The Voice-slachtoffers nemen ITV niet meer serieus: ‘Bedrijf wist al lang van wangedrag’ | Tonen

Personen in het management van ITV Studios, het bedrijf dat De stem van Holland buitenlandse, waren voor de uitzending van Boe al lang en breed op de hoogte van de misstanden op de werkvloer bij het programma. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die vier verhalen van De stem opname, woensdag in Jinek.

Volgens hem was Rick Brug, die nu in het management van ITV zit en eerder werkte bij Talpa, door John de Mol op de hoogte gesteld van een klacht over misstanden bij De stem die De Mol in 2019 kreeg.

Hij stelt dat de melding die John de Mol in 2019 kreeg ‘is begraven’, onder meer door toedoen van Rick Brug. ,,Het persbericht dat RTL en ITV van niets wisten, klopt dus niet. Bij mijn begonnen door dat bericht alle alarmbellen op rood. Zij hebben geen vertrouwen meer in ITV en nemen deze aanpak niet serieus.”

ITV liet een onderzoek instellen door advocatenkantoor Van Doorne. Maar volgens Diekstra durven zich daar niet te melden. ,,Het kantoor levert prima werk, maar is wel ingehuurd door ITV. Je weet dus uiteindelijk niet wat er met die informatie gebeurt, en van het tegen je gaat worden of niet.” ITV was niet voor reactie bereikbaar.

In een persbericht van eind februari uitgebracht ITV dat ‘Van Doorne al veel mensen heeft geïnterviewd en aan een strak beeld bouwt van de cultuur rond The Voice en water is gebeurd.’ ,,Wij willen mensen aanmoedigen zich te melden met alle informatie die u mogelijk heeft. Gaat u er alstublieft niet vanuit dat wat u te melden heeft niet belangrijk is, of dat Van Doorne alles al weet.”

Verzoek aan kabinet

Diekstra wil dat Mariëtte Hamer, de nieuwe regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, er bij het kabinet op aandringt een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de misstanden rondom De stem van Holland te doen. ,,Alleen door goed onderzoek te doen kan er uiteindelijk echt recht worden gedaan aan de uitgevoerd”, opgesteld Diekstra eerder al. De toekomstige plannen om de misstanden aan te pakken uiteindelijk leiden tot afstel. ,,Door nu niet door te pakken verliezen we het momentum om de verandering te kunnen aanjagen die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag te doorbreken”, aldus Diekstra. ,,Als je als overheid nu niets doet, kun je later niet meer met droge ogen zeggen dat je er alles aan gedaan hebt.”

Cultuurverandering

Hamer ging begin april aan de slag. Met de nieuwe regeringscommissaris wil het kabinet naar eigen zeggen ‘bewustwording en een cultuurverandering creëren, want intimidatie en misbruik zijn niet acceptabel’. De commissaris mag het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseren over maatregelen die nodig zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.

De aanstelling van Hamer volgt op de onthullingen over misstanden bij het RTL-programma De stem van Holland. Tientallen beschrijvingen zich uit in en rond de uitzending van het programma Boe van Tim Hofman. hieronder liggen er aangiften tegen Ali B, orkestleider Jeroen Rietbergen en een regisseur van het programma.

Bekijk hier al onze video’s over Show & Entertainment:

Leave a Reply

Your email address will not be published.