Waarom Bitcoin op laagste punt sinds 16 maanden staat

Op een week tijd uitgave Bitcoin ongeveer een derde van zijn marktwaarde. Hoe komt dat eigenlijk?

De cryptomarkt krijgt deze week de ene opdoffer na de andere te verwerken. Bearish beleggers likken hun lippen ze sociale media volpompen met berichten dat de cryptozeepbel, die volgens hen toch ooit onvermijdelijk uit elkaar zou vallen, finaal tien einde komt. Verschillende nieuwsmedia staan ​​klaar om crypto meer dood te verklaren.

Toch blijven de meeste veteranen binnen de cryptowereld opvallende kalmte. Zo ook Charles Hoskinson, voormalig programmeur van Ethereum en stichter van smart contract-blockchain Cardano. “Als dit je eerste cryptowinter is: welkom dan. Ik heb er veel meegemaakt sinds 2011 en ze slaan altijd in als een koud ijsbad. We zitten in de paniekerige “bloed op straat”-fase. Dat klaart op in enkele weken tot maanden wanneer een (prijs)bodem is gevonden. Dan volgt een lange klim op de ladder”, schrijft de cryptopionier.

De huidige crash die Bitcoin en de rest van de cryptomarkt meemaakt, is inderdaad niet mals. Donderdagochtend noteerde de koers van Bitcoin aan 27.100 dollar, een verlies van bijna 14 procent in de laatste 24 uur. De laagste prijs van Bitcoin op zijn laagste punt sinds de afgelopen 16 maanden. Het laagste prijspunt van 2021 was zo’n 29.000 dollar. Er werd op een week tijd zeker 650 miljard dollar geliquideerd op de cryptomarkt.

Maar waarom lijkt de koers van Bitcoin in een genadeloze vrije val te zitten? Heeft het allemaal te maken met de techbedrijven die ook hark klappen krijgen en hun cryptoactiva dumpen om liquiditeit vrij te maken? Heeft het te maken met de renteverhoging van de Fed om de goede te counteren? Of heeft het toch iets te maken met het falen van de cryptomunt Terra (LUNA) en stablecoin TerraUSD (UST) van dezelfde maker?

Geruchten over manipulatie door BlackRock en hedgefonds Capital

Volgens analisten van CoinDesk zou de massale activa die dit weekend begon van digitale oorsprong zijn door “de implosie van de stablecoin TerraUSD”. Die stablecoin zou in theorie de koers van de dollar zo nauw mogelijk moeten volgen. De waarde van UST werd vooral gebaseerd op een grote spaarpot van Bitcoins, die Terra-medeoprichter en CEO Do Kwon wekenlang had opgepot.

Nadat de koppeling van UST met de dollar volledig verbrijzeld werd, crashte de koers van de Terra-munt (LUNA) met bijna 96 procent. De Luna Foundation Guard, een non-profitorganisatie die het Terra-netwerk ondersteunt en de Bitcoins achter bewaart, verzond Bitcoins te onmiddellijk naar cryptomarkten om geld vrij te maken om de koppeling van de stablecoin met de dollar te herstellen. Verschillende beleggers merken de verkoop van Bitcoins op en dumpten ook hun crypto. Op het moment van schrijven is de koppeling tussen de dollar en UST nog niet opgelapt. De UST-munt noteert vrijdagochtend een koers van zo’n 60 dollarcent.

Er gaan ook enige tijd geruchten rond op het internet dat grote investeerders, zoals vermogensbeheerder BlackRock en hedgefonds Capital, een lening van 100.000 Bitcoins die zijn verkregen bij cryptobeurs Gemini. Met die cryptomunten en bedrijven zogezegd met opzet de markt gemanipuleerd hebben om de koersen van Terra en Bitcoin neer te halen. Vervolgens moeten ze de munten in een kwestie krijgen om te maken en goedkoop opnieuw te kopen. Cryptobeurs Ontkent echter met dat er een lening van die inhoud aan een financieel instituut werd uitgegeven.

Bitcoin heeft al slechtere ervaringen meegemaakt en afgelopen

“De marktreactie van vandaag op de zal het moeilijk maken om nog te trekken die twijfelen. De risico’s op Wall Street nemen toe en leiden nu een beleidsfout, liquiditeits- en kredietrisico’s en zorgen over de groei. Bitcoin blijft zeer kwetsbaar voor verdere verkoopdruk, zeker wanneer het niveau van 28.500 dollar doorbroken werd”, schreef Oanda Americas-analist Edward Moya.

Van dit echter het einde van de cryptomarkt en Bitcoin valt, valt zwaar te betwijfelen. De cryptomunt heeft al slechtere ervaringen meegemaakt. Bitcoin werd sinds 2010 meer dan 400 keer doodverklaard door verschillende media. De laatste keer dat dit gebeurde, was nog maar drie dagen geleden, toen de toeschouwer de cryptomunt letterlijk dood bedoeld. Toch blijft het enthousiasme rond de technologie achter cryptomunt enkel gestaag uitbreiding.

(kg)

Leave a Reply

Your email address will not be published.