Twee jongens die verliefd worden? Echt iets voor meisjes

Hartstopper, een schattig Engels reeksje, is momenteel een van de meest sexy successen op Netflix. ‘Je kijkt er echt met’ hartjesogen naar’, zegt Elien Valcke (29). De vrijwillige recensente bij Geekster.be is helemaal vertederd door Hartstopper. In acht afleveringen zag ze de liefde ontluiken tussen de fictieve tieners Charlie en Nick. Hun romantiek verwachtte eerst wereldwijd harten als webcomic en oogst nu applaus als reeks. Want ook de critici vallen als een blok voor Hartstopper. Op reviewsite Rotten Tomatoes prijkt een geweldige score van 100 procent. Een portret van jonge homoliefde werkt anno 2022 dus nog altijd verademend.

Fangirls

De opeenvolgende jaren zagen we jongens op tv wel vaker worden op elkaar – denk maar aan Liefs, overwinnaar op Disney+ en geslacht+ion op HBO Max/Streamz. Netflix maakte zelfs al een koningskwestie van: in jong koningshuis bloeit de nukkige prins Wilhelm van Zweden helemaal open bij klasgenoot Simon. Net als Elien kreeg wat meisjes daar hartjes van in de ogen.

Op Twitter, waar Hartstopper zelfs de meest besproken reeks van het moment was, wordt ‘Wilmon’ vaak in één adem genoemd met ‘Narlie’. Dat zijn de scheepsnamen die fans geven aan Wilhelm en Simon, en Nick en Charlie. Verzending is jargon voor het aanbidden van fictieve koppels en hoewel er vaak smalend over wordt gedaan, is het een uitgebreid onderdeel van de fanervaring.

‘Als witte vrouw ken ik mijn verhaal. Dan dompel ik me met een tv-serie van een boek liever onder in een ervaring die niet de mijne is’


Bo Mathys

de verstrekte schepen zijn vaak man op man (m/m). U kent Harry Styles en Louis Tomlinson allicht als ex-leden van One Direction, maar voor sommige fans zijn de boybandleden een passioneel verliefd stel. In fanfictie beleven ze de wildste avonturen, van zachte romantiek tot pikantere stuff.

Netflix en co. lijken nu dus ontdekt te hebben wat fangirls al veel langer wisten: vrouwen hebben een grote belangstelling voor de jongensliefde. Academicus Frederik Dhaenens voert aan de UGent onderzoek naar lgbti-representatie in populaire cultuur en twee scharniermomenten. eh was Noem me bij je naam, de cultroman van André Aciman die met Timothée Chalamet en Armie Hammer in de hoofdrol een bioscoophit werd. Maar nog wat betreft het succes van het Noorse tienerfenomeen Skam. Het seizoen van die tv-reeks werd volledig verteld vanuit het perspectief van isak die zijn seksualiteit onder ogen kwam. Zijn romance met Even begeesterde wereldwijd tienermeisjes. Over heel Europa volgden remakes. Bij ons werd dat WTFockwaarin Isak Robbe werd.

‘Homo’s zijn zo’ schattig

‘Die successen bewezen dat homoromantiek niet gedoemd is tot een nevenplot’, zegt Dhaenens. ‘Wel tegendeel.’ Hij heeft wel bedenkingen bij het applaus. ‘Toen ik na een vertoning van’ Noem me bij je naam de zaal uitliep, hoorde ik een meisje zeggen: “Gays zijn zo schattig.” Dat is natuurlijk ook een veralgemening.’ Maar die heeft uitlopers naar de straat. Jonge homo’s die in het openbaar affectie voor elkaar tonen, soms worden overladen met complimenten door vrouwen die hen van haar noch pluim kennen. ‘Homo’s zijn geen entertainment’, woorden Dhaenens.

Representatie

Het noorse Skam: een scharniermoment. rr

Hartstopper vindt gelukkig de juiste balans. Nick en Charlie in een pastelkleurige wereld, maar net als in de realiteit loeren bullebakken om de hoek en volgt een onzekere zoektocht naar seksuele identiteit.

Online delen volwassen mannen hun ontroering bij het zien van de tienerromance die hen in het echte leven ontzegd werd. Maar vanwaar die vrouwelijke fascinatie? Volgens scifiauteur Joanna Russ heeft het niets te maken met homo’s, maar alles met de vrouwelijke seksualiteit. Ze dompelde zich onder in Star trek-fanfictie. ontstaan ​​verkennen machokapitein Kirk en koele kikker Spock geregeld elkaars zachte kant. De personages vormen volgens haar een canvas van de lezeressen hun fantasie botvieren. Zonder vrouw in het spel ze aan onderdrukkende man-vrouwverhoudingen en is er ook geen sprake van vrouwelijke uitdrukking. Zo bekeken zijn ingebeelde relaties tussen mannen gelijkwaardiger en dus aantrekkelijker.

‘De jongens in’ Hartstopper treden met hun gevoelens naar buiten’, fan Elien Valcke daar nog aan teen. ‘Die zachtere mannelijkheid spreekt me wel aan.’ Toch is zwijmelen bij Nick en Charlie maar een van de vele redenen waarom de reeks zoveel enthousiasme opwekt. Alle vrouwen die we voor dit artikel spraken, haalden aan dat ze blij waren met een opname lgbti-representatie op het kleine scherm. gekenmerkt zich ook in de bi seksuele zoektocht van Nick.

Anderen, zoals de 24-jarige Bo Mathys, hebben het wel gezien met de klassieke heteroromantiek. ‘Ik houd van liefdesverhalen, in boeken en op tv, maar als witte vrouw ken ik mijn verhaal. Dan dompel ik me liever onder in een ervaring die niet de mijne is.’ Dat fans op Tiktok dwepen met de ‘knappe acteurs’, vond ze dubbel. ‘Ik voel me eerder een grote zus. Ik keek naar die jongens en dacht: ik ben zo fier op jullie.’

Aanvulling (12/05/2022): Genera+ion valt in Vlaanderen te bekijken op Streamz.

Groot in Japan (en heel Oost-Azië)

In Oost-Azië is de jongensliefde al lang een escapistisch pleziertje voor vrouwen. ‘Jongens houden van‘ (vaak afgekort als BL) begon als manganiche in de jaren 70 en is intussen uitgegroeid tot een industrie van strips, tekenfilms, videogames, hoorspelen en tv-drama’s. Voor die laatste is Thailand de hofleverancier geworden. ‘Wai-serie‘, zoals het genre lokaal heet, zijn ook erg populair in China, Indonesië, Japan en Zuid-Korea.

De zoetsappige hebben meestal weinig voeling met de realiteit. De vrouwelijke fans moeten in de eerste plaats kunnen wegdromen bij de romantiek twee knappe jongens. Mogelijk voorkomen ze zo zelfs aan de conservatieve gendernormen die de samenleving hen opdringt. lgbti-activisten voor een realistische lokale weergave, maar de liefde tussen twee personages van hetzelfde geslacht hebben hun zichtbaarheid wel verbeterd. (mdm)

Leave a Reply

Your email address will not be published.