‘Waarom in Chateau Bijstand drie minuten gratis winkelen?’

Je zit in de bijstand en dan mag de familie Meiland in Kasteel Bijstand ‘zelfs’ drie minuten winkelen in de supermarkt. En nog wel met drie personen en drie karren ook. Tv-kijkers zagen het vol aan aan. Maar het ‘grijp- en gris’-resultaat van Erica Renkema was misschien nog een beter resultaat.

Kasteel Bijstand nadert z’n einde. Martien, Erica en Maxime Meiland vinden een reden voor een afscheidsfeestje voor alle buren. Maar hoe kom je eten en drinken voor zon feest als je bijna niets te creëren? Sponsoring natuurlijk. Dat werd ingezet in Kasteel Bijstandmet bijna een miljoen kijkers het best bekeken programma na de verschillende journaals.

Martien Meiland niet in vorm in Chateau Bijstand

Maar eerst: er gebeurde meer. Vader Martien was namelijk niet zo in vorm qua inschattingsvermogen. Bij een bezoekje van een dame in de bijstand, zei hij tegen degene die mee was: „Zijn jullie een stel?” Het antwoord: „Nee, ik ben haar zoon.” En bij vrijwilligerswerk – koffie serveren in een verzorgingshuis – vroeg Martien aan een vrouw op leeftijd: „Is your man er ook?” Het antwoord: „Nee, die is dood.” Overigens kon Meiland aan dat laatste niet zoveel doen. De dame die hem begeleidde hem te vertellen dat zij een vliegende reizen. Helaas bleek de man van het stel pas overleden.

chateau bijstand, meiland, erica meiland, maxime meiland, martien meiland
Maxime, Martien en Erica Meiland voor hun tijdelijk huis(je). Foto: Talpa

Meilandjes krijgen van alles mee

Terug naar het afscheidsfeestje voor de buren in de tijdelijke standplaats van Chateau Meiland, Uithoorn. Hapjes en uitvoering er worden geregeld, maar geld is er niet. Op naar de middenstand dus, zo was de gedachte. De ondernemers doen in Kasteel Bijstand continu zonder blikken of blozen mee en schenken, vaak met een geringe tegenprestatie van de Meilandjes, van alles. Gisteravond ook weer. De snackbar bijvoorbeeld. Hapjes voor honderd man? Prima, regelen wij. En toen moest de supermarkt nog in beeld verschijnen.

Veel kijkers vinden het maar niks dat het de familie Meiland in Kasteel Bijstand zo gemakkelijk af gaat. Zo is het daadwerkelijke bijstandsbestaan ​​niet, is een veel geuite mening op sociale media. Bijzonder: kritiek is er vanaf het begin, maar het programma blijft bijzonder goed bekeken. Misschien nemen veel mensen ‘het’ iets te letterlijk. Wat SBS6 en gezin Meiland werkelijk willen, is aandacht voor mensen in de bijstand. En voor Stichting Babyspullen uit het Noord-Hollandse Heerhugowaard, dat zich inzet tegen armoede van gezinnen met jonge kinderen, in het bijzonder.

Drie minuten gratis winkelen in Chateau Bijstand

Na een aantal snacks gratis geproefd te hebben, begaf de familie Meiland zich naar de gewone super. Of er ook iets met sponsoring voor de feestgangers van Uithoorn kon worden geregeld. „Wij zijn niet vies van goede doelen”, zei de aangesproken supermarktman. „Maar moet ik wel even in overleg.” Dat overleg tien seconden. En hij kwam niet aan met tien flessen wijn. Ook niet met wat brokken kaas. Nee, Martien, Maxime en Erica mochten drie (drie!) minuten gratis winkelen. Met drie personen. Je leest nog steeds een actie waarbij je een minuut gratis winkelen kunt winnen, maar dit…

Logisch dat de familie Meiland de gulle gift met beide handen aangreep natuurlijk. Letterlijk zin met vier handen, want Martien en Maxime gingen als razende Roelanden tekeer. En wat had Erica in drie minuten te pakken? Wat leverworsten en metworsten (in totaal een stuk van vijf) en een komkommer. Dat was het. Je zou haast denken dat dit vooraf was bedacht om een ​​leuke scène na te kunnen draaien, maar dat zeggen we natuurlijk niet.

Verbaasde reacties, ook van Martien en Maxime

Martien en Maxime snapten er niets van. „Wat heb jij weinig!”, riep Martien Meiland door de winkel. „Waarom heb jij zo weinig in je kar?”, vroeg ook de dochter des huizes. „Jullie hebben de rust”, bagage Erica met haar troosteloos lege wagentje. „Het mag wel gratis zijn, maar je pakt alleen wat je nodig hebt.” Martien nog een keer en hoofdschuddend: „Zij is altijd van het minimum.”

Hoe dan ook, de Meilandjes hebben het nodig voor het Kasteel Bijstand-afscheid binnen. Volgende week maandag zien we de familie met de hele buurt naar een feest gaan. Met de bus. Enorm gesponsord.

Kijkers zagen het allemaal met aan. Een kort overzicht.

Chateau Bijstand terugkijken? Dat kan hier.

S10 afwikkeling in juryshow: ‘Als de sterren goed staan, haal ik de finale’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Kijkers recht: ‘Waarom mag familie Meiland in Chateau Bijstand drie minuten gratis winkelen?’

Leave a Reply

Your email address will not be published.