Zo anders is autorijden met het nieuwe yoke-stuur: veel minder draaien | Auto

test lexus rz 450e en videoDit jaar verschijnen de eerste auto’s op de weg met het yoke-stuur. Een andere manier van rijden met een nieuw type auto. De nieuwe elektrische Lexus RZ 450e heeft zo’n stuur en onze autoredactie kon er al mee rijden.

De naam van het stuur – juk – komt uit de luchtvaart, waar dergelijke stuurvormen – ook bekend uit de Formule 1 – sinds mensenheugenis gemeengoed zijn. Dus geen rond stuur, maar een meer rechthoekig exemplaar zonder echte boven- of onderkant. Verschillende zullen het ook herkennen uit de tv-serie Knight Rider, met Kitt, de Pontiac die zelfstandig zijn weg kon vinden. Niet alleen Lexus, ook Toyota en Subaru gaan het leveren in hun nieuwste modellen, uitbreidingen Tesla in zijn vernieuwde Model S.

Het nieuwe stuursysteem werkt met steer-by-wire, oftewel: besturing via bedrading, digitaal dus. Zo’n beetje personenauto heeft een elektronische verbinding tussen de voorwielen, in de vorm van een stuurhuis met een stuurstang. We kennen het principe: je draait aan het stuur naar rechts en de wielen slaan uit naar rechts, zodat je al rijdend de bocht omgaat. Zo gaat het al sinds de begintijd van de auto. In de RZ 450e gebeurt min of meer hetzelfde, maar dan met elektronica.

Koerswisselingen ervaar je als rustiger met het juk-stuur

Het futuristisch ogende stuurwiel zorgt meteen voor een heel andere, high-tech-sfeer in het interieur. Maar zijn er ook andere voordelen? Jazeker, de besturing verandert enorm in overbrenging. En dus ervaar je koerswisselingen op hoge snelheid, bijvoorbeeld op de snelweg, als rustiger. Juist op lage snelheid hoef je nauwelijks aan het stuurwiel te draaien om wel volledige stuurwiel te krijgen. In stadsverkeer, bij parkeermanoeuvres of haakse bochten op lage snelheid, voldoende om het stuur amper een kwartslag te verdraaien. Je kunt je handen dan ook altijd aan het Yoke-stuur houden. Overpakken van zoals we dat hebben geleerd tijdens onze rijlessen is niet meer nodig. In de praktijk hoef je vooral veel minder aan het stuur te draaien.

Een ander voordeel van het innovatieve stuursysteem is dat je slecht wegdek niet langer terug voelt in reacties in het stuurwiel. Zelfs een lekke band zal geen onverwachte wilde bewegingen met het stuur veroorzaken. Nou Lexus niet bekend als fabrikant staat kwaliteit levert, maar mocht er onverhoopt een opslag in het systeem ontstaan, dan is er altijd een back-up. Elk onderdeel is dubbel uitgevoerd en een extra accuutje zorgt in zo’n situatie voor de juiste energievoorziening.

De Lexus RZ 450e onderscheidt zich door een ingenieus stuursysteem.  Het yoke-stuur is enigszins rechthoekig en de besturing is volledig elektronisch: steer-by-wire.

De Lexus RZ 450e onderscheidt zich door een ingenieus stuursysteem. Het yoke-stuur is enigszins rechthoekig en de besturing is volledig elektronisch: steer-by-wire. © Lexus

In de nieuwe elektrische Lexus RZ 450 is de steer-by-wire met het yoke-stuur een optie. Het kost in de RZ zo’n 2500 euro extra. De exacte prijzen van de nieuwe Lexus wil het merk nog niet naar buiten brengen. Maar iets minder dan 50.000 euro verkrijgbaar is, verwachten we een basisprijs van 65.000 euro voor de elektrische Lexus. Let wel, bij Toyota krijg je standaard één elektromotor en niet twee, zoals bij deze Lexus, wat onmiddellijk vierwielaandrijving met zich meebrengt.

