Weg naar Tirana: Sterk begin groepsfase in kolkende Kuip

Het Eredivisie-seizoen zit er op. Feyenoord als derde en is in ieder geval al verzekerd van de laatste voorronde van de Europa League. Maar de Rotterdammers en Het Legioen willen meer: ​​de overwinning op AS Roma in Tirana. Nog zes dagen.

In de rubriek Weg naar Tirana blikt FR12.nl terug op het Europese seizoen waarin Feyenoord meermaals geschiedenis schreef. Van de bijna uitschakeling tegen FC Drita, naar het bereiken van de finale in ‘de hel van Marseille’.

Openingswedstrijd in Israël

Feyenoord kan zich na de dubbele ontmoeting met IF Elfsborg gaan opmaken voor de groepsfase van de Conference League. In het eerste duel staat Maccabi Haifa de buitenste in Israël. De wedstrijd wordt gespeeld op dinsdagmiddag vanwege een feestdag in het land. Alireza Jahanbakhsh mag als Iraniër niet meegenomen worden door Arne Slot en moet het duel dus vanuit Nederland bekijken. Cyriel Dessers te huren van KRC Genk. Fredrik Aursnes, die medio augustus al werd binnengehaald, is speelgerechtigd en begin in de basis in Israël.

Het wordt uiteindelijk een wedstrijd om snel te vergeten. Het duel moeizaam in 0-0. De Rotterdammers kwamen voor een aantal keer goed weg, maar kregen in de tweede helft een paar goede kansen. Al met al was een gelijkspel terecht. Slot is na afloop kritisch op zijn ploeg, maar ook op Luis Sinisterra. ”Dat was niet voldoende. We hadden het in fasen moeilijk en ik vond dat hij het team meer had moeten helpen. Met name aan de bal is hij voor ons een belangrijke speler en dan moet hij ervoor zorgen dat hij heel veel energie in zijn spel stopt om ook aan de bal te komen. Dat was in de tweede helft van vele malen beter. En dan zie je ook meteen hoe dreigend en gevaarlijk hij is.”

Slot kan leven met een gelijkspel. ”Wat de exacte waarde van dit resultaat is, weten we over een paar weken. Maar ik verwacht niet dat de andere ploegen in de poule hier zullen zullen winnen. Ik denk dat voor Feyenoord een gelijkspel in een uitwedstrijd een aardig resultaat is, hoewel we misschien wel recht hadden op meer.”

Opstelling Feyenoord

bijl; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kokcu; Toornstra (82′ Geertruida), Linssen (76′ Dessers), Sinisterra

Kolkende Kuip tegen Slavia Praag

Twee weken later ontvangen de Rotterdammers Slavia Praag in De Kuip. De Tsjechen zijn op papier misschien wel de sterkste uit de poule. “Maar we moeten Slavia Praag ook niet groter maken dan het is”, zegt Slot. ”Het is een sterke ploeg, ze willen net als wij dominante voetbal spelen.” ”Al waren ze in de kwalificatiewedstrijden vervolg.”

Het is het eerste thuisduel in de groepsfase van een Europees toernooi met publiek sinds corona, waardoor Het Legioen met een geweldig spandoek uitpakt: ‘Did You Miss Us?’. Het zou een voorbode zijn voor wat een prachtige avond ging worden. In een geweldige eerste helft overrompelt het team van de Tsjechen en staat het na 25 minuten al met 2-0 voor door goals van Orkun Kökcü en Bryan Linssen. Halverwege de tweede helft doet Slavia Praag iets terug via Holes, maar kan daarna niet meer gevaarlijk worden. De Rotterdammers winnen en doen goede zaken in de groep. Feyenoord kan zich gaan opmaken voor een dubbele ontmoeting met Union Berlin.

Opstelling Feyenoord

bijl; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra, Til, Kökcu (64′ Aursnes); Jahanbakhsh (78′ Geertruida), Linssen, Sinisterra (64′ Dessers)

Leave a Reply

Your email address will not be published.