Voorbeschouwing: NK Tijdrijden voor mannen 2022

Emmen is woensdag het decor van het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Op het overwegend vlakke parcours mag Tom Dumoulin proberen zijn rood-wit-blauwe trui in zijn laatste seizoen als beroepsrenner. WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de favorieten!

Geschiedenis

Voor het eerste Nederlands kampioenschap tijdrijden voor eliterenners moeten we terug naar het jaar 1991. Het kampioenschap werd gehouden in het Noord-Brabantse Maren-Kessel op de linkeroever van de Maas, en werd oorspronkelijk gereserveerd voor amateurs. Bart Voskamp is de boeken ingegaan als de eerste nationaal kampioen tijdrijden. De 23-jarigerenner, die twee jaar later prof, leg het 35 kilometer lange parcours zes seconden sneller af dan Léon van Bon, die tweede eindigde. Servais Knaven werd derde.

Erik Breukink in de rood-wit-blauwe trui – foto: Cor Vos

Een jaar later legt Arnold Stam in Maren-Kessel beslag op de nationale titel. In 1993 en 1994 wonnen Jos Wolfkamp en Mario Gutte in de Brabantse plaats het kampioenschap. In 1995 ging de zege voor het eerst naar een beroepsrenner. Erik Breukink van ONCE was duidelijk de beste. Hij klopte in Zaltbommel Frans Maassen (Novell-Decca-Colnago) met bijna anderhalve minuut. Breukink twee jaar later in de kleuren, in zijn laatste jaar als beroepswit, nog een keer de rood-blauwe trui.

Terwijl Breukink in de nadagen van zijn loopbaan was, was Erik Dekker een rijzende ster in het Nederlandse wielrennen. In 1996 won de vader van Jumbo-Visma-prof David Dekker zijn eerste NK tijdrijden en ook in 2000 en 2002 was hij de beste. werd Dekker de tweede renner met drie overwinningen op Voskamp; boven als amateur het eerste NK had gewonnen, daad Voskamp dat ook nog twee keer als beroepsrenner. Eerst in 1999 in de kleuren van TVM-Farm Frites, later in 2001 in de kleuren van Bankgiroloterij-Batavus.

Thomas Dekker won in 2004 als 19-jarige het NK – foto: Cor Vos

Thomas Dekker was in 2004 pas tweedejaars belofte en reed voor de Rabo-opleidingsploeg. De jonge renner maakt een stormachtige ontwikkeling door en greep dat jaar als 19-jarige renner de nationale titel in het tijdrijden. Een jaar later, tussendoor profrenner geworden, verdedigde hij met succes zijn driekleur. Dekker werd een glansrijke sportieve toekomst voorspeld en won de jaren daarna onder andere Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië, maar werd in 2009 geschorst vanwege dopinggebruik en gehaald bij zijn terugkeer niet meer zijn oude niveau.

Dekkers opvolger als beste tijdrijder van Nederland Stef Clement, won het NK tijdrijden in 2006, 2007, 2009 en 2011 en werd met vier nationale titels recordhouder. Clement was een specialist en reed in 2007 naar de bronzen medaille tijdens het wereldkampioenschap tijdrijden in Stuttgart. In 2021 zal het Tom Dumoulin om op gelijke hoogte te komen wat betreft het aantal nationale titels in het tijdrijden. Nadat de renner van Jumbo-Visma in 2014, 2016 en 2017 de kampioenstrui had aangekondigd, later in Emmen voor de vierde keer.

Laatste tien winnaars NK tijdrijden voor mannen
2021: flag-nl Tom Dumoulin
2019: flag-nl Jos van Emden
2018: flag-nl Dylan van Baarle
2017: flag-nl Tom Dumoulin
2016: flag-nl Tom Dumoulin
2015: flag-nl Wilco Kelderman
2014: flag-nl Tom Dumoulin
2013: flag-nl Lieuwe Westra
2012: flag-nl Lieuwe Westra
2011: flag-nl Stef Clemens

Stef Clement werd vier keer nationaal kampioen – foto: Cor Vos


vorig jaar

Het NK tijdrijden keerde vorig jaar voor het eerst sinds 2015 terug in Emmen. Eigenlijk dat in 2020 gebeurde er maar toen werd het kampioenschap afgelast vanwege de COVID-19-epidemie. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de route in attractiepark Wildlands zou, maar als gevolg van de meer maatregelen werden uitgeweken naar de meerdijk, waar de Muur van emmen in het parcours kon worden opgenomen. De renners moeten het doen zonder de steun van toeschouwers, want die zijn vanwege het coronavirus niet welkom.

