Tegenwind wint Publieksprijs Cultuur in Vlaanderen met alle gevolgen van dien

Samenvatting van het artikel

De Vlaamse Publieksprijs 2021 is door het publiek toegekend aan de documentaireserie Tegenwind, waarin ook Maurice de Hond een van de geportretteerde was. De reacties in de Vlaamse media waren zelfs als kenmerkend. Ze hadden de afleveringen niet gezien, maar toch kwamen ze met kwalificaties als desinformatie en wappies…. Maar een echt debat? Wat denk je zelf?

Lees volledig artikel: Tegenwind wint Publieksprijs Cultuur in Vlaanderen met alle gevolgen van dien

Leestijd: 4 minuten

Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen

In Vlaanderen worden jaarlijks Cultuurprijzen verleend vanuit de Vlaamse regering. Het wordt als volgt op de website.

Tegenwind wint Publieksprijs Cultuur in Vlaanderen - 42652

Dit citaat is van de minister-president van de Vlaamse (deel-)regering, die ook Cultuur onder zijn verantwoordelijkheid heeft. Er zijn 12 hoofden waarbij een jury de winnaars (laureaten) per jaar ontstaan. Zoals “letteren”, “podiumkunsten”, “film en visuele media”. De uitreiking voor de prijzen voor het jaar 2021 was op 10 mei jl. Op deze pagina ziet u de 12 winnaars staan ​​van dit jaar en hun categorieën.

Voor het jaar 2021 is er voor het eerst ook een publieksprijs ingesteld. Het publiek mocht zijn of haar culturele favoriete genomineerden voor die prijs. Meer dan 100 werden genomineerd, later een shortlist van drie uitkwam. Eén van die drie was de documentairereeks “Tegenwind”, die over drie Belgische en drie Nederlandse familie ging, die in het Coronadebat voor een tegengeluid zorgden. Ik was een van die collega, naast oa Prof. Theo Schetters en Prof. Mattias Desmet. Hier zijn de afleveringen aan die over ons gemaakt zijn.

tegenwind

Tegenwind de winnaar van die Publieksprijs en op deze pagina van de VRT kan u oa de prijsuitreiking aan. Dit initiatief van de journalisten Alain Grootaers en Jakobien Huisman werd opgenomen rond 1 juli 2021 bij hun boerderij in Andalusië. Regisseur/cameraman Mark Sanders en zijn team samen de gesprekken en de omgeving op een prachtige en fascinerende manier in beeld. Dit is de afleveringdie van mij gemaakt werd, en alleen al dit shot van 20 seconden van een gesprek op een voetbalveld, laten zien met welk vakmanschap en uitvoeringen gemaakt zijn.

De afleveringen zijn in totaal zo’n 6 miljoen keer bekeken.

De keuze van de zes hoofdpersonen door de makers was om een ​​beeld te van wezen die tijdens de Coronatijd een tegengeluid gaven, ondanks de sterke tegenwind die zij kregen. De gemeenschappelijke noemer van ons was dat we in de traditionele media vooral aangevallen van genegeerd werden. En dat wat wij het niet serieus genomen werden, omdat niet aansloot op het dominante verhaal rondom Corona in de ruimste zin des woorden.

De aandacht die we kregen vooral plaats op social media en alternatieve/nieuwe mediakanalen.

De persoonlijke gevolgen. Sam Brokken, stierf in februari 2021 op televisie had gezegd dat het vaccin niet zou beschermen tegen worden, kort erna beschreven bij de universiteit waar hij werkte. En omdat hij nooit meer meer in België aan de bak kwam, is hij geëmigreerd.

Groot ophef

De toekenning van deze publieksprijs voor ophef in Vlaanderen. Velen spreken hun afschuw uit! En vroegen zich af of dit tot cultuur gerekend mag worden. Als de serie was verdwenen over de klimaatcrisis en de informatie was op dezelfde in beeld verwerkt, dan had het zeker tot gejubel geleid en was er geen enkele discussie van dit al dan niet tot cultuur berekend zou moeten worden.

