Wel of niet in roebels betalen voor Russisch gas? Zo werkt Poetins geitenpaadje

aangekondigd de Russische president Poetin aan dat bedrijven uit de EU in het vervolg voor hun gas moeten betalen in de plaats van euro’s van dollars. hoop Rusland de vraag naar de eigen munt te vergroten, hoop de roebel meer waard wordt.

Twee rekeningen

Dat is precies de bedoeling van de Europese. Bovendien is het door alle toekomstige onmogelijk voor Westerse bedrijven (en hun banken) om aan de benodigde roebels te komen. Alle transacties met de Russische centrale bank zijn verboden en veel andere Russische banken staan ​​ook op de sanctielijst.

De lijst die werd verzonnen door Rusland: Europese bedrijven moeten een tweede speciale rekening openen bij Gazprombank, de huisbank van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Op de eerste rekening storten ze het geld in euro’s dollars.

Vervolgens wisselt Gazprombank dat geld bij de Russische centrale bank om in Roebels en zet dat op de tweede ‘roebelrekening’. Daarvan wordt daarna het staatsgasbedrijf betaald. Het effect daarvan is in feite hetzelfde als direct in roebels betalen.

Volgens energieminister Rob Jetten is die omweg in strijd met de Europese sanctieregels, zo liet hij onlangs weten in een Kamerbrief. Daar blijkt lang niet iedereen het over eens.

Hongaren: we moeten wel

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó gisteren bevestigd aan CNN dat zijn land gebruik gaat maken van het mechanisme. Zijn land is voor 85 procent afhankelijk van Russisch gas, en kan het zich niet permitteren om geen gas af te nemen van Rusland. “Dit is niet voor de lol. We hebben deze situatie niet zelf gekozen”, aldus Szijjártó.

En ook een grote energiebedrijven denkt weg te komen met betalingen via de Russische constructie. Het Duitse Uniper liet maandag weten dat betaling via de tweerekeningenomweg volgens hen geen schending is van de sanctiewetten. Ook een Oostenrijks en een Sloveens bedrijf zijn van plan om op die manier te doen met Gazprom.

Europa: het lijkt mogelijk

De bedrijven zich gevoelen gesterkt door een memo van de Europese Commissie. gepubliceerd staat dat het decreet van Poetin goed degelijk het gevaar van de wet van de sanctiewetten met zich meebrengt, maar laat een hoop te ruimte om er toch in mee gaan.

‘Het lijkt mogelijk’ om ook de inwerkingtreding van het decreet van Poetin voor gas te betalen, afgesloten de Commissie vrijdag nog. Voorwaarde is dat het verschuldigde geld in dollars of euro’s wordt betaald. “Bedrijven uit de EU kunnen een duidelijk statement maken dat ze hun contractuele willen nakomen en dat ze hun contractuele bedragen hebben gekregen door te betalen in euro’s van dollars.”

Met andere woorden: als je zegt dat je betaling in euro’s van dollars wat jou betreft de echte betaling is, dan kun je ermee wegkomen.

Ook Europa: het is niet mogelijk

Vandaag was de toon echter compleet anders in Brussel. “Voldoen aan het decreet is in strijd met de strijd”, zei het hoofd woordvoering van de Europese Commissie vanmiddag

“We kunnen niet accepteren dat verplicht verplicht worden om een ​​tweede rekening in roebels te openen en dat de betaling pas voldaan is als die is omgewisseld in roebels”, een andere ambtenaar daar aan toe. Dat volgens een geweld van de zou zijn.

Maar waarom eigenlijk? Het zit niet in dat je een rekening bij Gazprombank, want die bank valt niet onder de Europese, vertelt sanctiead Yvo Amar. Die uitzondering is juist gemaakt om gasbetalingen mogelijk te maken.

En zelfs betalen in roebels is op zichzelf niet verboden. Maar als je pas betaald hebt op het moment dat de roebels bij Gazprom binnenstromen doet je in indirecte zaken met de Russische centrale bank, denkt Amar. En dat mag dus niet.

Wanneer betaald?

De grote vraag lijkt nu dus te zijn: wanneer heb je betaald voor gas? Als de euro’s naar Gazprombank zijn overgemaakt? Of als de roebels bij Gazprom binnen zijn?

Volgens de Russische lezing is dat tweede het geval. En dan is betalen via dit mechanisme dus verboden voor Europese bedrijven, zegt de Commissie. Een lastige situatie, want de Russen hebben laten zien bereid zijn om door te bijten bij landen die zich daar niet bij neerleggen.

Polen en Bulgarije, twee landen die zijn verzonden om te voldoen aan het Russische decreet, zijn ondertekend van het gas uit Rusland. Ook andere landen middelen voor eenzelfde behandeling.

Verrassend…

Energie-expert Jilles van den Beukel, van het Haags Centrum voor Strategische Studies, vindt die stap toch verrassend. “De dichter verbreekt een langetermijncontract.” Omdat, ondanks alles, Rusland als een zeker tot nu toe gezien wilde worden.

Voor de Europese markt als geheel betekent dit dat de markt nog krapper wordt, en de gasprijzen stegen dus ook alweer, zegt Van den Beukel. hieronder is het dus mogelijk lucratief voor Rusland om de landen af ​​te sluiten, omdat het gas aan anderen voor meer verkocht kan worden.

…en dom

Maar slim is het niet, denkt de energie-expert. “Tactisch gezien is het een handige zet op de korte termijn, maar het sterkt Europese landen in hun vastberadenheid om van Russische energie af te gaan.”

Dat zou helemaal snel gaan als een besluit om bijvoorbeeld het gas naar Duitsland of Italië af te sluiten. Op korte termijn zou gas dan duur worden, maar daarna gaat Europa snel van het Russisch gas af, met de inkomsten voor het Kremlin volledig opdrogen.

Of Poetin zo ver wil gaan? “Rationeel je zegt: dat kan hij beter niet doen, hij schiet zichzelf in de voet. Maar ik heb niet de pretentie dat ik kan voorspellen wat hij doet…”, besluit Van den Beukel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.