Veel ogen waren gericht op Tom Dumoulin. Voor de Nederlands kampioen van 2014, ’16 en ’17 was het na de Ronde van Zwitserland zijn tweede sinds zijn terugkeer als renner koers, hij zijn wielercarrière voor enkele maanden stilgezet. Het Nederlands kampioenschap tijdrijden vormde de opmaat naar de olympische tijdrit in Tokio, die ruim een ​​maand later werd verreden. Onder meer Sebastian Langeveld, Koen Bouwman en Thymen Arensman werden als de grootste uitdagers van de drievoudig nationaal kampioen gezien.

foto: Cor Vos

Dumoulin liet echter zien dat hij zijn kwaliteiten in het tijdrijden niet was verloren tijdens zijn pauze van het wielrennen. Als laatste van de startlijst mocht hij proberen een tijd neer te zetten. Aan het eind van de eerste ronde van 14,8 kilometer had de Jumbo-Visma-renner met 18:07 minuten al de snelste tijd te pakken. Hij was vier seconden sneller dan Langeveld. Dat zette hij knap door en na 29,6 kilometer rolde er een eindtijd van 36:06. deed deed hij het 27 seconden beter dan de nummer twee, Langeveld. Nummer drie Bouwman volgde al op bijna anderhalve minuut.

“Dit is gewoon heel mooi. Winnen wint. Nu mag ik een jaar lang in een mooie trui rondrijden. Misschien had het me in 2017 of 2018 minder gedaan, maar nu doet het me heel veel. Echt heel mooi”, zei Dumoulin, die zijn ploegmaat Jos van Emden volgt op de erelijst. De Schiedammer was in 2019 de beste in Ede.

Uitslag NK Tijdrijden 2021
1. flag-nl Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) in 36m06s
2. flag-nl Sebastian Langeveld (EF Onderwijs-Nippo) op 27s
3. flag-nl Koen Bouwman (Jumbo-Visma) op 1m24s
4. flag-nl Ide Schelling (BORA-hansgrohe) op 1m30s
5. flag-nl Julius van den Berg (EF Onderwijs-Nippo) op 1m33s


Parcours

Het NK tijdrijden wordt op woensdag 22 juni opnieuw in de gemeente Emmen verreden. De route volgt het voor 2021 parcours met de start in attractiepark Wildlands en finish voor het Atlastheater op het Raadhuisplein. Vorig jaar werd als gevolg van de uitwerking van COVID-19-maatregelen uitgeweken naar de oostkant van de regio, waar de Muur van Emmen in het parcours kon worden opgenomen. Deze keer wordt het NK aan de westzijde gehouden.

De 14,7 ronde die twee keer moet worden afgelegd, gaat door het buitengebied tussen Emmen en het buitenlands gelegen Sleen en voert terug via de nieuwe fly-over van de N34 naar het Raadhuisplein. Het parcours gaat onder andere via de Vrede, de Westenesscherstraat, de Slenerweg, de Meulenkampweg, de Ermerweg naar de Hondsrugweg. Via het fietspad bij het woonzorgcomplex Holdert gaat de route naar de finish.

Onderweg geen tot wielerparcours omgetoverde vuilnisbelten, maar volledig vlakke wegen. Dat het geen al te technisch parcours is, blijkt wel uit het feit dat de renners niet vaak in de remmen hoeven om een ​​bocht aan de snijden. Vooral het stuk van vijf kilometer en het zuidelijke stoempstuk van vier kilometer tot vlak voor de finish lijken de stukken om de gashendel volledig open te draaien.

Woensdag 22 juni, NK Tijdrijden: Emmen – Emmen (29,4 km)
Start eerste renner: 16.10 uur
Afwerking laatste renner: 18.00 uur


Favorieten

Het wordt hoe dan ook een speciale dag in Emmen, want voor Tom Dumoulin is dit zijn NK tijdrijden uit zijn carrière laatste. De 31-jarige specialist van Jumbo-Visma is begonnen namelijk dat hij aan het eind van het seizoen het peloton gedag zegt. Dumoulin was al vier keer de beste tijdrijder van Nederland en is daarmee mederecordhouder. In Emmen kan hij de eerste renner worden met vijf titels achter zijn naam. Gezien zijn staat van dienst en zijn prestaties dit jaar nog in de geschreven van de VAE Tour en de Giro d’Italia is hij de topfavoriet voor de overwinning.

Dumoulin gaat tijdens zijn laatste NK tijdrijden op voor een vijfde recordzege – foto: Cor Vos

Dumoulin is echter niet de enige kanshebber van Jumbo-Visma aan het vertrek. Jos van Emden won het NK tijdrijden in 2010 en 2019 en moet met zijn ervaring opnieuw kort kunnen eindigen. Ook de jonge renners van de ploeg willen zich zonder twijfel laten zien. de tweeling Tim en Mick van Dijke vorig jaar eerste en tweede in het NK tijdrijden voor beloften en mogen het nu, ondanks dat ze nog de leeftijd van een belofte hebben, het bij de elite proberen. Ook voor Gijs Leemreize wordt het zijn eerste NK tijdrijden bij de elite.

