‘Wabi Sabi’ is een prachtig boek over de schoonheid van imperfectie

Wabi Sabic
De Japanse wijsheid van imperfectie
Francesc Miralles en Héctor García
Uit Boekerij
175 Blz. € 16,99
★★★

Pauline Weseman

de schrijvers

Het Spaanse schrijversduo Francesc Miralles (1968) en Héctor García (1981) wereldwijd door met het boek Ikigai, over het vinden van je bestaansreden. Ikigai is gebaseerd op interviews met honderdjarigen in het Japanse Okinawa, dat de hoogste levensverwachting ter wereld heeft. Boeken over andere Japanse wijsheden volgden, zoals Ganbatte (‘doe je best en geef niet op’). Miralles woont in Barcelona en is literatuurwetenschapper, schrijver en publicist. García is ingenieur, nu schrijver en fotograaf, hij woont sinds 2004 in Japan. Geïnspireerd door het wabi sabi-principe verruilde hij het drukke Tokio voor het platteland.

Het thema

Eindelijk aan het begrip ikigai gewend, dan nu wabi sabi. Niet te verwarren met dat scherpe groene goedje voor bij de sushi. García stond zelf met een mond vol tanden toen een interviewer hem naar de betekenis vroeg, vijftien jaar later is wabi sabi García’s levensfilosofie. Wabi staat voor roest, rustieke eenvoud en het mooie van imperfecties, sabi voor de schoonheid en sereniteit van iets ouds en het plezier dat kijken naar iets onvolmaakts geeft.

Samen vormen de woorden een manier van kijken en leven vanuit het accepteren van onvolmaaktheid en vergankelijkheid, volgens de drie principes: ‘niets is perfect, niets is af en niets is voor altijd’. Dat overlapt met drie zen-boeddhistische ‘sleutels tot het bestaan’: alles is vergankelijk, het is niet toegestaan ​​onze verlangens te voorzien en er is leegte, geen ego, of niets toe te voegen aan je bestaan. Dat is volgens de auteurs tegengesteld aan het Westerse denken waarin we pas gelukkig denken te zijn als we iets (bereikt) hopen op de dag dat alles perfect en stabiel is. Maar perfectie is een illusie, stellen zij. Dat aanvaardt de sleutel en leidt tot minder, meer eenvoud, spontaniteit, rust en inspanningen.

de uitwerking

Dit weten we natuurlijk allang, want dit is het zoveelste boek tegen perfectionisme, neem de bestseller van Brené Brown (De gaven van imperfectie). Hoe kan wabi sabi hardleerse westerlingen helpen? De auteurs brengen hun spirituele ervaringen, boeddhistische lof op imperfectie in drie thema’s: filosofie, kunst en manier van leven. Via een gemoedelijke mix van diepgang, sprekende voorbeelden van kunstenaars en monniken, meditatieteksten, en tips, wordt langzaam het lastig te vatten wabi sabi duidelijk.

Een typische wabi sabi-ervaring is een moment waarin je een vleugje droefheid ervaart in de wetenschap dat schoonheid weer verdwijnt, vluchtig is, bijvoorbeeld op een mooie avond aan zee van begrafenis. Zo’n chronisch melancholisch gevoel, wat veel herkenbaarheid, helpt het leven meer te waarderen, spoort aan tot empathie, zelfontwikkeling en herwaardering van kunst. Al lezende begrijpen je beter waarom haiku’s een enkel (natuur) moment beschrijven, en hoe danshari – de kunst van het weggooien, met Marie Kondo als ambassadeur – ruimte geeft. Ook hoe het onvolmaakte kunst wordt, zoals in de kunstvorm kintsugi waarin je breuken in servies met goudkleurige pasta lijmt.

Kernzin

‘Het mooie van geluk is dat alles mogelijk is.’

Redenen om het boek niet te lezen

Ze hebben het goed in Japan, kun je denken. Ware het niet – en dat heb ik van Japankenners als Paulien Cornelisse – dat de Japanse realiteit eerder tegenovergesteld is, zich op elkaar gericht en hard werken, ‘ganbatte’. De auteurs komen deze spanning tussen praktijk en ideaal maar er ook niet echt uit. Nooit je best doen, maakt ook lamlendig, bekennen ze. Dus dan toch een streven: ‘de beste mogelijke onvolmaakte persoon te kunnen zijn’.

Redenen om het boek wel te lezen

Dit boek ademt een diepere opgejaagde sfeer dan bijvoorbeeld het werkboek Vind je Ikigai. Ook daar zijn de auteurs voor imperfect, maar nu is het voelbaar en gericht. Vaste gelijke García zijn luxe leven omgooide, minimaliseerde en zijn haalbare tips zelf deelt. Het deed mij aangenomen die grotere uitgaven niet meer aan te schaffen. Minder is meer.

Wabi Sabi Beeld De Boekerij

Wabi SabicBeeld De Boekerij

Leave a Reply

Your email address will not be published.