Uitzendgigant Randstad profiteur van krapte arbeidsmarkt

Vanwege het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar personeel erg groot. Daardoor zijn er personeelstekorten in meerdere sectoren.

Hogere marges

Dat vastgelegde dat Randstad hogere marges kan aanhouden voor de inhuur van arbeidskrachten. De brutowinst viel met 280 miljoen euro 22 procent hoger uit. Onder de streep bleef 209 miljoen euro over. Dat was een jaar eerder 153 miljoen.

In een toelichting op de resultaten over het eerste kwartaal spreekt Randstad-topman Sander van ‘t Noordende van een sterke start van het jaar. Hij bevestigt dat het voor bedrijven lastiger wordt om geschikt personeel te vinden. De trend van de eerste maanden van dit jaar zet zich ook door in het tweede kwartaal.

Zoektocht naar talent

Het lukt het bedrijf ook goede kosten te kunnen doorberekenen aan klanten. De grootste uitdaging bij klanten van Randstad is volgens de topman vooral de zoektocht naar talent. Met name in de IT en bij bedrijven in de e-commerce is de vraag naar arbeidskrachten groot.

Van ‘t Noordende is verder blij dat de groei in alle markten groeien. In Europa is voldaan in Italië en Spanje sprake van een sterk herstel uit de crisis met die circa een kwart hoger uitvielen. In Nederland zette Randstad 13 procent meer omzet in de boeken. De winstmarge in Nederland nam lichte teen.

Groei in alle markten

In Noord-Amerika, waar Randstad het punt- van zijn omzet behaalt, zette het concern 13 meer om. In de VS ging het om 11 procent meer omzet. De stegen in Canada haalde 28 procent.

Beleggers weet vanochtend niet goed wat zij met de kwartaal aan levert. Op de beurs was het aandeel Randstad in de vroege ochtendhandel een uitblinker, met een koerswinst van 3. Daarna zakte het fonds echter weg, tot een dieptepunt van min 3,1 procent om 11.15 uur. Rond het middaguur stond er weer een (minimaal) plusje op de borden.

Randstad-topvrouw: ‘potentieel voordeel’

“Op dit moment staan ​​er meer dan 400.000 vacatures open in Nederland”, zei directeur Dominique Hermans van Randstad Nederland vanochtend in de uitzending van RTL Z.

Er zijn veel mogelijkheden voor mensen om te werken. En we hebben op dit moment niet eens zo veel mensen die werk zoeken. moeilijker voor bedrijven om mensen te vinden.”

Krapte houdt aan

Hermans bevat dat er op dit moment geen enkele sector is zonder krapte. Ook denkt zij dat de schaarse aan personeel voorlopig nog aanhoudt. “Ik verwacht dat omdat dit geen nieuw fenomeen is. Vlak voor de pandemie zagen wij ook al een enorme schaarste in een aantal sectoren. Na corona is dat alleen maar erger geworden. Dat oplossen met elkaar gaat zeker wel een tijd duren.”

Een deel van die oplossing kan volgens de topvrouw van Randstad Nederland arbeidsmigratie zijn. de Europese Commissie werkt aan een voorstel dat arbeidsmigratie uit bijvoorbeeld Noord-Afrika moet maken. “Daar moet zeker ook naar kijken. Maar je er ook nog een onderbenut en onbenut potentieel in Nederland.”

Potentieel benutten

Mogelijk kan worden benut als werken meer uren gaan werken, en niet-werken aan de slag gaan. Hermans daarbij wel op een ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt. “Als er straks meer mensen beschikbaar zijn, zijn dat nog niet noodzakelijke de juiste mensen om vacatures in sectoren zoals techniek en het te dodelijke slachtoffers.”

De oplossing hiervoor is volgens Hermans trainen en opleiding. “Daarvoor is het noodzakelijk om verschillende private en publieke partijen op de arbeidsmarkt samen te werken, zodat we de arbeidsmarkt in goede banen kunnen leiden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.