Welvaart groeit in steden veel harder dan op platteland | Wonen

De economische ongelijkheid tussen regio’s wordt groter. Vooral in een aantal grote steden groeit de welvaart snel, het platteland blijft achter.

ANP / ANP

© ANP / ANP

Hoe verder naar de rand van het land, hoe lager de welvaart. Dat blijkt uit een studie van de Rabobank naar de regionale economische ontwikkeling. is het land opgedeeld in veertig regio’s. ,Wat je ziet is dat de,e A2-as, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven het goed doet”, zegt een van optellers van het rapport. ,,Daar is de groei bovengemiddeld hoog. Ook de regio Wageningen, met Food Valley, en Zwolle en Apeldoorn doen het beter dan gemiddeld.”

De ongelijkheid tussen de goede en minder goedde regio’s wordt groter. ,,De sterke regio’s krijgen een groter deel van de economische koek”, ziet Raspe. Dat betekent niet dat de achterblijvende regio’s armer worden. De koek groeit ook, dus regio’s worden wel rijker, maar de meeste welvaartswinst gaat naar de rijke regio’s.

Hightech-maakindustrie

De snelgroeiende regio’s profiteren van een paar ontwikkelingen. ,,Kennis, creativiteit en innovatie zijn belangrijk voor de groei. En veel van die innovatieve bedrijven, bijvoorbeeld fintechbedrijven, kiezen voor Amsterdam en regio Utrecht. In Eindhoven is weer duidelijk gekozen voor hightech-maakindustrie”, aldus Raspe.

Dat bedrijven zich daar vestigen is geen toeval. Er zitten kennisinstellingen universiteiten, veel beroeps bedrijven en een goed opgeleide bevolking. En hoe meer bedrijven zich vestigen, hoe liever bedrijven zich daar vestigen. ,,Dat is het sneeuwbaleffect.”

Dat de ondernemingde werking van een universiteit groot kan zijn bewijst Wageningen met haar landbouwuniversiteit. Een van de onderzoeks- en ontwikkelingscentra in de wereld op het gebied van voeding is daar een heel cluster van voedingsbedrijven.

Geen garantie voor groei

Maar de aanwezigheid van een universiteit is geen garantie voor groei, contacten. ,,De regio Arnhem-Nijmegen doet het bijvoorbeeld niet heel goed qua groei. Om aantrekkelijk te zijn moet er een goede samenwerking zijn tussen overheid, universiteit en bedrijfsleven. Dat hebben ze in Eindhoven heel goed gedaan. Maar in Nijmegen en bijvoorbeeld Groningen zie je dat veel minder.”

Ook de regio Twente profiteurde te weinig van de aanwezige universiteit. ,,Maar die ook wel pech dat startende bedrijfjes al snel naar Amsterdam hadden.” In Twente hebben ze nu beter aangepakt, ziet Raspe. ,,Daar zie je dat de universiteit nu wel de spil in de regionale ontwikkeling wordt.”

Naast de A2-as valt vooral de snelle groei in de regio’s Apeldoorn en Zwolle op. ,,Die regio’s zijn een beetje overloopgebied van de Randstad”, weet Raspe. meenemen niet de hele Randstad bovengemiddeld. Rotterdam groeit met het landelijk mee, de regio Den Haag blijft achter. Dat heeft ermee te maken dat de snelgroeiende bedrijvigheid daar minder zit. Rotterdam leunt bijvoorbeeld nog steeds zwaar op chemie en logistieke groei.

Voldoende huizen

Hoe verder een regio weg ligt van de succesregio’s, hoe geringer de groei. Dat is op zich geen nieuws. Twintig jaar geleden bleef Limburg ook al achter bij de Randstad bijvoorbeeld. Maar die achterstand is geen wetmatigheid. Voor achterblijvende regio’s zijn er goede kansen. ,,Daarvoor zijn een paar zaken belangrijk. Kies een duidelijke nis. Limburg heeft veel chemie. Zet in op groene chemie, van op de materialenindustrie. In Groningen biedt de energietransitie mogelijkheden, bijvoorbeeld”, geeft Raspe als voorbeelden.

Om kansen te pakken moet er goed worden gestart tussen en zaken en kennisinstituten. Het moet voor bedrijven aantrekkelijk gemaakt worden in de periferie te vestigen. Dat vraagt ​​ook om een ​​goed woon- en werkklimaat. Dus voldoende huizen, recreatiemogelijkheden en goede culturele voorzieningen bijvoorbeeld, maar ook goede bereikbaarheid en investeringen in opleiding van mensen.

Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

Leave a Reply

Your email address will not be published.