Verjaardagsfeest? Dit is normaal om uit te geven aan een cadeau | Geld

Een uitnodiging voor een feestje. Wat geef je als cadeau? Wat is eigenlijk normaal om uit te geven aan een cadeau en is geld geven ‘niet klaar‘? En waar moet je vooral niet mee aankomen? Twee etiquette-experts delen hun ervaringen.

In de lente, zeker nu corona ons niet meer tegenhoudt, barst het van de feestjes. Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau beaamt: ,,In deze periode zijn niet alleen veel mensen jarig, maar er is momenteel een babyboom en een explosie van vrijgezellenfeesten en bruiloften. Als je niet oplet, betaal jij je scheel aan cadeaus.”

1. Hoeveel geld geef je uit aan een cadeau?

Wat gebruikelijk is om aan een cadeau uit, ligt aan wat je te geven en is afhankelijk van de gelegenheid en van de band die hebt. Volgens etiquette-expert Beatrijs Ritsema is het bij verjaardag normaal om een ​​tientje en voor mensen te verdienen voor kinderen boven de achttien. ,,Maar het is geen wet van Meden en Perzen”, van ze toe.


Citaat

De oudere generatie vindt het meestal niet kunnen, maar voor de verjaardag van tieners is het vaak: hoe meer, hoe

Beatrijs Ritsema, etiquette-expert

Van geld geven als cadeau ‘niet klaar‘ is, ligt ook aan de wens van de ontvanger, maar voor verjaardagen van tieners is het vaak: hoe meer, hoe beter. Ik vind geld zelf een armetierig cadeau. Saai en het gevaar bestaat dat het in de verdwijnt en de dag erna op gaat aan een onsje jonge kaas. Dat is niet de bedoeling van een verjaardagscadeau. Zelfs een bon is beter dan geld.”

Toch wordt er regelmatig om geld gevraagd, zo ook bij huwelijken. Wat moet daar als richtlijn worden? ,,Trouw een collega, dan is 20 tot 40 euro een richtlijn, bij een familielid of vriend is tussen de 40 en 60 euro gebruikelijk en bij een hele goede vriend boven de 50, vaak 100 euro”, zegt Van Leggelo.

2. Wat geef je als er geen wensen zijn?

Van Leggelo: ,,Belangrijker dan het bedrag dat je uitgeeft, is de presentatie. Geef het aandacht. Verfrommeld of kapot cadeaupapier oogt vrij onsympathiek. Weet je echt niets te geven? Koop een mooie kaart en schrijven: mijn cadeau is dat ik graag meeneem naar een lunch van een schoonheidssalon, dan kun je samen een mooie herinnering maken. Dan moet je het ook wel doen, kom er snel op terug en prik een datum. Een belevenis is een mooi cadeau.”

En wat is nooit een goed idee om cadeau te doen? Ritsema: ,,Geef nooit een cadeau dat beweegt; geen puppy’s van katjes of vissen in een aquarium. Vermijd opvoedende cadeaus: een abonnement op de sportschool, een boek over afvallen, een cursus Japans. Hoe goed bedoeld over ook, het komt belerend. En geef geen cadeaus die je niet kunt wegwerken. Het moet in een laatje passagier, want met een cadeau moet je kunnen doen wat je wilt. Een beeldhouwwerk van een schilderij van anders bij twee is dus geen goed idee, het valt ook op als je het niet neerzet.”


Citaat

In het algemeen splits je de rekening tussen iedereen. Het is een beetje raar als de een 6 euro gericht en de ander 40

Beatrijs Ritsema

3. Hoe bepaal je de inleg van een groepscadeau?

Nu we allemaal wel een Tikkie-app hebben, is het handig om een ​​gezamenlijke cadeau te kiezen en dit met een groep te betalen. Zo kun je een groter cadeau geven. Maar niet iedereen heeft dezelfde portemonnee. Is het bij een groepscadeau altijd zaak dat alles omvattende of mag iedereen dat bedrag zelf bepalen?

Ritsema: ,,In het algemeen splits je de rekening eerlijk tussen iedereen. Het is een beetje raar als de een euro gericht en de ander 40. gaat het om heel veel genoeg. Het is altijd een vrije keuze, elk bedrag is vrij. Dan kunnen jullie samen voor kiezen om voor een goedkoper cadeau te gaan. Of je zegt dat je liever niet meedoet aan het groepscadeau en geeft iets wat wel betaalbaar voor je is.”

Wil je op de blijven van handige tips om met je geld om te gaan en beïnvloed door hoe anderen hun financiën te regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!

Leave a Reply

Your email address will not be published.