Wat gaat er mis bij Just Eat Takeaway?

Ook nu zou de kritiek bijdraaien, dat ze onderdompelen altijd gedaan.

Jitse Groen, Jitse Groen Het was volgens hem een ​​kwestie van tijd voorafgaande aandeelhouders de waarde zien van het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub.

Groen was het al gewend om anderen te verwachten van zijn gelijk. Toen hij in 2007 de oversteek waagde naar Duitsland vroeg iedereen hem ook waarom hij die gok waagde voor een „kansloze vierde plek”. Totdat hij jaar later eerst het veel grotere Lieferando overnam en start Delivery Hero verdreef. Ineens zag de buitenwereld wat Groen al jaren doorhad: dat hij door de dominantie in Duitsland zijn bedrijf kon uitbouwen tot wereldspeler.

Toch lijkt het erop dat de oprichter van Thuisbezorgd zijn om zich te winnen. Eind vorig jaar riep een activistische groot aandeelhouder al op tot de verkoop van het moeizaam draaiende Grubhub en opbrengsten is de onvrede onder beleggers alleen maar groter geworden. Het is deze woensdag tot een ommezwaai: niet groen een verkoop eerder nog van de hand, nu is dat wel een mogelijkheid.

JET (5,3 miljard euro omzet, 18.000 werknemers) van Grubhub. Het bedrijf heeft adviseurs gevraagd een „formeel proces” op te tuigen. Van onderhandelen is volgens de topman momenteel geen sprake.

Ongelukkige timing

Waarom is oprichter Groen nu van mening veranderd? JET wordt volgens hem uitgebreid met voorstellen en biedingen. „Dan kijken we van dat zinvol is voor ons bedrijf.” Voor Grubhub werd de afgelopen maanden naar mogelijke samenwerking en in het kader van die gesprekken kwam volgens de overname ter sprake. Kortom: intern lag de optie al op tafel, „maar nu communiceren we ook naar buiten.”

Lees ook dit interview met een aandeelhouder van Just Eat Takeaway: ‘Topman Jitse Groen is megalomaan en koppig’

Mocht het tot een verkoop komen, dan de Nederlandse maaltijdbezorger toegang tot de enorme Amerikaanse bezorgmarkt. Grubhub was waarschijnlijk de mogelijkheid om daar mee te doen, zei Groen eerder al in NRC. De aankondiging van de overname in de zomer van 2020 kwam eigenlijk net iets te vroeg: Takeaway was op dat moment nog volop bezig met het afronden van de fusie met Just Eat van een jaar eerder. „Maar je hebt één moment, dat is het.”

Achteraf gezien bleek de timing van die aankoop ongelukkig. Grubhub had meer oplapwerk nodig dan gedacht. Het platform was een stilgevallen in een beetje. Groen wilde dat oplossen door meer restaurants toe te voegen, vooral buiten de stadscentra, en zich ook te storten op het leveren van boodschappen aan huis, zo aangekondigd eind vorig jaar op een dag voor beleggers aan.

Dat herstelwerk werd moeilijk door de coronapandemie: door de maatregelen natuurlijk, maar in Noord-Amerika geplaatst verschillende regio’s ook limieten aan hoeveel kosten bezorgers mogen rekenen aan klant en restaurant. Toen de maatregelen ontwikkeld, zakte de explosieve groei volledig in.

Vermogen verdampt

zien ondernemers van het bedrijf hun vermogen in rap tempo verdampen. Dat omvat tot een investering bij beleggers: bij een grote ondernemingsbezorger van de wereld zomaar in zijn geheel worden overgenomen.

In de verklaring van woensdag zegt JET nu dat het zijn eigen ambities op die van de aandeelhouders: waarde toevoegen voor het bedrijf en de eigenaren. De vraag is hoeveel waarde de verkoop van Grubhub kan. Door de lage aandelenkoersen van maaltijdbezorgers lijkt het afgelopen dat Groen de 6,4 miljard euro die hij een jaar volledig terug voor Grubhub betaald krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.