Willem Greve en Highway TN schrijven NK Senioren 2022 op naam

Na een uiterst spannend derde onderdeel van het Nederlands Kampioenschap voor Springruiters in Deurne wist Willem Greve met snelweg TN (Eldorado van de Zeshoek) de titel en de dagprijs te pakken. Het zilver was voor Bart Bles met El Rocco (v.Zirocco Blue) en Sanne Thijssen wonnen brons met Hallo daar (v.Nabab de Reve).

Voor de Senioren lag mogelijkheid nog open bij aanvang van het laatste onderdeel van het Nederlands Kampioenschap. Zelfs de nummer 20 in tussenstand zou in theorie nog een kans maken op een medaille. In de praktijk zal dat niet het geval zijn maar buiten medailles waren er in deze 1.60 mtr. rubriek over twee manches ook nog 27.000 euro te verdelen. De favorieten voor het schavotje vandaag waren Willem Greve, Jur Vrieling, Bart Bles en Jack Ansems. De rest alleen nog kans als er gebeurtenissen gebeuren.

Eerste manche NK Senioren

Eerste ronde

Nummer tien van de startlijst Wout Jan van der Schans werd behaald AS Bombay (v.Diamant de Semilly) de eerste die rond wist te komen zonder hindernisfouten. De tijd bleek wel een klein probleempje gewonnen hij een strafpunt met hij nog volop meedeed voor de dagprijs.

Piet Raijmakers Jr. en Van Schijndels Gladstone (v.Girson van de Bisschop) waren de eersten die het geslaagd was om foutloos te blijven binnen de tijd. Vooral dat laatste zal een factor latere tijd krap staat.

Eric Ten Cate evenaarde dat resultaat met de schimmelruïne Incredible (v.Clinton) en wist zich als tweede verzekerd van een nul op de scorekaart.

Bles en Greve deel I

Zowel Bart Bles als Willem Greve hadden beide paarden niet in de race om de medailles. Als eerste van hen reed Willem Greve de piste binnen met Grandorado TN (v.Eldorado van de Zeshoek) en produceerde een nulrondje waar je je vingers bij aflikt. De rust en met het koppel de opgave klaarde was van grote klasse.

Bij Bart Bles oogt het wat hectischer maar dat maakt hij goed door zijn vechtlust. Alle zeilen werden bijgezet met als resultaat dat ook hij door de finish kwam zonder springfouten met Gin D (v.Clinton) maar wel een duur strafpunt voor tijdsoverschrijding resulteert in hij op 4,30 strafpunten kwam en Willem Greve die op 3,53 strafpunten stond voor moesten laten gaan.

Jur Vrieling valt af

Kevin Beerse ging op de in de pauze gesleepte bodem goed van start en noteerde met Gilona (v.Zavall) gelijk een foutloze ronde in de tot dat moment snelste tijd van 68.45 seconden. Hij beschermde zijn score in het Kampioenschap daaromtrent op 9,84 strafpunten.

Voor Jur Vrieling werd het resultaat van vier strafpunten met Lange John Zilver 3 (v.Lasino) een grote teleurstelling wil het wierp hem terug naar een plek die zeker geen goud meer zal werken. In het zicht van de haven sprong de schimmel het element van de driesprong eraf.

Bles en Greve deel II

Sanne Thijssen zorgde voor een positieve verrassing door met Hallo daar (v.Nabab de Reve) een foutloze ronde te produceren en met 4,03 strafpunten blijven doen om de medailles. Thijssen was onopvallend naar de top van het klassement gestegen en bleef daar, in ieder geval doorgaan.

Waar Bles met zijn eerste paard zich nog de kaas van het brood liet eten door een tijdfout te blijven hij met El Rocco (v.Zirocco Blue) wel binnen de tijd en foutloos aan zijn aantal strafpunten in het kampioenschap van 2,83 niets gewijzigd.

Willem Greve had het antwoord klaar op de foutloze rit van Bles en herhaalde met snelweg TN (Eldorado van de Zeshoek) wat hij met zijn eerste paard ook deed, finishen zonder hindernis- of tijdfouten met hij de een na grootste kanshebber bleef voor de titel met een score van 1,27 strafpunten.

Vlieger Fluiter NOP

Top favoriet was Jack Ansems met Vlieger Fluiter (v.Zirocco Blue). Zoals wel een beetje de verwachting was gevallen Patrick Lemmen, Gerben Morsink en Marc Houtzager terug in de klassement resulteerde in alle aandacht gericht was op Jack Ansems en zijn fenomenale schimmelmerrie. De wijze waarop ze samen een foutloos parcours kunnen zien laat voor twijfel geen enkele ruimte meer. Ansems heeft zich gemeld aan de top en lijkt niet van plan daar de komende tijd afscheid van te gaan nemen.
Dat de 12-jarige merrie het vermogen had om hele zware parcoursen foutloos te kunnen lopen bewees ze in maart in Den Bosch al maar dit NK is een bevestiging die Bondscoach Jos Lansink nodig had om haar definitieve plannen op te nemen.

Het kan dan ook geen vraag zijn of het NOP dit paard gaat opnemen maar wanneer. Mocht dat niet het geval zijn dan vraag je je af wat een voorbeeld te komen voor het predikaat NOP achter de naam. Aangezien we uitgaan dat bij het NOP ook kennis van zaken zit verwachten we dat de eerste stappen al zijn genomen.

Tweede manche NK Senioren 2022

Tweede ronde

Zoals gedacht was de tweede manche zwaar genoeg om nog te laten zien in de klassement en de verwachting was dat het dubbele foutloos blijven een hele opgave zou zijn.

Bles en Greve deel III

Zowel Bles als Greve kunnen zich van een verzekerde door foutloos te blijven maar geen van output kunnen zich voordoen. Bles sprong met Gin D maar liefst drie balken naar beneden en Greve met Grandorado TN twee.

Jur Vrieling

Met Long John Silver 3 reed de ruiter uit Friesland weer een imposante ronde. Ondanks de hoogte van de hindernissen zeilt de schimmel met gemak 20 centimeter bovenuit. Voor Vrieling is de eindscore 8,16 strafpunten en zat hij in de wachtkamer.

Sanne Thijssen

De amazone uit Sevenum sprong op een foutloze eerste manche in de tweede ronde een balk uit de lepels maar had geen redelijk zicht op een medaille. Dat zou een goede prestatie zijn aangezien Hi There niet haar eerste paard is.

de apotheose

Als eerste van de laatste drie deelnemers mochten Bart Bles met El Rocco de lei proberen schoon te houden. Zoals vaak was de allerlaatste hindernis die het eten veroorzaakt Bles goed verzekerd was van een medaille alleen de kleur was niet onbekend.

Willem Greve zorgde met Highway TN dat Bles zeker geen goud zou winnen en hijzelf er nog wel een kans op behield door foutloos te blijven. Waarmee hij de enige was die dat in beide manches was gelukt.

De spanning was te snijden toen de favoriet Jack Ansems binnenkwam met Fliere Fluiter. Alleen een foutloos parcours zou naar goud leiden dus de opdracht was duidelijk. Maar het mocht niet zo zijn voor Ansems. Met acht strafpunten sluit hij het kampioenschap af met een vijfde plaats in de eindstand.

Uitslag rubriek
Uitslag Kampioenschap

Bron: Horses.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.