Tweede grote EU-techwet moet burgers online beter beschermen

Er is een akkoord over nieuwe wetgeving die online platforms tot het nemen van maatregelen om burgers online beter te beschermen. de Wet digitale dienstverlening, zoals de wetgeving heetbeperkte advertentiemogelijkheden en verplichte platforms tot ingrijpen bij illegale inhoud.

Vannacht bereikte de Europese Raad en het Europees Parlement, onder leiding van de Europese Commissie, over de tekst. Het is de tweede keer in een maand tijd dat de partijen het eens worden over aangescherpte regels voor de techsector. Eind maart was er een akkoord over de Digital Markets Act; bedoeld om de marktmacht van met name grote technologie in te perken.

Als onderdeel van de wetgeving is het straks niet langer toegestaan ​​om gepersonaliseerde advertenties te tonen die gebaseerd zijn op gevoelige gegevens van gebruikers over hun religie, seksuele voorkeur en etniciteit. Afgelopen najaar nam het moederbedrijf van Facebook de vlucht naar voren door hier al mee te stoppen. Aan minderjarigen mogen helemaal geen gepersonaliseerde advertenties worden weergegeven.

Illegale inhoud

Daarnaast bevat de DSA-regels voor online platforms en zoekmachines. Het gaat om de grootste spelers – denk aan Google, YouTube, Facebook of Instagram – maar ook om kleinere partijen. Als ze de fout ingaan, kunnen ze boetes krijgen tot 6 procent van de jaaromzet; voor de grootste bedrijven gaat het dan om potentiële miljarden euro’s.

De nieuwe regels verplicht de bedrijven om alle regels te hebben om op te treden tegen illegale inhoud. Platforms hebben de afgelopen jaren hier al wel werk van gemaakt, maar dat gebeurde op eigen initiatief. Nu worden ze verzocht.

“De vraag is natuurlijk: wat is illegaal?”, zegt advocaat Marjolein Geus, gespecialiseerd in tech-wetgeving bij Bird & Bird. “Hoe dat in de praktijk gaat werken, is nog een groot grijs gebied.” Deels ligt dit recht namelijk bij de EU-landen. “Niet alles wat ongewenst is, is in alle in strijd met de wet en daarmee illegaal. Het is geen uit zaak hoe mannen daarmee omgaat.”

In eerste instanties ligt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de nieuwe regels bij de platforms zelf. In geval van discussie gaan uiteindelijk rechters in het geval van discussie.

Ingrijpen bij crises

Platforms straks ook elk jaar gaan kijken wat hun grootste risico’s zijn, welke maatregelen ze nemen en gerealiseerd overzicht. In risicosituaties – denk aan de oorlog in Oekraïne – kan de Commissie platforms om specifieke maatregelen op te leggen die risico’s voor publieke veiligheid en problemen opleveren. Een bron met kennis van het zegt dat de Commissie kan niet de mogelijkheid krijgen om een ​​online platform te vragen iets te verwijderen.

De procedure om te beginnen met meer grip op het algoritme van online platforms. Die worden gezien als de motor van onder meer polarisatie, haatzaaien en misinformatie. De vraag is echter wel van de wetgeving daar daadwerkelijk iets aan kan veranderen.

Volgens staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) is de wetgeving een “doorbraak” in de aanpak van desinformatie. Ministers Adriaanse zaken (Economische Zaken) zegt dat vernieuwing van tech wetgeving belangrijk is om “om alle ondernemers groeikansen te geven, eerlijke concurrentie te stimuleren en consumenten te beschermen”.

Reacties Europarlement

GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak is blij met het vermogen. Volgens haar gaat de DSA op punten zelfs verder dan de voorstellen van het Parlement. “Ik ben nog wel het blijst dat platforms gaan betalen voor hun eigen toezicht.” Vermoedelijk zijn de bedrijven 20 à 30 miljoen euro per jaar kwijt aan het toezicht. Geld dat nu dus niet betaald moet worden door de belastingbetaler.

Rob Roos, Europarlementariër voor JA21, is een stuk kritischer. Hij vreest dat door deze nieuwe maatregelen techbedrijven nog meer content van hun platforms gaan en verkregen de vrijheid van meningsuiting inperken. “Het is een groot gevaar. In deze wetgeving zijn er helemaal geen consequenties als techbedrijven stelselmatig legale content verwijderen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.