Wanneer mag je werknemers testen op alcohol- of drugsgebruik? | NU

Binnen beroepsgroepen is het toegestaan ​​om werknemers op alcohol- en drugsgebruik te testen. Zo kunnen piloten, machinisten en uitgevoerd worden getest. Binnenkort mag dit misschien in meer beroepen. Arbeidsrechtadvocaat Danielle Pinedo, partner bij advocatenkantoor Baker McKenzie, legt uit hoe het zit.

Hoe komt het dat er vooruit in meer beroepen getest mag worden op alcohol en drugs?

Danielle Pinedo: “Nu is dat je je werknemers alleen mag testen op alcohol en drugs als daar een wettelijke basis voor is. Dat kan alleen voor bijvoorbeeld piloten, machinisten van de NS en procedures. Zij kunnen getest worden. In alle andere beroepsgroepen mag niet worden gebruikt vanwege de privacywetgeving. De uitkomst van een test valt onder persoonsgegevens.”

“De roep vanuit de zware industrie om werknemers te testen op alcohol- en drugsgebruik is er al. Tamara van Ark kwam in 2020 met een brief aan het kabinet waarin ze dit aankaart. Minister Van Gennip van SZW heeft dit jaar in een nieuwe brief aan de kamer geschreven dat ze met een gaat komen.”

Wat mogen bedrijven op dit gebied nu al wel?

“Bedrijven een beleid hebben waarin staat dat alcohol- en drugsgebruik niet is toegestaan ​​tijdens werktijd. Je kunt in je beleid bijvoorbeeld staan ​​dat als iemand onder invloed is van alcohol of drugs, diegene naar huis gestuurd mag worden. die in een beleid kunnen staan, zoals een waarschuwing van ontslag. Maar hoe weet je nu of dat echt het geval is? Daarom willen werkgevers graag meer mogelijkheden om te testen.”

“Een ontslag is niet in alle gevallen gevallen. Een drugstest kan worden gezien als overtreding van de AVG-wetgeving en daar staan ​​hoge boetes op.”

Danielle Pinedo, arbeidsrechtadvocaat

“Hoewel testen niet is toegestaan, zijn er werkgevers die het toch doen. Dit bleek ook uit rechtspraak over dit onderwerp. Zo is er een zaak waarin een ontslag heeft standgehouden na een positieve drugtest. Eerst was het de vraag van die test was op op Maar als een werknemer bekend is met het alcohol drugsbeleid, weet er zijn en ook nog wederzijdse hulp, kan werken werken volgen.”

Testen het niet mag heeft dus wel zin?

Het uitgangspunt is een ontslag standhield, niet dat je dan als bedrijf het kan nemen. de AVG-wetgeving en daar staan ​​hoge boetes op.”

Wat gebeurt er precies als de wet voor testen op alcohol en drugs wordt gewijzigd?

De minister wil eerst beginnen op bedrijven waar grote risico’s zijn als iemand alcohol of drugs heeft gebruikt. zware ongevallen (Brzo).

Wanneer kunnen we deze wetswijziging verwachten?

Hoe snel het daarna gaat, is afwachten. Maar er lijkt wel genoeg draagvlak voor te zijn. MKB-Nederland aangegeven het een erg belangrijk onderwerp te vinden. Als werkgever heb je namelijk een zorg, je moet zorgen voor een veilige en gezonde bescherming voor je werknemers. Die komt in het geding als een werknemer alcohol of drugs heeft gebruikt.”

Wil een werknemer die hulp niet drinken en is duidelijk dat diegene het beleid overtreedt, dan zou dat kunnen zijn om arbeids aan te sturen op van de arbeidsovereenkomst.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.