‘Topman voor machinelearning vertrekt bij Apple uit protest’ – IT Pro – Nieuws

Het is gemakkelijk om snel iets op jouw scherm te delen (een presentatie, wat dan ook). In een kantoorruimte is het altijd handelingen met techniek: schermen die niet werken, raamverduistering die niet wil zakken, geen geluid, te grote ruimte verminderen de helft het niet kan lezen, etc.

Waarom zou je thuis op je laptop wel een scherm kunnen delen, maar werkt diezelfde laptop ineens niet meer op kantoor? verschil is dat het scherm ineens in m2 wordt.

Over vergaderruimtes gesproken, hier is altijd een tekort aan. Dit is vaak als een drempel door vaak vaak zijn om dingen te bespreken dat echt niet de beste oplossing is.

Ik heb nog nooit een gebrek aan vergaderruimtes, hooguit aan mensen die niet begrijpen wat “bezet” omvat. Wanneer je een vergadering in de agenda zet, reserveer je uitaard ook de ruimte die je nodig hebt.

Bij remote werken zit iedereen in principe achter zijn pc. Dit maakt chatten veel eenvoudiger. Chatten heeft grote voordelen om het asynchrone is, je kan de hele dag met iemand in gesprek zijn, zelfs als er agendatechnisch geen overlappend vrij moment is. Vroeger had je elkaar in dat geval gewoon niet gesproken je suboptimale omwegen zou gaan zoeken. In theorie kan je op kantoor ook chatten, alleen de praktijk leert dan vaak toch dat mensen gaan lopen en weg zijn van hun werkplek veroorzaakt ze soms uren hun chatberichten niet zien.

En dan zitter er de hele dag mensen tientallen tegen je aan te chatten, omdat ze niet zien dat er nog tientallen… Oplossing: chat uit zetten. En daar gaat jouw voordeel van asynchrone werken. Of we dan gewoon een mail sturen die ik kan beantwoorden wanneer het mij zal?

Reizen: het voordeel van geen reistijd is evident, maar het heeft ook praktische voordelen. Bij een meeting op maandagochtend om 9 uur ‘op kantoor’ betekent dat de helft er pas om 9:10/9:15 is.

Sinds bestaat er geen spits meer op maandagochtend? Wanneer je niet op tijd bent, ben je gewoon te laat vertrokken. En ja, er zijn uitzonderingen, maar die kunnen niet elke week weer de helft van het personeel te laten laten komen. Wanneer jij een uur reistijd hebt, kom je vaak op tijd wanneer je ergens om 09:00 uur moet zijn en pas om 08:00 uur vertrekt. Daar heb je geen hogere wiskunde voor nodig om die kans te berekenen. Prima dat je niet op tijd wenst te komen en dat jouw zeg tijd belangrijk is dan die van je collega’s, maar het dan gewoon.

Last but not least: thuis kan je je werkplek optimaal inrichten. Zowel qua temperatuur (hoe irriterend is het als je de hele dag in een ruimte zit die voor jou net 1,5 graden te koud is?), maar ook qua geluid, comfort (stoelen, schermen, toetsenborden die jij vindt, etc.) .

Wanneer ik in NL ben, verbaas ik me elke keer weer over hoe klein de huizen zijn. En dan heeft iedereen een kamer over om daar een werkkamer van te maken? Een woning van 100m2, hoe ga je daar een werkkamer van een 10m2 vrij maken? Dat wordt de keukentafel. Bijzonder ergonomisch, en vooral handig wanneer de kinderen ook nog eens binnen komen rollen… Die comfortabele en vooral ergonomische stoel, die kun je ook wel vergeten, geen ruimte voor. Op kantoor is dat standaard en wanneer iemand bij wijze van spreke 4 schermen nodig heeft, krijgt hij dat. Thuis hebben ze geen ruimte voor.

Personeel in NL kan ook altijd zo heerlijk klagen in de zomer, dat het zo warm is (buiten wel 25 graden!). Op kantoor is er airco, thuis hebben ze dat niet.

Thuiswerken heeft zeker voordelen, maar ook een hele berg voordelen. Bij ons kun je maximaal 2 dagen thuiswerken, de andere dagen op kantoor of bij de klant op kantoor. Voor zover mij bekend, heeft iedereen nu 1 thuiswerkdag en zitten ze de andere dagen ergens op kantoor.

De sociale interactie is met afstand hét grote pluspunt wanneer je op kantoor werkt. Samen koffie drinken, samen lunchen, zelfs je hart luchten, etc. het werkt zoveel beter op kantoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.