Tweede Kamer heeft grote twijfels over reparatie spaartaks


Staats Marnix van Rij van Financiën secretaris aan het debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

In eerste machtigingen van de Belastingdienst alleen de 60 duizend belastingplichtigen die binnen de wettelijke bezwarentermijn hun belastingaanslag aanvochten restitutie bieden. uitgevoerd is de verplichte op grond van het kerstarrest van de Hoge Raad, dat de vermogensrendementsheffing illegale belasting.

De Tweede Kamer heeft het kabinet begin februari per motie aangevraagd niet alleen de bezwaarmakers, maar alle ‘kleine spaarders’ kunnen worden aangevraagd voor de veel te hoge belasting die ze betaalden over hun spaargeld. De spaarrente ligt sinds 2017 dichtbij 0 procent, maar spaarders toch belasting betalen over een fictief spaarrendement. Volgens de Hoge Raad is dit in strijd met het Europese mensenrechtenverdrag.

Tijdens een commissiedebat over de reparatie van de Box 3-belastingplicht en de Belastingdienst. Deze belastingbetaler heeft niet op tijd bezwaar gemaakt tegen zijn Box 3-aanslag, maar wil toch dat de overheid hem compenseert. Als de Hoge Raad in zijn voordeel beslist, moet de overheid de aanslagen van alle Box 3-gedupeerden herzien. Maar de Hoge Raad kan ook vinden dat de overheid niet verplicht is de niet-bezwaarmakers te vergoeden. In dat geval kan de regering zélf bepalen welke Box 3-belastingplichtigen geld terug krijgen en welke niet.

Kamer is niet gelukkig met keuzevarianten

Dat laatste de Tweede Kamer goed uitgebracht, want die is niet gelukkig met de keuzevarianten die Van Rij biedt. De Kamer Nederlanders die sinds 2017 gemiddeld spaargeld hadden. Die groep is immers het meest gedupeerd door de gehate ‘spaartaks’. De Box 3-betalers met vastgoed en/of een effectenportefeuille gemiddeld veel hoger rendementen behaald in de periode en soms juist veel te weinig Box 3-belasting betaald.

Van alle privépersonen met vermogen heeft ongeveer 40 procent alleen spaargeld. Het vermogen van nog eens 16 procent bestaat voor minimaal 75 procent uit spaargeld. Uit gegevens van de Belastingdienst geïllustreerde dat uitvoerig met weinig spaargeld en veel beleggingen gemiddeld veel rijker zijn dan de ‘pure spaarders’. Met uitzondering van de Groep-Van Haga voelt geen enkele Kamerfractie ervoor om ook miljonairs te verblijden met een belastingteruggave.

In de twee opties voor herstelbetalingen die Van Rij aan de Kamer presenteerde, is het echter niet mogelijk grote beleggers en vastgoedbezitters uit te sluiten. De ene variant geeft beleggers wel minder voordeel dan de andere, maar die ‘spaarvariant’ is een juridische kwetsbaarder dan de voor beleggers gunstiger variant. Als de Kamer de spaarvariant kiest, is de kans groter dat de Hoge Raad van een lagere rechtbank de overheid opnieuw terugfluit.

Geen garanties

De Kamerleden hebben sowieso geen goed gevoel over de hele kwestie. Een technische briefing door ambtenaren van het ministerie van Financiën werd dinsdag door de meesten als ‘alarmerend’ ervaren. Van Rij kan geen enkele garantie geven dat de door hem voorgestelde stand zullen houden bij de rechter. De Hoge Raad heeft in zijn kerstarrest namelijk niet duidelijk gemaakt aan welke kenmerken de Box 3-belasting moet voldoen.

Ook zijn er geen harde garanties dat de Belastingdienst de nieuwe aanslag kan maken. Die over de uitvoerbaarheid van een massale gegeven operatie voor de tweede kamer kunnen om toch alleen de 60 duizend bezwaren zorgen om terug te komen.

Voor de belasting 2021 tot en met 2024 gaat de gekozen herstelvariant wel voor alle box 3-belastingplichtigen gelden, omdat over die jaren nog geen definitieve belastingaanslagen zijn uitgevoerd. In 2025 zal het kabinet een vermogensaanbelasting op de basis van werkelijk winstgevende invoer, een lang gekoesterde wens van de Tweede Kamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.