Zonnepanelen stuk goedkoper, kabinet wil per 1 januari af van btw | Binnenland

ontmoet videoHet kabinet wil de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op bij woningen per 1 januari 2023 terugbrengen naar nul. Nu geldt nog een btw-tarief van 21 procent, dus in de greep huizen bezitters honderden euros misbruik.


Edwin van der Aa


Laatste update:
20-04-22, 16:27

Het voornemen staat in een wetswijziging die vandaag ter inspraak is krachtig. Het plan is afhankelijk en onder voorbehoud van budgettaire haalbaarheid, de uitvoering van de huidige consultatie en een uitvoeringstoets.Sinds eind vorig jaar is het EU-wettigingsrecht toegestaan ​​om een ​​btw-nulrecht op de installatie en toe te passen op zonnepanelen op en in de onmiddellijke overeenkomst van particuliere woningen, huisvesting en openbare en andere gebouwen van algemeen belang. In februari werd het kabinet dat deze optie ook voor Nederland onderzocht.

Vooralsnog particuliere houders van zonnepanelen de btw van 21 procent verlies van terugvragen door te aangifte te doen, omdat ze als een kleine ondernemer stroom tegen vergoeding aan het energiebedrijf ingediend. Lang niet iedereen maakt gebruik van die optie uit onwetendheid of onkunde, echt het volle pond wordt betaald.

In een wijk in Heerhugowaard worden de huizen voorzien van zonnepanelen.

In een wijk in Heerhugowaard worden de huizen voorzien van zonnepanelen. © ANP / ANP XTRA

Geen teruggaaf meer nodig

Nu ligt er dus een concreet voorstel voor, dat de btw op nul zet. Er hoeft niet meer te worden aangeschaft om meer te investeren en de installatie van de zonnepanelen te voorkomen. Dat scheelt deze particulieren en de Belastingdienst veel rompslomp.

Ministerie van Financiën is mogelijk om zo snel mogelijk gebruik te maken van het btw-tarief en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen (per 1 januari 2023). Daarom is er volgens het ministerie voor gekozen die maatregelen nu voor te stellen en momenteel niet de openbare gebouwen en andere gebouwen van algemeen belang mee te nemen.

Minimaal een jaar na invoering wordt van de maatregel uitwerkt verwacht en komende neveneffecten er zijn planning. Een voorbeeld van de uitvoeringslast voor de fiscus is afgesloten en wat de prijsontwikkeling is van de levering en installatie van zonnepanelen.

De verwachting is dat meer particulieren zullen hebben in zonnepanelen door de afschaffing van de btw. Zonnepanelen zijn momenteel al veelgevraagd door de hoge energietarieven.

Reacties

Vereniging Eigen Huis is zeer dat het plan er nu ligt, meldt Hans André de la Porte. ,Een nul tarief de aankoop door particulieren en investeringen die voor de eerste keer zonnepanelen aankopen van bij willen kopen.”

De belangenvereniging wil wel graag dat ook gelijk een dak zijn deels een nultarief wordt ingesteld. Ook vraagt ​​Vereniging Eigen Huis zich af wat het btw-tarief zal worden voor mensen met een kantoor aan huis en één energieaansluiting.

Ook de Consumentenbond is blij, meldt een genoemde desgevraagd. ,,Hier kun je bijna niet tegen zijn. Het lijkt me zeer positief dat hamburgers het leven wordt gemaakt. Daarnaast wordt het fijn dat duurzaam fiscaal worden ondersteund. Het is een goed begin dat zonnepanelen hier onder gaan vallen.”

Holland Solar, belangenbehartiger van de Nederlandse zonne-energiesector, die bij wijzigingen van de btw-regeling voldoende aandacht moet worden besteed aan het organiseren van de uitvoering. Daarnaast heeft de partij voor de dieren recente een ontwerp om het nultarief ook in te voeren voor andere duurzame technieken, zoals warmtepompen. ,,Holland Solar ondersteunt deze beweging van harte.”

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in afspeellijst:

Praat mee
Reageren kan hieronder dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.