Ype maakt zich minder zorgen om alcoholverslaafde moeder Sylvia

In de vierde aflevering van ‘Verslaafd!’ is Ype openhartig over het alcoholprobleem van zijn moeder Sylvia. Zij leeft al jaren met een ernstige verslaving, maar ziet hier zelf niet de ernst van in. Pas na de interventie van verslavingsdeskundige Maarten Dammers komt tot inkeer en besluit om zich te laten opnemen in een afkickkliniek. Wij spreken met zoon Ype over hoe het nu met haar gaat.

Ype was voor de interventie de hele dag door met zijn moeder bezig om te checken hoe het met haar gaat. Nu is dat contact een stuk minder. En dat is goed volgens Ype: “Natuurlijk sturen we af en toe wel een berichtje, maar niet zo vaak als eerst. Nu hebben we ‘normaal contact’ en dat geeft mij een hoop roest.”

Zijn zusje helpt ook weer deels bij zijn moeder. “Ik hoef me geen zorgen meer te maken dat mijn zusje me in paniek opbelt. Ze belde eerst altijd om te vertellen hoe het met mama ging en wat ze belde had… en nu belt ze over de normale dingen. Ze wil dan bijvoorbeeld weten hoe het met de katten gaat, haha.”

meer roest

“De grootste verandering is dat mijn zus en ik nu meer ons eigen ding doen; we kijken eerst wat we voor onszelf kunnen doen en daarna pas wat we voor de ander kunnen plannen”, aldus Ype. Ook is het contact tussen zijn ouders verbeterd: “Er zijn nu twee mensen die contact met elkaar hebben in de plaats van dat één iemand informatie geeft en de ander doet ook die luistert.”

Lastige momenten

Sylvia heeft het op sommige momenten nog wel lastig om niet naar de fles te grijpen: “Ze belt me ​​als er een moment is dat ze neigt te drinken. De overlijdensdagen van haar ouders vindt bijvoorbeeld nu lastiger dan eerder. Toen zou ze naar de vlees en nu is dat natuurlijk niet de bedoeling. Dat de aflevering na al die maanden op televisie komt vindt ze ook moeilijk. Ze heeft daarom en week vrij gevraagd op werk, zodat ze meer roest in haar hoofd kan vinden.”

Daadwerkelijk weer de fles aan haar mond zetten, dat doet Sylvia echter niet. “Gelukkig weet wat ze moeten doen op deze momenten. Zo bekijkt ze bijvoorbeeld wat op televisie of doet ze iets leuks met mijn zusje. Ik kan met zekerheid zeggen dat ze nog steeds schoon is”, aldus een trotse Ype.

Ook heeft ze veel steun aan mensen uit de afkickkliniek: “Ze gaat elke week naar een bijeenkomst met mensen uit de kliniek en volgt ze vaak meetings online. Soms belt ze ook weleens met mensen die ze kent van de kliniek. Daarnaast heeft ze een hulp aan huis die elke week een uurtje langskomt. Daar kan ze goed mee praten, ze kan dan echt zelfs haar ei kwijt.”

Miniatuurvoorbeeld

Verslaafd!

John kleine terugval: ‘Hij had er directe spijt van’

Volhouden

Al met al is Sylvia op de goede weg. Toch maakt Ype zich af en toe nog wel zorgen over de toekomst. “Als ze een terugval zou hebben moet ik volhouden aan datgene waarom we de interventie hebben gedaan. Dat ik bij mijn standpunt blijft en niet mezelf blijven belasten.” Ype merkt schoenen dat hij tegenwoordig steviger in zijn staat. “Door het programma kan ik meer afstand nemen van de situatie. Mocht mijn moeder weer gaan drinken, dan zou ik er nu na de opnames voor het programma meer afstand van kunnen nemen dan het geval was.”

Je staat niet alleen

Ype gebruikt ook alle kinderen die ouders hebben met een verslaving om hulp te zoeken: “Het maakt niet uit wat de verslaving is en hoe deze eruit ziet. Elke verslaving is een verslaving op zich en is erg genoeg. Velen doen er ook een beetje makkelijk over en zeggen bijvoorbeeld: ‘Mijn vader drinkt ook regelmatig te veel’. Maar het lijntje tussen soms drinken en verslaving is best wel dun. Je moet er niet te makkelijk over denken! Je staat er nooit alleen in… en komt er ook niet alleen uit. Je kunt altijd om hulp vragen, dat is helemaal niet erg en juist fijn. Je deelt dit verdriet niet alleen, maar samen met veel anderen zitten in eenzelfde soort situatie. Het is nooit te laat om iets aan de verslaving te doen.”

Wil jij de volgende aflevering van Verslaafd! alvast vooruitkijken? Ga dan naar Videoland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.