Van Kevin Spacey tot Johnny Depp: wat blijft er na ophef over van een carrière? | NU

Terwijl Johnny Depp en Amber Heard elkaar aan het kruis nagelen, lijkt de carrière van de van de van gedrage Kevin Spacey langzaam terug te komen. Maar zoveel films als weleer maakt hij (nog) niet. Durven filmmakers het nog aan met acteurs die in het verleden een (vermeende) misstap hebben gemaakt?

Donderdag werd bekend dat Spacey zijn ‘rentree’ gaat maken in 1242: Poort naar het Westen, naar het grootste project sinds hij in 2017 werd uitgevoerd van seksueel wangedrag. Toch is deze Hongaarse productie nog steeds een schijntje van het Hollywood-niveau waar de tweevoudig Oscarwinnaar op zat.

Mediawetenschapper Simone Driessen volgt dit soort zaken op de voet voor haar onderzoek naar cancelcultuur in populaire cultuur. “Als je überhaupt al de kans krijgt om terug te komen, is het nog steeds lastig om in te schatten hoe mensen erop zullen reageren”, legt ze uit. “Ik ben ook benieuwd om te horen waarom een ​​regisseur van producent nu wel met Spacey in zee durft te gaan.”

“Tot nu toe valt de ophef in ieder geval mee”, vertelt Driessen. “Mischien zijn kijkers inmiddels juist wel nieuwsgierig geworden en wordt daar handig op ingespeeld. Omdat de vorige zaken niet tot ingrijpende hebben geleid, durven ze het risico nu al eerder te nemen.”

Spacey is echter niet uit de gevarenzone, want er loopt nog een zaak tegen hem in Londen. “Je bent het stempeltje van cancelcultuur niet zomaar kwijt”, zegt de mediawetenschapper. “Mensen willen misschien wel wel, maar vergeten doen we niet zo snel. Als de ophef weer de boventoon gaat voeren.”

er is veel media-aandacht voor Johnny Depp, die in een versie is ontwikkeld met zijn ex Amber Heard.


er is veel media-aandacht voor Johnny Depp, die in een versie is ontwikkeld met zijn ex Amber Heard.

er is veel media-aandacht voor Johnny Depp, die in een versie is ontwikkeld met zijn ex Amber Heard.

Foto: BrunoPress

‘Depp lijkt het als tactiek te gebruiken’

Vooral de laatste tijd tussen Depp en Gehoord de afgelopen tijd Driessens aandacht. “Voor een beroemdheid hoort het er een beetje bij dat je privéleven in de schijnwerpers komt te staan. Maar bij Depp is dat nog sterker, hij lijkt zelfs als gebruikt te gebruiken. denken.”

Ook gehoord deinst er niet voor terug om in details te treden over hun giftige relatie. “Ze spelen eigenlijk dezelfde spel”, beaamt Driessen. Maar daarbij moet je niet vergeten dat ze aan de buitenwereld willen zien laten zien .”

Depp daar begint beter in te slagen dan zijn ex, vertelt de onderzoeker. Ze omvatten een online petitie om gehoord Aquaman 2 te halen, die bijna vier miljoen keer is ondertekend. “Je altijd een ‘goodguy’ en een ‘badguy’. Het team van Depp is tot nu toe succesvol geweest om hem vriendelijk en menselijk te maken, gehoord moordenaar overkomt.”

Wat dat betreft het kunnen dat de klap voor Heards carrière groter wordt dan die voor Depp, hoewel laatstgenoemde al een flinke tik de zouduren kreeg toen hij Fantastische Beesten-franchise gehaald. De consequenties liegen er in ieder geval niet om. Dat heeft ook te met de tijd waarin we leven, legt Driessen uit.

“Het concept van iemand afkeuren en veroordelen bestaat natuurlijk al langer. Maar sinds de MeToo-beweging is de term ‘cancelen’ bij meer gaan leven. De laatste tijd heeft dat nog meer een vlucht genomen. Toen Mel Gibson in 2006 werd voor zijn sociale media spelen tegenwoordig een grote rol in iemand die wordt geannuleerd en hoe snel dat gebeurt.”

Of de actie van Will Smith op het Oscar-gala consequenties heeft, weten we later.


Of de actie van Will Smith op het Oscar-gala consequenties heeft, weten we later.

Of de actie van Will Smith op het Oscar-gala consequenties heeft, weten we later.

Foto: BrunoPress

Het ligt ook aan het imago van de acteur

Gibson kon zijn acteer- en regiecarrière vanaf 2010 weer oppikken als er nooit iets is gebeurd. Howard Bragman, crisismanager in Hollywood, schreef dat deels toe aan het imago dat de acteur al had. “Als Tom Hanks zo zou doen, zouden we perplex staan. Maar met Mel Gibson zijn we een beetje aan gewend. Bij hem ben je er minder gevoelig voor.”

Ook Wesley Snipes, die een celstraf van drie jaar uitzat vanwege belastingontduiking, lijkt als weinig acteurs van de publieke afkeuring. “Het type zegt waarschijnlijk ook een verschil”, Driessen. “In dit geval is er geen fysiek leed bij komen kijken. Daarbij heeft hij boete gedaan, dus kunnen fans er ook overheen stappen.”

Acteurs met een wankelend imago zijn er genoeg. Zo moet Will Smith op zijn hoede zijn uitspatting op het Oscar-gala en ligt Alec Baldwin onder de loep na het beruchte schietincident op de set van Roest. Hoe snel zij weer volledig in slagen – hangt af van echte factoren. Niet alles valt te voorspellen.

“Sommige mensen komen ergens mee weg en anderen niet”, zegt Bragman samenvattend. “Dat kan iemand anders veel geld opleveren. van Iedereen kan iemand al geliefd is. kan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.