Wilde staking kan KLM miljoenen kosten: passagiers hebben recht op schadevergoeding

Schiphol had er al voor gemaakt: „We verwachten een periode met grote drukte en wachtrijen”, schreef de luchthaven in de uitnodiging voor een ‘mediamoment’ op vrijdag over de drukke meivakantie.

En begin april voorspelde FNV ook voor deze zomer „een chaos op Schiphol bij de beveiliging en afhandeling van passagiers en bagage door gebrek aan personeel”. Maar dat het op de eerste zaterdag van de vakantie zo uit de hand zou lopen op het Amsterdamse vliegveld had niemand verwacht.

de wilde staking van het platformpersoneel kan KLM vele miljoenen euro’s gaan kosten. De tienduizenden passagiers hebben niet alleen recht op hun verzorging en een vergoeding van hun verzorging. afhankelijk van de duur van de vertraging en de afstand van de vlucht kan schade oplopen tot 600 euro per passagier.

Lees ook: Schiphol plat door wilde staking, ‘Ik begrijp heel veel, maar dit… dit is lastig’

KLM schrapte zaterdag 110 vluchten door de staking van het personeel dat buiten op het platform de toestellen afhandelt. Bovendien liep een nog onbekend aantal vluchten voorse vertragingen op. De 150 platformmedewerkers legden zaterdag het werk neer als protest tegen de hoge werkdruk en uit angst dat hun werk op termijn wordt uitbesteed aan een externe, goedkopere afhandelaar.

Andere luchtvaartmaatschappijen die hun laten laten afhandelen door KLM annuleerden nog eens dertig tot veertig vluchten. Zondag KLM volgens een organisatie vluchten te schrappen, maandag begonnen minstens zeven vluchten niet door. Het bedrijf was niet de hele maandag bezig met koffers na te sturen. Passagierstoestellen namen geen vracht mee, maar achtergebleven bagage.

Europese consumentenregels

Gedupeerde passagiers worden in theorie goed beschermd door Europese consumentenregels. De Europese Verordening 261/2004 is “een van de kracht voor vliegpassagiers ter wereld”, zeggen claimbureaus die gedupeerden bijstaan ​​als die geld willen. Maar niet altijd luchtvaartmaatschappijen zich aan de Europese consumentenregels. Zo wachten honderden passagiers die voor de coronacrisis een KLM-ticket boeken bij het failliete D-reizen nog steeds op teruggave van hun geld. Gemiddeld gaat het om 800 euro per ticket, zegt de Consumentenbond, maar het bedrag loopt soms op tot enkele duizenden euro’s per boeking.

De consumentenregels betreffende elke vlucht die vertrekt een in de EU en elke vlucht van een Europese luchtvaartmaatschappij die aankomt in de EU. Bij vertraging vanaf twee uur extra planning vanaf het geplande vertrek, of bij annulering van overboeking, hebben passagiers in de eerste plaats recht op verzorging. De Europese regels hebben het over eten en drinken „in dezelfde hoeveelheden”, twee e-mails, faxen van telefoongesprekken, en een overnachting en transfer als die noodzakelijk zijn.

Wie meer dan vijf uur vertragingen heeft, mag afzien van zijn vlucht en de volledige ticketkosten terugvragen van de luchtvaartmaatschappij. Die moet het ticket binnen zeven dagen terugbetalen.

Dat gaat soms mis, zegt een gesproken van de Consumentenbond, als consumenten een ticket hebben gekocht bij een (online) tussenpersoon. De maatschappij stort een bedrag terug, maar de intermediair sluist het geld niet (meteen) door aan de consument. Zo ging het ook bij D-reizen. De Consumentenbond raadt reizen aan om niet meer te boeken bij ticketsites, maar rechtstreeks bij luchtvaartmaatschappijen.

De compensatie verandert van 250 euro tot 600 euro, afhankelijk van de lengte van de vlucht en de opgelopen vertraging.

Staking geen overmacht

In het geval van een annulering van vertragingen passagiers meer dan drie uur later aankomen op hun eindbestemming, hebben zij mogelijk recht op een extra vergoeding. Dat geldt ook voor wie om ‘een aansluitende vlucht mist en meer dan drie uur arriveert. De compensatie verandert van 250 euro tot 600 euro, afhankelijk van de lengte van de vlucht en de opgelopen vertraging.

Op de regels voor vergoeding zijn uitzonderingen: slecht weer bijvoorbeeld van schade aan het vliegtuig buiten de schuld van de maatschappij, maar ook een medische noodgeval van een gevaar op de bestemming (oorlog, terrorisme). Een staking op de luchthaven, bijvoorbeeld bij de verkeersleiding, wordt ook genoemd als rede waarbij de luchtvaartmaatschappij passagiers geen extra vergoeding krijgt. Maar door een aantal rechterlijke instanties lijkt een staking niet langer te gezien als overmacht voor de maatschappij.

Vorig jaar opgericht het Europees Hof van Justitie een Europese consumentenorganisatie in het gelijk in een zaak tegen SAS. Piloten van de Zweeds-Deense samenlevingstaken in 2019; vierduizend werden vertraagd van geannuleerd, 370.000 passagiers gedupeerd. SAS moest compensatie betalen.

KLM roept gedupeerde reizigers op zich te melden op zijn website. Daar kunnen ze melden dat ze aanspraak willen maken op compensatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.