Van echte excuses was geen sprake bij Johan Derksen, die zinspeelde op zijn afscheid

bij Vandaag Binnen op SBS6 hadden drie eerdere voetbalduiders, Wilfre Genee, René van der Gijp en Johan Derksen, de donderdagavond voor de derde keer op rij minutenlang louter over zichzelf. Na een conferencecall met Talpa als er excuses komen. Het bleek echter eerder om het betuigen van spijt te gaan over de ontstane excuses.

Aanstichter Johan Derksen beklaagde zich monddood gemaakt te worden door een „woke- en cancelcultuur”. „Er is geen plaats meer voor Johan Derksen.” Hij sprak natuurlijk van een „uitglijder”, maar deed tegelijk zijn beklag over geannuleerde radio- en theateroptredens. Op de waarom hij woensdag nog omstandige uitlegde uitleg te willen maken hij het antwoord beantwoorden.

Wat volgde was een publiek functioneringsgesprek waarin de drie spilfiguren uitgebreid het voortbestaan ​​van het programma bespraken. „Dit is het mij allemaal niet waard”, zei Derksen herhaaldelijk. Van het programma daadwerkelijk van de zender gehaald zou worden niet direct duidelijk. „Als Talen met mijn verhaal geen genoegenpa, dan het zij zo. Het lijkt wel een onderzoek excuses maken, nou, lik mijn reet.” Meermaals zinspeelde hij op een afscheid bij het programma.

Het lijkt wel een examen excuses maken, nou, lik mijn reet

Dinsdagavond zei Derksen als 24-jarige voetballer twee dronken vrouwen van een feest te hebben meegenomen en één van hen in bewusteloze toestand met een gepenetreerd te hebben.

Een cynicus kon in deze kwestie weer een geslaagd drieluik zien, dat Vandaag Binnen weer eens mooie kijkcijfers opleverde. Die dinsdag zag er gemiddeld nog geen 600.000 mensen, een dag later waren dat er bijna 900.000.

Zo riep vaste tafelgast René van der Gijp in de zomer van 2013, rond de Gay Pride, in een voorloper van dit programma, dat voetbal geen sport voor homo’s is. Derksen heeft in april 2016 dat voetbalclubs „naar de klote zijn gegaan” geplaatst „Marokkaanse spelers de overhand in de selectie krijgen”. Van der Gijp verkleede zich februari 2018 als een vrouw en begin zichzelf proestend van de lach Renate.

Vanuit de derde persoon

De drie lijken meer personages te zijn, die zichzelf en hun programma vanuit de derde persoon analyseren. Met Wilfred in de rol van vergoelijkende tolk van de bedoelingen van de andere twee en Derksen en Van der Gijp als verontwaardigde vertolkers van hun eigen goede bedoelingen.

De ironie lijkt dat de mannen die als outsiders de mediawereld wilden opschudden door het onversneden geluid van de gewone man in de voetbalkantine te laten klinken intussen zélf tv-meubilair geworden zijn.

Humoronderzoeker Madelijn Strick, sociaal psychologe aan de Universiteit Utrecht, ziet de kaarsanekdote als een schoolvoorbeeld van een verkeerd gevallen grap, die „overigens niet als grap bedoeld prei, maar door de reactie van de rest van de wel tafel zo uitpakte”. Derksen had hypocrisie aan kaak de willen stellen, door zichzelf „kwetsbaar” op te stellen over seksuele misdragingen „die gebeurden in de tijdgeest van toen”, zo uitgevoerd hij.

De meeste mensen kijken hier met afschuw naar

Strick: „Toen Derksen aan zijn verhaal begon zag je al het begin van een lach. Zo’n lach is een communicatiesignaal: ik ben op zoek naar erkenning. Toen de anderen begonnen te lachen brak de lach helemaal door. Hij prei de bijval te krijgen waar hij naar op zoek was. Namelijk dat iedereen wel jeugdzondes heeft en dat je tegenwoordig niets meer mag.” Strick zag ook hoe moeilijk het publiek had weerstand te bieden tegen de lach aan tafel, toen die eenmaal ingezet was. „Eenmaal thuis keek de lachers daar misschien ook anders naar. Maar in de huiskamer heerst die dynamiek niet. En hoewel er grote besloten appgroepen en kleedkamers zijn waar het er zo aan gaat denk ik dat Derksen ditmaal verkeerd heeft ingeschat hoe zijn woorden zijn overgekomen.”

Sponsoren stoppen samenwerking

Meerdere sponsoren, waaronder Stella Fietsen en kansspelbedrijf TOTO, schortten de samenwerking op. Ook tafelgast Roos Schlikker gaf aan niet langer in het programma te gast te willen zijn. Het OM kondigde een onderzoek aan naar Derksens jeugdzonde en regeringscommissaris Mariëtte Hamer sprak van „ontluisterende televisie”. Of Talpa, waar eerder dit jaar verschillende vrouwelijke werknemers stelling namen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, genoegen neemt met excuses in de uitzending moet Netwerk nog steeds. Evenzeer of de kijkers ná deze ophefgolf opnieuw zo massaal op het programma overzicht.

Volgens humoronderzoeker Strick wist Vandaag Binnen vaak genoeg de juiste snaar te raken, maar lijkt het nu ook Johan Derksen niet helemaal meer mee is met de moderne tijd. „De meeste mensen kijken hier met afschuw naar.”

Dit artikel is geactualiseerd na de uitzending van Vandaag Inside van donderdagavond 28 april.

Leave a Reply

Your email address will not be published.