Turnsters halen uit naar KNGU: ‘Er zijn dromen verwoest’ | Andere sporten

Turnsters Lieke Wevers, Tisha Volleman en Naomi Visser hebben hun onvrede geuit over de huidige stand van zaken in het Nederlandse topturnen. In een interview met de NOS geeft het drietal aan dat de turnsters van de nationale selectie zich tijdens de turncrisis niet gehoord hebbend gevoeld door de leiding van gymnastiekunie KNGU.

,,Er zijn veel geheime óver ons genomen, maar niet met ons. Ik denk dat er heel veel pijn zit in onze ploeg”, zegt Volleman bij de NOS.

Zo legaal de KNGU in de zomer van 2020 het topsportprogramma voor de tijdelijk geplande omstandigheden die bij de bond in dienst waren. De voorbereiding op de Olympische Spelen werd voor de turnsters moeilijk omdat hun coaches werden van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en niet mee wilden naar Tokio. Het Instituut Sportrechtspraak spreekt zich vooruit in een zaak rond Vincent Wevers, vader en coach van Lieke en Sanne Wevers.

Machtsmisbruik in turnen
Ruim anderhalf jaar beneden de bierput werd geopend, overheerst bij veel nog altijd een onvoldaan gevoel.


Citaat

Turnen blijft mooi, daarom houd je het vol. Maar van het leuk en makkelijk is, is wat anders

Naomi Visser

,,Heel vaak hebben we advies en als groep aangegeven dat het anders moest, dat het anders kon. Maar er was een groter belang en dat was groter dan onze groep. Je moet de situaties van de misstanden helpen, maar ook de huidige groep topsporters,” vervolgt Volleman.

Wevers sluit daarbij aan. ,,De directie en het bestuur heeft onvoldoende voor ons gestaan. Het heeft in ieder geval de topsport niet als prioriteit. Ik vind dat de topsportgeneratie van nu enorme tekort is gedaan en dat er dromen zijn verwoest.”

Visser meldt de afgelopen periode moeilijk is geweest. ,,Turnen blijft mooi, daarom houd je het vol. Maar van het leuk en makkelijk is, is wat anders”, zegt Visser. ,,Ik denk dat wij als huidige sporters ook gewoon horen worden”.

Tisha Volleman.

Tisha Volleman. © ANP

Bij de turnbond voltrekt zich mogelijk een leegloop: directeur Marieke van der Plas vertrekt per 1 mei en technisch directeur Mark Meijer stapte eerder al op. Hij wordt vanaf 1 mei vervangen door Jeroen van Leeuwen, die momenteel is als directielid en operationeel actief manager bij PEC Zwolle.

Sinds het vertrek van oud-bondscoach Gerben Wiersma in 2021 is er nog geen bondscoach. Volgens de turnsters is de huidige situatie ‘uitzichtloos’ en leidt tot veel variatie.

Turnbond KNGU bij de NOS schriftelijk op de van de Oranjeturnsters en zegt zich niet te herkennen in het geschetste beeld. “De cultuurverandering binnen de gymsport voor ‘twee schaakborden’.”

Naomi Visser.

Naomi Visser. © Hollandse Hoogte / ANP

Leave a Reply

Your email address will not be published.