Van der Sar: ‘Dan denk je soms even, waar offer ik alles voor op?’ | voetbal

Het vertrek van voetbalzaken Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag hakte er flink in bij Van der Sar. „We kennen elkaar al zolang, als ploeggenoot bij Ajax en Oranje en als bestuurder bij Ajax. En dan zie je hoe zijn gedrag collega’s bij Ajax verdrietig heeft gemaakt. Ik wil er niet te veel meer over kwijt. We hebben alles weer opgepakt bij onze club”, vertelt Van der Sar. „Vlak na zijn vertrek heb ik Marc nog regelmatig gesproken, de laatste maand niet meer. Ook hij heeft er een grote knauw aan overgehouden.”

Schrijf je in voor de Voetbal-update en dagelijks op de hoogte van het laatste voetbalnieuws.

Ajax werd vorig jaar juli opgeschrikt door een dodelijkongeval met jeugdspeler Noah Gesser. „Dat heeft ook een enorme impact gehad, vooral bij onze jeugdopleiding”, weet Van der Sar. „En we sluiten het seizoen af ​​met één week het overlijden van onze oud-spelers Jody Lukoki en Henk Groot. Ik kende Henk van Lucky Ajax en oude beelden. Wat kon die man koppen. Gelukkig hebben we dit seizoen een financiële regeling met de familie van Abdelhak Nouri getroffen. Hij houdt voor altijd een speciale plaats binnen onze club.”

Berghuis

„Sportief gezien was de transfer van Steven Berghuis pikant, maar hij heeft zijn weg snel gevonden op het veld met doelpunten en assists”, Van der Sar. „Onze wedstrijden in de groepsfase van de Champions League waren geweldig. Die hebben we alle gewonnen. Voor de winterstop hebben we in de Eredivisie een of twee keer te veel verloren. De bekerfinale tegen PSV liep helaas verkeerd af en de smaak van de uitschakeling door Benfica in de achtste finales van de League is nog niet weggespoeld. Voor mijn gevoel waren we beter, net als vorig jaar tegen AS Roma. Maar als je het sec vergelijkbaar, dan hebben we onze doelen ruimschoots behaald.”

Het zegt veel over de groei van Ajax dat de uitschakeling door een club als Benfica in de achtste finales als een zware nederlaag. „Ik weet nog wel dat het hier feest was als de groepsfase van de Champions League die is behaald”, lacht Van der Sar. „Maar we zijn weer aangehaakt in Europa. Zo willen we blijven voortbestaan.”

Schreuder

Van der Sar verwacht snel duidelijkheid over de opvolger van trainer Erik ten Hag die naar Manchester United vertrekt. Hij wil niet reageren op namen, ook niet op die van Alfred Schreuder die volgens meerdere bronnen in hoofdlijnen akkoord is over een meerjarige verbintenis. De algemeen directeur sluit niet uit dat Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar het technisch beleid van Ajax blijven vormgeven. „Als je het goed doet, dan blijf je vaak staan”, zegt hij over het duo dat sinds het vertrek van Overmars intensief samenwerkt.

De nieuwe trainer en technische mensen staan ​​voor een uitdaging. Voor veel spelers van Ajax is belangstelling. „Dat is logisch als je in Europa zo goed omvat. Maar we willen onze ambities ook overeind houden”, zegt Van der Sar, die al tien jaar als bestuurder van Ajax actief is, waarvan de laatste zes als algemeen directeur. „Ik blijf dit zeker niet tot mijn zestigste doen”, zegt de 51-jarige oud-doelman. „Het is heel intensief allemaal, vooral dit jaar. Ik word niet de Sjaak Swart van de bestuurskamer van Ajax”, doelt hij op de 83-jarige clubicoon die nog bijna dagelijks bij zijn favoriete vereniging langskomt.

Klaas-Jan Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar

Tevredenheid over Hamstra en Huntelaar

Het zou heel goed kunnen dat Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar het technische beleid van Ajax blijven vormgeven. „Ajax is een bedrijf dat mensen kansen geeft”, vertelt Van der Sar. „Op het veld gebeurt vaak bij talenten. Als die het goed doen, dan mogen ze ook vaak blijven staan.”

Van der Sar is tevreden over Hamstra en Huntelaar de laatste maanden functioneren, sinds Overmars is vertrokken. Hamstra werd vorig jaar als technisch manager van Ajax aangesteld. Hij werkte daarvoor vijf jaar in die functie bij sc Heerenveen en was eerder hoofd jeugdopleiding van Vitesse. Ook vervulde hij technische functies bij FC Emmen en FC Groningen. Huntelaar keerde twee maanden geleden in een technisch rol terug bij Ajax. De voormalige topscorer levert Hamstra op.

De technische leiding van Ajax wacht de veel werk. „We nemen afscheid van een doelman en rechtsback”, doelt Van der Sar op André Onana en Noussair Mazraoui. „En we hebben een middenvelder met een vertrekwens”, wijst hij naar Ryan Gravenberch. „Maar als je zo goed speelt in de Champions League dan komt er enthousiasme voor veel spelers. Dat is logisch maar wij willen onze ambities ook overeind houden. We zullen zorgvuldig naar transfers blijven kijken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.