Willem Janssen ziet FC Utrecht in ‘afscheidswedstrijd’ punt pakken in blessuretijd tegen AZ | FC Utrecht

De thuis tegenwedstrijd AZ werd gebombardeerd tot afscheidswedstrijd voor FC Utrecht-clubicoon Willem Janssen, die er geen publiekswissel zijn ploeg een punt zag pakken: 2-2. Tasos Douvikas vierde zijn gelijkmaker met de man om wie de hele avond in Stadion Galgenwaard draaide.

In competitiewedstrijd 501 in zijn carrière zagen we alle gezichten van Willem Janssen (35) terug. Jesper Karlsson-Vangelis Pavlidis in drie minuten twee naaresloeg. In wat een competitiewedstrijd moet worden gedaan voor de aanvoerder van FC Utrecht moet hij na een kwartier met een 0-2-tussenstand al zeker voor een laatste competitiewedstrijd in die hij in zijn leven zal spelen.

En dat echt echt in het teken van Janssen stond. De achterdeur zijn kinderen. Een immens doek op de Bunnikside. Aanmoedigende spreekkoren. Een publiekswissel. Speciale shirts waarin FC Utrecht speelde met een beeltenis van Janssen gedrukt, inclusief de tekst ‘captain, bedankt’ en zijn handtekening in de rugnummers. Die shirts vond hij, maar aanvankelijk ook een beetje mooi.

De shirts voor Willem Janssen.

De shirts voor Willem Janssen. © Pro Shots / Niels Boersema

Het afscheid was evenzogoed mooi en uitgebreid. Vlak na de wedstrijd tegen AZ werd hij opnieuw geëerd door het publiek, dat zoveel meemaakte met Janssen 2013 in de gelederen. De trots, het applaus, met die handen zo kenmerkend boven het hoofd: ook het gezicht van Janssen zagen we vanavond in Galgenwaard.

De achterdeur Janssens kinderen.

De achterdeur Janssens kinderen. © ANP

Hij zal niet het al vaak en hij zal nog vaker moeten doen: nee, spijt van zijn beslissing om te stoppen. Janssen verwacht natuurlijk na het ontslag van trainer René Hake weer een basisplek, maar dat doet niets af aan het feit dat hij tevreden is met zijn beslissing. Sterker nog, dat hij in de laatste fase van zijn carrière zijn spelplezier weer terugvond, komt juist omdat hij wéét waar zijn toekomst ligt. Niet meer op de velden van Sportpark Overvecht-Noord en de eredivisie, maar achter de Venlose burelen, als technisch manager van VVV.

Tegen AZ speelde hij voor het laatst in competitieverband in Stadion Galwaard, maar ‘mister play-offs’ speelt nog zeker één wedstrijd tegen Vitesse in het voor hem zo niet theater. Hopelijk voor Janssen komt er nog een tweede play-offsduel in eigen huis, in de finale. Vanavond begon AZ veel beter, sloeg die ploeg snel twee keer toe, tot nog eens eens moest dat juist spits Pavlidis die twee treffers maakte.

Iets beter kwam FC Utrecht in de wedstrijd en de aansluitingstreffer van Sander van de Streek viel vlak voor rust. Na rust werd Utrecht dominant. Janssen zag zelfs zijn laatste competitiewedstrijd in Galgenwaard nog even gestaakt worden, helemaal er herhaaldelijk plastic bekers bier op het veld belandden. Dat gebeurde ook tijdelijk stilleggen van de wedstrijd door scheidsrechter Jochem Kamphuis. Nadat de wedstrijd hervat werd en Janssen zijn publiekswissel kreeg, schoot de Tasos Douvikas prompt de 2-2 achter AZ-keeper Peter Vindahl. Hij vierde dat doelpunt uitgebreid met Janssen, als kers op de taart van een voor de aanvoerder prachtige avond.

ANP

© ANP

Pro Shots / Niels Boersema

© Pro Shots / Niels Boersema

Doelwaarschuwing
Mis geen doel: gratis Goal Alert installeren en ontvang tijdens wedstrijden binnen vijf minuten een melding én een video van elk doelpunt van je aangevinkte club.Leave a Reply

Your email address will not be published.