Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2022 | Tijdrijders en punchers, verzameld u!

De WorldTour-karavaan dendert vanuit Luik door naar Zwitersland, waar de Ronde van Romandië dinsdag de volgende wedstrijd op de kalender is. In de Leiderstruik Op deze traditionele blik voorbereidingskoers.

Vorig jaar was het al dat INEOS was wat de klok sloeg in Zwitserland. Geraint Thomas en Richie Porte vastgelegd in een knap 1-2’tje de rittenkoers, waarin we ook kennismaakten met Thymen Arensman. De Nederlander, week zo knap derde in de Ronde van de Alpen, werd vorige elfde in het eindklassement. In 2019 en 2018 was Jumbo-Visma succesvol met Primoz Roglic.

Laatste winnaars Ronde van Romandië

2021 Geraint Thomas
2020 Niet verreden
2019 Primoz Roglic
2018 Primoz Roglic
2017 Richie Porte
2016 Nairo Quintana
2015 Ilnur Zakarin
2014 Chris Froome
2013 Chris Froome
2012 Bradley Wiggins

Parcours en tijden Ronde van Romandië 2022

Proloog, dinsdag 26 april 2022: Lausanne – Lausanne (5,1 km)
Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2022 |  Tijdrijders en punchers, verzameld u!

De Ronde van Romandië staat tijd doet te boek als ideale koers voor, en die naam doet het ook in de 2022-editie weer eer aan. Er wordt begonnen met een iets meer dan vijf kilometer lange proloog in Lausanne, waar de beentjes lekker warm gedraaid kunnen worden.

Beklimmingen
geen.

Tijden
Aanvang (eerste renner): 15.00 uur
Afwerking (laatste renner): 17.32 uur

Favorieten

Etappe 1, woensdag 27 april 2022: La Grande Beroche – Romont (178 km)
Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2022 |  Tijdrijders en punchers, verzameld u!

In etappe één, of twee als je de proloog meerekent, is het aan de punchers. Het gaat in de laatste honderd kilometer van deze 178 kilometer lange rit constant op en af, om op te eindigen in Romont. Voor deze rit geldt de volgende wielerwijsheid: je kan de ronde hier niet winnen, maar zeker wel verliezen.

Beklimmingen
39,4 km: Suchy (2 km à 6,1%)
71,3 km: Esmonts (7 km à 4%)
120,7 km: Massonnens (2 km à 6,1%)
171,5 km: Massonnens (2 km à 6,1%)

Tijden
Aanvang: 12.45 uur
Einde: 17.20 uur

Favorieten
Dit is een rit die zo’n beetje gemaakt is voor thuisrijder Marc Hirschi (VAE-Team Emirates). Dylan Teuns van Bahrain Victorious staat ook op de voorlopige lijst en zou dit ook moeten kunnen, aangevuld Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) en Patrick Bevin (Israël-Premier Tech).

Etappe 2, donderdag 28 april 2022: Échallens – Échallens (168,2 km)
Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2022 |  Tijdrijders en punchers, verzameld u!

In de tweede fase van bestaande sprinters kunnen in de buurt zijn. Het bovenstaande plaatje ziet er uit, maar in de praktijk wordt het nergens echt steil in deze rit. Kansen voor de snelle mannen dus.

Beklimmingen
85,4 km: La Praz (6,7 km à 4,6%)

Tijden
Aanvang: 13.20 uur
Einde: 17.23 uur

Favorieten
De rit met de grootste kans voor de spurters: ware het niet dat de echte snelle mannen niet naar Romandië komen. hier doen we het met gelegenheidsprinters als Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Patrick Bevin (Israël-Premier Tech) en Marc Hirschi (VAE-Team Emirates).

Etappe 3, vrijdag 29 april 2022: Valbroye – Valbroye (165,1 km)
Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2022 |  Tijdrijders en punchers, verzameld u!

Rit drie is een etappe die alle kanten op kan: in de Ronde van Romandië is het dan vaak zo dat van een type-Michael Albasini (man met punch) van type-Stefan Küng (hardrijder die een heuvel over kan) wint. Voor deze etappe-ontwikkelingen wij ook op één van deze scenario’s.

Beklimmingen
59,9 km: Chables (2,5 km a 5,7%)
89,3 km: Sassel (2,4 km a 5,8%)
148,1 km: Dompierre (4,5 km a 4,9%)
157,5 km: Sedelles (4,5 km a 4,4%)

Tijden
Aanvang: 13.45 uur
Afwerking: 17.39 uur

Favorieten
Veel klimmen, maar nergens steil: dat is wel aan Rémi Cavagna en Josef Cerny van Quick Step-Alpha Vinyl besteed. Dit soort mannen zijn de aangewezen personen om het de rappe jongens Sergio Higuita en Patrick Bevin lastig te maken.

Etappe 4, zaterdag 30 april 2022: Aigle – Zinal (180,1 km)
Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2022 |  Tijdrijders en punchers, verzameld u!

De zaterdagetappe is vaak het decor van de koninginnenrit in de Ronde van Romandië. Dit is in 2022 niet anders, want de renners krijgen liefst zes beklimming en een uitloper naar de finish in Zinal voor de kiezen. Een echte bergrit dus, waar de klimgeiten zonder meer hun gang kunnen gaan.

