Wanneer beëindigt Suzuki Motor Corporation de stilte?

Alex Rins, Suzuki CEO Toshihiro Suzuki en Joan Mir in 2019 | © Suzuki Racing

Ruim negen dagen helemaal bekend werd dat Suzuki aan het eind van 2022 de MotoGP klasse zal verlaten heeft Suzuki Motor Corporation nog altijd geen officieel bericht naar buiten gebracht. Wanneer verbreekt de Japanse fabrikant deze radiostilte?

Meer dan een week boven het nieuws aan het eind van de testdag op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto naar buiten kwam is het nog steeds doodstil aan de kant van Team Suzuki Ecstar en Suzuki Motor Corporation. Het lijkt nog steeds voortzetting op werkelijk maar Suzuki zal aan het einde van 2022 uit de MotoGP klasse stappen.

Suzuki MotoGP Project Leader Sinichi Sahara en Technical Manager Ken Kawauchi had vanuit Japan te horen gekregen dat Suzuki Motor Corporation haar activiteiten in de MotoGP klasse aan het einde van dit jaar zal uitvoeren. Dit ondanks dat er in 2021 een vijfjarig contract is getekend met Suzuki tot en met 2026 in de koningsklasse zou actief zijn.

De twee Japanners voltooid op maandag tijdens de test in Jerez bekend aan het personeel en de coureurs later dit nieuws aan het einde van de middag uitlekte naar de pers. De laatste was groot en vooral bij alle directe gevolgen van het Team Suzuki Ecstar veranderde het nieuws in als een bom: al het personeel is nu ineens aan het einde van dit seizoen kwijt.

Hoewel het op maandagavond 2 mei al bekend was dat Suzuki zou gaan stoppen met de activiteiten in de MotoGP ontbreekt een officiële verklaring van Team Suzuki Ecstar van Suzuki Motor Corporation nog steeds. aanvankelijk was de verwachting dat de Japanse firma op dinsdag met een officiële release naar buiten zou komen maar deze bleef uit. Op dat moment was er in Japan ook sprake van de ‘Golden Week’, een reeks nationale feestdagen in Japan in de eerste week van mei resulteerde er niet gewerkt wordt.

Afijn, al eerder begonnen in Japan en nog drie klinkt er oorverdovende vanuit Suzuki Motor Corporation. Op maandagavond na afloop van de test gisteren het Team Suzuki Ecstar nog een persbericht met verslag van de test en opmiddag donderdag 5 mei werd er een verzonden met het bericht dat er een video van de test beschikbaar was. Kortom, niets bijzonders en geen enkel woord over het verlaten van de MotoGP.

Dorna liet er dinsdag geen gras over groeien en kwam op middag met een officieel bericht aangaande de situatie van. Zij omvatten tussen de twee partijen in 2026 en dat besluit niet eenzijdig kan worden genomen. Daarnaast zijn er ook interesses van andere plannen voor de MotoGP klasse. De Spaanse Rechtshouder liet dus weten dat de Japanse fabrikant rekening moet houden met een juridische strijd als ze zich niet aan het contract houden en dat er tevens plaatsvervangers klaarstaan ​​om hun plaats in te nemen.

Waarom blijft het stil vanuit Suzuki Motor Corporation? Het feit dat ze op maandag het personeel van Team Suzuki Ecstar ingelicht dat ze uit de MotoGP stappen, vlak voordat er een week van volgt, getuigt niet echt van goed leiderschap. Het Team Suzuki Ecstar is al gearriveerd in Le Mans en met name Sinichi Sahara, Ken Kawauchi, teammanager Livio Suppo, de perschefs en natuurlijk de coureurs Alex Rins en Joan Mir (die bedacht geen MotoGP zitje in 2022 hebben) zullen worden gebombardeerd vragen over de huidige situatie. En zolang er geen officieel bericht is vanuit Suzuki Motor Corporation zullen zij geen duidelijkheid verstrekken.

Zo gaf Paco Sánchez, manager van Joan Mir, al aan tegenover De race dat Suzuki en de wereldkampioen van 2020 op het punt om het contract te verlengen. Dit is in ieder geval vanuit het management van Team Suzuki Ecstar geen moment waarop het idee bestaat dat de fabrikant zou stoppen met de activiteiten in de MotoGP.

Een reden van de stilte zou kunnen zijn dat Suzuki momenteel nog in onderhandeling is voldaan Dorna. Het moge duidelijk zijn dat de Japanse fabrikant een som zal moeten betalen als zij het contract al na één van de vijf jaar verbreken. Ongetwijfeld heeft het management van Suzuki hier gehouden en de geschatte kosten van het runnen van een fabrieksteam tot en met 2026, gezien het onregelmatige afhandelen van deze situatie, en de huidige bedrijfsvoering van Suzuki Motor Corporation in het algemeen, is dat maar de vraag.

Een mogelijkheid kan zijn dat Suzuki in 2023 toch nog actief zal zijn in de MotoGP-klasse maar dan in een andere hoedanigheid, met het Hayate team in 2009 met Marco Melandri dat in principe het Kawasaki fabrieksteam van het jaar daarvoor was. Een deel van hun contract voltooid. Het is aannemelijk dat het boetebedrag voor Suzuki ondergaan als ze nog één jaar (of misschien meerdere jaren) van het bestaande contract volbrengen en dat mannen daar momenteel over in onder is voldaan Dorna.

Hoe dan ook zal Suzuki Motor Corporation eerder vandaag dan morgen met een officiële verklaring naar buiten moeten komen, want dat dit tot dusver één groot PR-drama is duidelijk duidelijk zijn. Geen van de betrokken partijen (Team Suzuki Ecstar, Dorna, Alex Rins en Joan Mir, al het personeel en Suzuki Motor Corporation) zal hier als winnaar uitkomen. De zevende Grand Prix van 2022 staat voor de deur en met Alex Rins op de vierde plaats en Joan Mir op de zesde plaats in het kampioenschap is er nog van alles mogelijk. Het jammer zijn dat de gebeurtenissen naast de prestaties op de baan beïnvloeden.

Daarnaast zal er ook lichte paniek zijn bij onder Pol Espargaró, Maverick Viñales en een aantal coureurs die nog geen contract hebben voor 2023. diensten van Mir. Viñales onlangs aan dat hij open staat voor aanbiedingen van andere zoals Aprilia maar gezien de laatste prestaties van Alex Rins kan dat wel eens een hele slechte zet zijn geweest.

Het laatste woord over de hele soap is nog lang niet gezegd en er zal dit weekend meer duidelijk worden. Tot die tijd is het een officieel bericht van Suzuki Motor Corporation zodat er voor alle betrokken partijen in ieder geval duidelijk is en zij verder kunnen om hun toekomst zeker te stellen.
ziggo-sport
Handige links SHARK Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige resultaten
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.

Meer info: www.racesport.nl/supporter


Leave a Reply

Your email address will not be published.