Zo komt het dat je op Bevrijdingsdag gewoon moet werken | 4 en 5 mei

Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop we in Nederland 77 jaar vrijheid vieren. Toch hebben veel werken dit jaar geen vrije dag op 5 mei. Hoe zit dat precies?

Eén keer in de vijf jaar is Bevrijdingsdag een nationale vrije dag. Dit betekent dat werknemers uit veel betaalde verlof krijgen. De overige vier jaar moeten de meeste mensen op 5 mei gewoon doorwerken, met uitzondering van bijvoorbeeld leraren en ambtenaren van de Rijksoverheid.

Er bestaat een dat meer mensen jaarlijks vrij zullen krijgen, voorspelde premier Mark Rutte vorig jaar. ,,Ik heb de indruk dat we daar heel dichtbij zitten.” In politiek Den Haag klinkt al jaren de wens om van Bevrijdingsdag ieder jaar een vrije dag te maken.

Tot nu toe blijf het bij een wens, want de regering gaat niet over dit besluit. De overheid heeft besluiten overgelaten aan de bedrijven en ondernemers zelf. Zij bepalen zelf in de cao van bedrijfsovereenkomst welke nationale feestdagen ze vrij geven. Dit geldt ook voor feestdagen die veel werknemers wel vrij krijgen, zoals Kerst. ,,De meeste mensen krijgen dan vrij, omdat dit gegeven nooit ter discussie staat. In bijna elke cao van arbeidsovereenkomst staat vermeld dat je op deze dagen vrij krijgt”, zegt Arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes.


Citaat

Vrij op 5 mei. Het zou mooi zijn als meerdere dit voorbeeld volgen

Gerben van de Berg, gezegd van Nationaal Comité 4 en 5 mei

Advies uitbrengen

Voor 5 mei in de gevallen gevallen het advies van de Stichting van Arbeid (StvdA) wordt uitgevoerd. Dit stamt uit 1959 en stelt dat bedrijven vrij moeten geven in het jubileumjaar, oftewel één keer in de vijf jaar. Het volgende jubileumjaar is 2025.

Anno 2022 aanbevolen StvdA bedrijven om de voorafgaande dag te overwegen. ,,Wij hechten als stichting veel waarde aan Bevrijdingsdag, maar het is aan de bedrijven om het besluit te nemen”, Femke Verdiesen, woordvoerder van StvdA.

Lees ook bij Intermediair: Bijzonder verlof: wanneer krijg je vrij?

De StvdA kan bedrijven namelijk niet dwingen om hun cao van een bedrijfsovereenkomst aan te passagiers, ze kunnen alleen adviseren. Hierom stuur de stichting – op verzoek van het kabinet – in jubileumjaren een korte uit met het nieuwe advies. ,,Het moet natuurlijk wel passagiers binnen het pakket van de arbeidsvoorwaarden die bedrijven aanbieden.” Daarnaast het per sector van werkgevers daadwerkelijk 5 mei vrij kunnen geven. ,,Denk bijvoorbeeld aan de zorg van de horeca. In deze sectoren zullen altijd mensen moeten werken”, stelt Verdiesen.

Andere feestdagen

Ook vinden documenten dat er in het voorjaar al genoeg vrije feestdagen zijn. Veel werknemers zijn ook vrij op Tweede Paasdag, met Hemelvaart en op Tweede Pinksterdag. Deze feestdagen vallen altijd op een wettelijke en dat geldt soms ook voor Koningsdag. Ook bij de FNV staat een vrije Bevrijdingsdag niet bovenaan de onderhandelingslijst. ,,Wij vinden het nu belangrijk dat mensen voldoende loon krijgen voor het werk”, zegt een woorden. ,,1 mei – de Dag van de Arbeid – zou ook vrij mogen zijn, maar daar ligt nu niet onze focus.”

Zonde, vindt Gerben van de Berg, genoemde van Nationaal Comité 4 en 5 mei. ,,Wij zijn een warme pleitbezorger voor een vrije dag voor iedereen op Bevrijdingsdag: de dag van de vrijheid viert en stilstaat bij het belang van onze open, vrije, democratische rechtsstaat.” Zeker nu er ook een oorlog woedt in Oekraïne. ,,Dat wij in vrijheid leven moet worden gevierd. Daarom hebben wij ook al jaren het standpunt: ‘Vrij op 5 mei’. Het zou mooi zijn als meerdere dit voorbeeld volgen.”Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:Leave a Reply

Your email address will not be published.