Beklimmingen
62,3 km: Nax (10,2 km a 7,7%)
93,0 km: Les Pontis (7,3 km a 7,5%)
103,4 km: Saint-Luc (4,6 km a 7,8%)
126,0 km: Les Ziettes d’en Bas (4,6 km à 5,9%)
159,6 km: Les Pontis (7,3 km a 7,5%)
172,3 km: Grimentz (6,2 km a 7,1%)

Tijden
Aanvang: 11.00 uur
Afwerking: 15.48 uur

Favorieten
Voor deze rit kijken we toch echt naar de beste klimmers aan de start: Ben O’Connor (AG2R Citroën-team), Damiano Caruso (Bahrein zegevierend), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Michael Woods (Israel-Premier Tech) bijvoorbeeld.

Etappe 5, zondag 1 mei 2022: Aigle – Villars (15,8 km, tijdrit)
Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2022 |  Tijdrijders en punchers, verzameld u!

De Ronde van Romandië wordt vaak ondertekend met een tijdrit en dit is in 2022 niet anders. Was het op dag één nog aan de harde rijder, nu staat er een klimtijdrit naar Villars op het programma. De eerste vijf kilometer is het vlak, daarna het in zo’n 8,7 kilometer aan 9,4 procent gemiddeld omhoog gaat. Beginnen doen we bij Aigle, waar het hoofdkantoor van de UCI staat.

Beklimmingen
15,8 km: Villars (8,7 km a 9,4%)

Tijden
Aanvang (eerste renner): 12.28 uur
Afwerking (laatste renner): 15.45 uur

Favorieten
Hardrijders- en klimmersbenen gezocht. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) zou dit toch moeten kunnen, al liggen de tijdrijders á la Rohan Dennis (Jumbo-Visma) en pure klimmers ook Ben O’Connor (AG2R) en Damiano Caruso (Bahrein) op de loer.

Favorieten Ronde van Romandië 2022

Het is nog geen verandering staat zelfs wie er – door alle ziekteperikelen en programmaen – daadwerkelijk aan de start de Ronde van Romandië, maar we kunnen al een daadwerkelijke inschatting maken.

De echte toppers ontbreken in Zwitserland, maar dat maakt de koers des te interessanter. Zo samen Bahrain Victorious met een ijzersterke ploeg aan die geleide wordt door Damiano Caruso. Caruso vooral op Sicilië dat het met zijn vorm wel snor zit en hij is dus ook één van de mannen die we in het slotweekend de gaten houden. Laat beginnen Gino Mädereen gevaarlijke klant in eigen land.

Wie ook blijk van goede vorm liet zien, is Thibaut Pinot. De coureur van Groupama-FDJ won eindelijk weer eens in de Ronde van de Alpen en het zal hem goed doen als hij die lijn door kan trekken in de Ronde van Romandië. Pinot heeft misschien wel de ploeg, daar ze ook nog kunnen rekenen op Michael winkelier. Hij werd tweede in de Tour of the Alps en richt zich net als Pinot op de Tour de France dit jaar.

AG2R Citroën Team (Ben O’Connor) en Cofidis (Ion Izagirre) hebben ook de beschikking over sterke allrounders die weten wat winnen is. O’Connor won op magnifieke wijze in Catalonië, Izagirre sloeg al een slag in zijn Baskenland. Beide mannen plaatsen voor deze wedstrijd, de Ronde van Catalonië-winnaar Sergio Higuita (BORA-hansgrohe). De Colombiaanse vorm met plek vijf in Luik-Bastenaken-Luik.

Voorbeschouwing Ronde van Romandië 2022 |  Tijdrijders en punchers, verzameld u!
Ion Izagirre en Gino Mäder

De twee mannen die vorig jaar een mooi duel uitvochten in de koninginnenrit doen ook weer mee. Michael Woods (Israël-Premier Tech) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) hebben dit seizoen echter niet het achterste van hun tong kunnen laten zien. Mogelijk dat ze in dit ras wel weer wat kunnen laten zien.

Jumbo-Visma komt niet met de absolute kopmannen, maar heeft met Rohan Dennis, Sepp Kuss en Steven Kruijswijk wel drie renners die een gooi kunnen doen naar een goede klassement. Geldt voor EF Education-EasyPost, dat op Rigoberto Urán en Mark Padun kan rekenen. Ruben Guerreiro stond ook op de lijst, maar viel hard in Luik-Bastenaken-Luik en lijkt Romandië te kunnen vergeten.

VAE-Team Emirates rekent op Brandon McNulty, die zondag Tadej Pogacar nog verving in Luik-Bastenaken-Luik. Snel Step-Alpha-vinyl (Mattia Cattaneo en James Knox), Movistar-team (Carlos Verona), Team BikeExchange-Jayco (Matteo Sobrero) en Astana (David de la Cruz) doen het met echte buitenstaanders.

TV Ronde van Romandië 2022

De Ronde van Romandië is dagelijks te zien op Eurosport en de Eurosport-speler. De sportzender zal telkens de laatste twee wedstrijduren op de beeldbuis en online kanalen brengen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published.