De wijze waarop er in Vlaanderen wordt geschreven wordt het beste gesymboliseerd door dit artikel op de website van de VRT in België die direct na de bekendmaking van de prijs werd geplaatst. Dit is een foto van die webpagina. Kijk maar zelfs goed, want linksboven staat het woord “Desinformatie”! Dat plaatst de VRT volgens artikelen van hun eigen journalisten als ze over iets schrijven wat volgens de VRT niet het dominante narratief volgt.

Tegenwind wint Publieksprijs Cultuur in Vlaanderen met alle gevolgen van dien - 42653

Woensdagavond was er in de talkshow “De Afspraak” op de Belgische zender Canvas een debat over de prijsuitreiking. Helaas is die talkshow niet in Nederland te zien (ook niet online, je moet Belg zijn!). Het meest opvallende was dat geen van de drie afkomstige criticasters kwamen. Ook gaven ze aan de aflevering niet gezien te hebben. In dit artikel wordt dat gesprek besproken en op logische besproken. Het gebrek aan echte problemen aan de gesprekspartners zijn werkelijk om te huilen.

De prijs was naast een beeldje ook 10.000 euro. En dit schreef Marc van Ranst erover.

Tegenwind wint Publieksprijs Cultuur in Vlaanderen met alle gevolgen van dien - 42654

Ik ben tijdens de opnames enkele dagen opgetrokken met die vijf anderen en met de makers van de documentaire. Ieder van die 5 deskundigen op hun terrein (allemaal werkzaamheden bij universiteiten). Ze hadden een prima staat van dienst en waren op basis van hun kennis en ervaring op specifieke onderdelen, waar zij ervaring hadden, tot lagen ontstaan, niet in lagen met het dat ons vanuit de WHO/CDC’s/RIVM werd voorgeschoteld.

Ik kon niet ieder van hun resultaat en resultaat, omdat ik de vakmatige deskundigheid en ervaring ontbeer, die de opbrengst op hun terrein hebben. Maar gezien mijn eigen ervaringen in de afgelopen jaren en datgene wat ze berekenen wat ik wèl kon toetsen, vind ik dat wat zij, de moeite waard is om in een -al dan niet wetenschappelijk-debat mee te nemen. Om zo tot een consensus te komen om vast te stellen waar de verschillen blijven en wat daar van beide kanten de toekomstige voor zijn.

Maar dat is niet wat de dragers van het dominante narratief willen (en volgens mij ook niet kunnen). Zij denken dat het voldoende is om met harde en diskwalificerende termen te strooien. denken ook al die anderen, die zich niet allemaal hebben geschreven in wat er is geformuleerd, dat is wat er door die zes wordt geschreven. Degenen die dat dominante narratief zullen voorkomen ook nooit het vuur aan de schenen gelegd worden over kwaliteit van hun informatie, hun kennis van de studies, en hun inschattingen uit het verleden en nu.

Het gemak waarmee je dan als wappie wordt weggezet als je op basis van eigen informatieverzameling, eigen levenservaring en eigen deskundigheid niet meegaat in het dominante narratief vond en vind ik stuitend. Het is een bewijs van zelfoverschatting plus de onwil om je in de opstelling van anderen echt te verdiepen.

Het is helaas kenmerk voor de staat waarin beide de wetenschap als de samenleving is geraakt. En helaas de media ook, zoals nu ook weer de VRT bewijst met haar berichtgeving. Een echt openbaar debat ontstaan ​​op gebeurt niet. Het ingrijpende beleid van afgelopen twee jaar wordt niet onafhankelijk en uitgewerkt, erop gebaseerd dat in het najaar zich min van meer toekomstige ontwikkelingen gaan voltrekken.

Helaas blijft daarom de waakzaamheid op deze site nodig. Klik hier om ons te ondersteunen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.