlander wist dat zijn moeder en vriendin aan de finish zouden staan ​​en wilden hen maar met cadeau verblijden: de overwinning.

Op 46 kilometer van de meet plaatste Van der Poel zijn eerste demarrage. Gelijktijdige Girmay zat wat verder achterin maar wist het gat nog toe te rijden, samen met Schmid en Poels. Nog later konden nog wat renners de aansluiting vinden, maar het was niet van harte.

Straaljager De Gendt verpest plannen favorieten en wint Giro-rit, Van der Poel zevende
Guillaume Martin deed een gouden zaak voor het klassement

De Gendt kan pakken op aanval Van der Poel

Door zijn demarrage werd het rode kruis op de rug van de Nederlander zowaar nog groter, niemand wenste meer mee te rijden met de topfavoriet. Hierdoor kon een groep van vijf, met onder meer De Gendt en Vanhoucke, wat ruimte nemen. Zij kreeg me de klap een halve minuut, toch een fijne toegift.

Van der Poel, Girmay en Ulissi de scheve situatie recht, maar voor trok De Gendt even hard door. Opvallend: Ulissi, toch een zekere factor in dit soort geschreven, kon het tempo niet meer volgen in de achtervolgende groep. G.Martin wel, en die kwam ook dicht bij de roze trui van López door het hoge tempo voorin.

De Gendt Vanhoucke, Arcas en Gabburo werkt op die manier voor groter groter werd, daarachter wat stokte. De werking van krachtsexplosie van Van der Poel bleef ook lang uit, daarbij werd de Nederlander constant getschaduwd door Girmay. Deze twee bleven over in de achtervolging, samen met Martin, Schmid en Poels.

Nagelbijtende finale in de straten van Napels

Voornamelijk door het brommerwerk van De Gendt bleef de beweging van het viertal voorin onderhouden. Het kwartet bleef ook goed samenwerken, daarachter nog wel eens een beurtje werd overgeslagen. De klim op de tien kilometer al wel gelopen…

Op die heuvel ze voorin goed samen, maar de gang zat er niet echt in. uiteindelijk zij met twintig seconden achterstand over de top, daar Van der Poel en Girmay ook niet veel meer over hadden.

Van der Poel en Girmay trachtten nog dichter te komen bij het begin van de laatste twee kilometer. Vanhoucke biedt kansen daar volledig op voor die van De Gendt, die de sprint van ver aanging en zo zijn vermeden.

Uitslag etappe 8 Giro d’Italia 2022

Lees etappe 8 Giro d’Italia 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Ververs dan uw browser of klik op F5!

Leave a Reply

Your email address will not be published.