Minimaal 400 kilometer

De energie voor de aandrijving in de RZ 450e komt uit een 71,4 kWh-accupakket. Dat resulteert in een praktisch rijbereik van een kilometer. De auto moest niet te zwaar zijn, niet te groot en niet te voorzien, maar wel minimaal 400 kilometer ver komen; daar is een accupakket van 71,4 kWh uitgekomen. De accu laadt aan een AC-lader op maximaal 11 kW en aan een snellader aan maximaal 150 kW. Dat is prima, zonder echt grensverleggend te zijn. De Toyota bZ4X laadt aan een AC-lader op slechts 1-fase, maximaal 7,4 kW. Dus dan doet de luxe afgeleide variant het op dat gebied.

Tussen de vooras bevindt zich een 150 kW sterke elektromotor, de achterwielen worden door een 80 kW elektro-eenheid. Beide motoren krijgen hun aansturing via een centraal geplaatste computer. Het resulteert in snelle en gevarieerde krachtoverbrengingen, die indien gewenst een sportieve rijstijl zullen aanmoedigen. Maak je je kilometers beheerst, dan zou je maximaal 18 kWh per 100 kilometer kunnen verbruiken. Da’s een mooie score, die mede mogelijk wordt gemaakt door het handige verwarmingssysteem.

Lexus RZ 450 e

Lexus RZ 450 e © Lexus

Warmtestraling in het interieur

Natuurlijk kun je in een auto het complete interieur verwarming, maar je kunt ook kiezen voor een persoonlijke temperatuurhuishouding. Wil je waarom zou je alles verwarmen als je alleen of met z’n tweeën in de auto zit? Daarom heeft Lexus in de buurt van de onderbenen een extra warmtestralingseenheid geplaatst. Dat systeem, samen met stuur- en stoelverwarming, zorgt voor een behaaglijke temperatuur van het lijf, zonder dat veel energie verloren gaat naar het verwarmen van plekken waar niemand zit. Zo kun je ook het enorme transparante dak verduisteren als de zon er stevig op staat te branden, zodat de airco minder hard gemaakt kan worden. Schijnt er een winterzonnetje dan loont het juist om het glazen dak transparant te maken, zodat de zonnestralen het interieur ontvangen. Dan kun je de verwarming een tandje minder hard zetten.

Met zijn van 4,81 meter valt de RZ 450e in het formaat BMW iX3 en Ford Mustang Mach-e. Een van de aankoopargumenten kan het optioneel innovatief stuursysteem zijn, maar ook de tienjarige garantietermijn van Lexus, of het meer dan uitstekend functionerend multimediasysteem dat gebruikmaakt van een forse display en een goede werking stemaansturing, zijn grote voordelen. Aan bewegingsruimte in het interieur kom je niks tekort. Dat geldt voor zowel de voorstoelen als op de achterbank. Over het ontwerp zou je een discussie kunnen aangaan, maar misschien was dat ook wel juist de bedoeling van de ontwerpafdeling van Lexus. De tijd van het inwisselbare uiterlijk bij een Toyota van Lexus ligt overduidelijk ver achter ons.

De Lexus RZ 450e was bij onze eerste testritten nog gecamoufleerd.

De Lexus RZ 450e was bij onze eerste testritten nog gecamoufleerd. © Lexus

De Lexus RZ 450e was bij onze eerste testritten nog gecamoufleerd, maar de achterkant verhult weinig geheimen.

De Lexus RZ 450e was bij onze eerste testritten nog gecamoufleerd, maar de achterkant verhult weinig geheimen. © Lexus

Met het juk-stuur houd je handen automatisch op 'kwart voor drie'.

Met het juk-stuur houd je handen automatisch op ‘kwart voor drie’. © Lexus

Het yoke-stuur: wel even wennen.

Het yoke-stuur: wel even wennen. © Lexus

Flinke kofferbak voor een elektrische auto.

Flinke kofferbak voor een elektrische auto. © Lexus

De Lexus RZ 450e was bij onze eerste testritten nog gecamoufleerd.

De Lexus RZ 450e was bij onze eerste testritten nog gecamoufleerd. © LexusBekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:

Leave a Reply

Your email address will not be published.