Opmerkelijk genoeg gaat ook Bauke Mollema op voor zijn eerste NK tijdrijden bij de elite. Dat de renner van Trek-Segafredo een goede tijdrit in de benen heeft, is echter al groter gebleken. In het rondewerk voert hij georganiseerde goede resultaten uit, zo was hij vorige maand nog vierde in de afgeslotende tijdrit van de Giro d’Italia. Vergeet niet dat Mollema in 2019 met de Nederlandse ploeg kampioen Mixed Relay-ploegentijdrit werd, en een maand later ook de wereldtitele op de regelmatige estafette.

Hoe brengt Mollema het vertrouwen tijdens zijn eerste NK tijdrijden? – foto: Cor Vos

Ook van zijn ploegmaat Daan Hoole mogen we verwachten. De boomlange hardrijder was in 2019 al een keer Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften en stond in 2021, als laatstejaar belofte, op het laagste boomtje Europees van het podium tijdens het kampioenschap tijdrijden. Dit seizoen geleverd Hoole al twee degelijke tijdritten af. In februari werd hij achtste in de individuele tijdrit van de Volta en Algarve en deze maand nog reed hij naar de derde plaats in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour. In Scherpenheuvel-Zichem gaf hij slechts tien seconden toe op de winnaar.

Sebastian Langeveld stond al vaker op het podium van het NK tijdrijden. Zowel in 2014, 2019 als 2021 was de renner van EF Education-EasyPost tweede, maar winnen tot dusver nog niet als eliterenner. Dit jaar krijgt hij een nieuwe kans om voor de rood-wit-blauwe trui te gaan. Zijn ploegmaat Julius van den Berg was in 2017 al een keer Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften. Destijds uitvoering met hij Pascal Eenkhoorn. Vorig jaar was Van den Berg vijfde op het NK tijdrijden bij de grote jongens.

Hoole was derde in de individuele tijdrit van de Baloise Belgium Tour – foto: Cor Vos

Elite zonder contract Brian Megens ging vorig jaar met een specialistische voorbereiding voor een podiumplaats op het NK, maar in de hitte door en rond Emmen moest zich tevreden stellen met de twaalfde plek. Later ging de vorige Rabo-belofte zich toeleggen op de achtervolging op de baan, het onderdeel dat al zoveel sterke tijdrijder heeft voortgebracht. In Apeldoorn bevat hij de Nederlandse titel. Met nieuw materiaal, resultaten en een pak ervaring gaat hij het nu weer proberen. Een mooi resultaat op het snelle parcours hoort zeker tot de mogelijkheden.

Emmenaar Elmar Reinders speelt woensdag een thuiswedstrijd op het nationaal kampioenschap tijdrijden. De 30-jarige renner van Riwal is aan een uitstekend seizoen bezig, waarin hij tot nu toe de Visit Friesland Elfstedenrace, de Arno Wallaard Memorial en een rit in Olympia’s Tour, het Circuit des Ardennes en de Tour de Bretagne won. Daarnaast verzamelde hij een hele rits top 10-uitslagen. De hardrijder, die op weg is naar BikeExchange-Jayco, kunnen we rustig opschrijven voor het NK tijdrijden, waar hij vorig jaar al zes was.

Barista Brian Megens op deze winter de Nederlandse titel de achtervolging – foto Cor Vos

Marien Bogerd van Allinq, vorig jaar zevende op het NK, Bart Lemmen (VolkerWessels, vorig jaar achtste), Danny van der Tuuk (Kern Pharma), in 2021 negende), Nils Sinschek (ABLOC, in 2021 tiende) en voormalig Nederlands U23-kampioen Hatthijs de Vries (Metec-SOLARWATT).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Jos van Emden, Daan Hoole
** Mick van Dijke, Sebastian Langeveld, Bauke Mollema
* Julius van den Berg, Tim van Dijke, Brian Megens, Elmar Reinders

Website organisatie
Deelnemerslijst
Starttijden NK Tijdrijden voor mannen

Voorbeschouwing: NK Tijdrijden voor vrouwen 2022


Weer en TV

Het kan een lekker warm nationaal kampioenschap worden. De meeste voorspellingen komen uit op een graadje van 25. De voorspelde windkracht 3 uit het noorden houdt in dat de renners niet heel veel van kunnen kunnen profiteren. Het NK wordt niet live uitgezonden.


Leave a Reply

Your email address will not be published.